prebavne motnje v nosečnosti
Spoštovani g. Pupenjak,
sem v 36. tednu nosečnosti in zadnja dva dni se mi dogaja, da kar pogosteje odvajam tako vodo kot tudi blato. Vem, da je za to obdobje ponovno značilno pogostejše uriniranje, ne vem pa ali to drži tudi za odvajanje blata? Ne morem sicer reči, da že gre za neko obliko driske, gre bolj za “mehko obliko blata” ki me v zadnjih dveh dneh prežene na wc kar nekajkrat na dan. Zanima me, če lahko takšne prebavne motnje kaj škodujejo plodu (prehranjevati se trudim zelo zdravo) in ali bi morala zaradi teh težav predčasno obiskati mojega osebnega zdravnika ali morda celo ginekologa. Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,
sicer pojav pogostejšega odvajanja blata v nosečnosti tudi proti koncu ni običajen, razen, ko je plod že zelo globoko vtisnjen v porodni kanal in pri tem pritiska na končni del debelega črevesa, kar ustvarja lažni vtis potrebe po odvajanju ter ga tudi nekoliko pospeši. Navsezadnje ste noseči že 36 tednov, kar je za otroka povsem dovolj, če bi se sam od sebe porod pričel malo prej kot je načrtovano. Pogosto odvajanje urina pa je normalno. Mislim, da ste lahko brez skrbi in da dodaten obisk ginekologa ni potreben.