PPROM v prvi nosečnosti in možnost ponovitve
Pozdravljeni,
V prvi nosečnosti z dvojčki sem zaradi PPROM rodila v 27/2 tednu. Do takrat posebnosti v nosečnosti ni bilo, niti nobenih težav.
Tokrat sem ponovno noseča (enoplodna nosečnost) v 19 tednu in me čedalje bolj skrbi ponovitev situacije, torej PPROM. Vem, da je večja verjetnost, da se ponovi, ker je bilo že v prvi nosečnosti tako, bi pa vseeno rada imela več informacij. Težko mi je sprejeti to, da “ni nekega posebnega razloga” zakaj pride do PPROM. Je res možno, da je bilo pri meni prvič to predvsem zaradi večplodne nosečnosti? Vse skupaj je potekalo precej “šolsko”, torej najprej se je odluščil čep, potem je začela, sicer zelo po malem, odtekati plodovnica, čez cca 1 teden po tem ko je odpadel čep, pa so se začeli popadki. V porodnišnici so ugotovili, da je do razpoka prišlo pri plodu A. Po porodu so ugotovili tudi prisotnost bakterije gardnerelle in rečeno je bilo, da je ta bakterija včasih lahko razlog, da pride do PPROM. Simptomov sicer nisem imela (kakšna srbečica, pekoč občutek…)
Ali lahko karkoli storim v tej nosečnosti, da malo zmanjšam možnost ponovitve prezgodnjega razpoka? Prebrala sem nekaj o vitaminu C in preventivnem jemanju vaginalnih prebiotikov. Ali lahko fizična aktivnost/obremenjenost vpliva na PPROM? Opažam, da mi že zdaj občasno, ob večjem naporu (govorim o dvigovanju otrok, čiščenju stanovanja, nič pretiranjega) otrdeva trebuh. Pomaga počitek.
Hvala za nasvet in lp
Spoštovani,
Gardnerela vaginalis je sicer nenevarna bakterija, katera pa je nekakšen “zastavonoša” bakterijske vaginoze, ki je praviloma mešanica različnih klic. Vaginozo se da ugotoviti z brisom nožnice na patogene bakterije, preventiva proti pretiranemu razmahu tega stanja pa se da urediti relativno preprosto z redno uporabo vaginalnega probiotika na osnovi mlečne kisline (Vagisan, Vidermina, Vitagin-C, Laktogyn)
vsekakor. Za uporabo probiotika ni pravil. Lahko jih uporabljate vsak dan, ob normalnem stanju pa lahko zadostuje tudi 3x tedensko(vsak drugi dan).