Praskanje.. ?
ce alergena ne boste odstranili, naceloma ne.
Ce je npr. kriva prejsnja hrana, potem bo ob dieti rec izginila. Ampak to lahko traja tudi par mesecev. Jasno, ce je bil akriva hrana, je potem ne vec hraniti s tisto, ki povzroca alergijo.
btw, saj vam je vaterinar najbrz rekel, ampak v casu diete naj ne dobiva nicesar drugega kot dietno hrano – nobenih priboljskov, nobenih drugih briketov, … Meni osebno se sicer precej boljsa kot kupljena dietna prehrana zdi eliminacijska dieta. Izberes en vir beljakovin in en vir OH, ki ju pes se nikoli ni jedel (npr. puran in ajdova kasa) in potem pocasi dodajas se ostale reci. Tako postopoma prides do zadeve, ki alergijo povzroca.
Kaj pa je prej jedla?
m.
Uroš, alergija nikoli ne izgine – če je psička na kaj alergična, bo na to vedno alergična. Če pa v hrani, ki jo uporabljaš, tega alergena ni, potem še vedel ne boš za kako alergijo. Seveda bo pa morala psička vedno jesti hrano, ki jo prenaša in ji ne povzroča alergičnih reakcij.
Malo čudno se mi zdi, da bi se psička praskala samo po gobčku, če gre za alergijo na kako sestavino hrane, ponavadi srbi vsa koža. Ali ste z veterinarjem izključili možnost kontaktne alergije? Ta je ponavadi bolj lokalizirana, mogoče bi le veljalo premisliti, če pasja dama polaga smrček na kaj, kar ji povzroča alergijo.
Lp, Breda
Hhmmmmm……., pred dieto smo jo prehranjevali z puranjimi zrezki makaroni občasno konjskim mesom ,seveda vedno z dodatkom knorr kocke za boljši okus poleg tega pa še kaki vitaminčki kot so korenje oziroma zelenjavo, kakšen dan tudi s pasjo hrano kot so konzerve…
Jo pa kr vidm k me tko gleda k da bi mi hotla povedat, pa dobr dej mi neki ornk za pojest, ne pa ta stiropor od hrane……?
no, tehle knorr kock in ostale podobne nesnage se mirno (in na dalec izognite), saj je povsem neprimerna in nepotrebna rec v pasji (in cloveski) prehrani. Tisti umetni ojacevalci okusa, barvila in konzervansi ne naredijo prav nic koristnega.
zrezki, makaroni in zelenjava so ok, le ce niso zacinjeni (nic (oz. zelo malo) soli, nobenih rdecih paprik, veget, cebule, popra … naravne zacimbe=zelisca se, razen cebule lahko uporablja, vendar v mejah normale).
Katere pasje konzerve? Chapiji, Frieskisi in podobno imajo bolj ubogo sestavo (podobno kot fastfood) in so ravno tako polni kemije – ojacevalcev okusa, umetnih konzervansov in barvil. Pa tudi sestavine, ki so notri, so zblj kvalitete. Vecinoma gre za odpadne mesne in mlevne produkte (ce pogledat npr. analizo hrane take konzerve vec kot 10% deleza mesa nimajo). Ce psa ze hranite s konzervirano hrano, naj bo le ta kvalitetna. Kvalitetne mesne konzerve (pasje) vsebujejo 60-95% mesa.
Pobrskaj malo po starih temah, smo o pasji prehrani pisali ze veliko. Kar nekaj “materiala” za branje pa najdes tudi na: in na (slednji je trenutno v fazi vzdrzevanja in ne deluje). Na obeh je tudi kar nekaj tem o alergijah in tezavah s kozo/dlako.
lp in cim manj praskanja.
m.
Globoko razumem tvojo damo, če bi jaz svoji dala brikete, bi me menda povprašala, če mislim, da bo pesek za mačji WC jedla … Enega grešnega kozla pri prehrani se da najti na prvi pogled: knorr kocka! Mnogo preslana in mnogo preveč konzervansov! Če boš psički dal kaj “konkretnega” za pod zobe, poskusi eno vrsto mesa+ eno vrsto ogljikovih hidratov (npr. govedino in riž), če se po nekaj dneh ne bo več praskala, dodajaš hrani po eno novo stvar (zelenjavo ali sadje), ampak vedno res samo eno, da takoj veš, po čem se začne čohat in to črtaš z jedilnika. Od tega, kar si napisal, lahko povzroča alergijo tudi perutnina (čeprav ne tako zelo pogosto) ali moka (gluten, ki je v moki – torej vse, kar je iz moke). Lahko pa je psička alergična na kak konzervans in ji po nobeni kuhani hrani brez jušne kocke ne bi bilo nič. Pa še tole, čeprav ne bom prisegla, da je res, sem pa slišala: pes se lahko izdatno praska (ne da bi imel kako ugotovljivo alergijo) tudi zaradi preslane hrane!
Lp, Breda