Praskanje
Pozdravljeni!
Glede na to, da imate ogromno izkušenj, bi vas prosila za nasvet. Doma imamo psičko, staro 10 mesecev. Je mešanka, mama je labradorka, oče… hm… kdo bi vedel?
V glavnem, ima velike težave s praskanjem. Veterinar pravi, da je zaradi žleze, katero tudi redno čisti. Zaradi tega je dobivala tudi antibiotike (ne spomnim se katere), tedensko smo jo vozili tudi na injekcije. Hranimo jo po navodilu veterinarja z dietnimi briketi Eucanuba. Pri hrani smo bili zelo dosledni, ampak žleza se kar hitro “napolni”. Kljub temu, da jo veterinar redno stiska, se naša avša še kar naprej praska. Dobili smo tudi šampon, s katerim jo kopamo 2 krat na teden. Najhuje se grize tik pred začetkom repa, tako da je tam tudi dlake mnogo manj, pa tudi na otip je bolj resasta, ni takšna, kot po ostalem telesu. Nadalje se precej praska tudi po trebuhu. Bolhic nima, preverjeno, pa tudi koža ni drugje (razen pred repkom) nič spremenjena. Pri repu pa je rahlo pordela.
Ker trenutno tudi veterinarjeva pomoč ne pomaga, vas prosim za kakšen nasvet, kaj še lahko storimo. Naj povem, da je to naš prvi kuža, izkušenj nimamo, imamo pa mnogo ljubezni in potrpljenja.
Naj še povem, da psička biva v hiši z nami, tako da ni možnosti, da bi nekontrolirano prišla v stik s kakšnim psom, ki bi bil ev. prenašalec kakšne bolezni. Tudi cepljena je po programu.
Hvala za pomoč in nasvet.
Praskanje po trebuščku oz. po “zadnji polovici” in grizenje korena repka res ponavadi pomeni polne/vnete obzadnjične žleze. Običajno se pri psu žleze povsem v redu izpraznijo same, če so iztrebki dovolj trdi, včasih pa jih mora izprazniti tudi vet. Vzrok je lahko driska/premehko kakanje, lahko pa tudi – puberteta. Če je kuža stara 10 mesecev, je ravno pravi čas, da vse žleze delajo kot ponorele in zadeva se umiri šele po prvi gonitvi ali sterilizaciji. Če torej psička še ni sterilizirana, velja poskrbeti za to, drugače pa preizkusiti, po kateri hrani bi bilo bolje (predvsem, če so kakci bolj mehki, je treba iskati v tej smeri). Kot pomoč proti praskanju pride v poštev šampon (verjetno imate Plivasept, ta precej pomiri kožo), na pordelo mesto ji lahko daš tudi borov obkladek (malce umiri kožo) ali ga namažeš z jodom (če je zgrizena do živega, razkuži). Od takih reči, s katerimi psu ne moreš škoditi, lahko poskusiš še z ognjičevim mazilom (nekaterim se zelo obnese pri hot spotu) ali s spiranjem z ognjičveim čajem, lahko tudi občasno s kamilicami (ne prepogosto, sušijo kožo), slišala sem pa tudi že za uspešno umiritev srbečih mest z obkladki z glino (pa nimam lastnih izkušenj).
Lp, Breda
Svetujem, da se pogovoriš z veterinarjem, kaj in kako naprej. Mojemu kužku so po nekajkratnih ponovitvah stiskanja žlez dali v izpraznjene vrečke nek poseben gel- to smo ponovili trikrat- in imamo mir že več kot eno leto.
Možna je tudi operacija- vendar mislim, da niso ravno vsi veterinarji vešči tega.
Svetujem ti pogovor z veterinarjem – ali pa ga zamenjaj.
lp
Ali imate zaščito proti bolham? Psička sigurno nima bolh, lahko pa jo pičijo in ima alergijo na njihov pik. Moja psička ima to alergijo in je precej nadležna stvar. Tudi če ji damo ampulo bolha vseeno piči prede umre, torej mi že nekaj časa prakticiramo sprej frontline, ki je najbolj učinkovit, ker je pošprican cel pes in se ga bolhe ‘izogibajo’. Mi smo poskusili res vse (praskanje je bilo nevzdržno) in to je zaenkrat naša rešitev.
Katerega veterinarja pa imate? Najbolje da jo peljete h dermatologu.
Za alergijo na bolhe je prav tako značilno grizenje nad repom in praskanje v zadenjega predela.
Ja no,če imate psa skos notri, ni čudno da od suhega prostora postane dlaka suha , ali pa je pes elergičen na hrano, ali pa na vratnico za bolhe. Pravilna hrana, gibanje ter mazilo za suho dlako mu vtirajte v kozo vsak dan.
predvsem pa veliko gibanja vsaj dvakrat do trikrat na dan, bo bilo še za vas bolje. !!Veliko sreče
Ovratnico imamo komaj kakšen mesec dni, prej smo uporabljali ampulo. Glede hrane… začeli smo z Hillsom, ker je to jedla “doma”, nadaljevali z Pedigre, nakar je veterinar predpisal Eucanubo. In ko smo hrano menjali, ni bilo v bistvu nobene razlike. Res pa je, da smo jo nekaj časa hranili tudi s konzervo – 1 x na dan je dobila polovičko konzerve, zmešane s pasjimi testeninami. Po navodilu veterinarja smo s tem prenehali. Sedaj jo že kar nekaj časa hranimo izključno z briketi.
Kot sem rekla, izkušenj nimamo.
Glede gibanja: naša avša se kar precej giblje. Dvakrat na dan ima tisti pravi sprehod – cca dve uri, vmes pa tudi gremo z otroci ven na zrak in gre z nami, tako da gibanja ima dovolj.
Včeraj ji je veterinar ponovno izpraznil žlezo. Pravi, da je to obdobje, ko žleze delajo s polno paro (kot je rekla že Bradačka) in da priporoča, da še malo počakamo, predno bi operativno žleze odstranili.
Hvala za nasvete.