Pozitiven test po splavu s tabletko
Pozdravljeni, v 7 tednu nosecnosti sem se odlocila za splav s tabletko. Prvo tabletko sem prejela 9.1. in nato 11.1. dve v noznico in cez dan se 5 pod jezik,saj se splav ni sprozil oz nisem zakrvavela. Okoli 22h so me odpustili iz klinicnega centra z izvidom,da sem splavila. Zelo mocno nisem krvavela,sem pa cca 5dni mocneje krvavela,potem pa manj,po 14dneh se malo krvavim,zadnje tri dni spet mocneje.mocnejsih krcev nimam,prav tako ne smrdecega izcedka.danes sem naredila test nosecnosti in je se pozitiven. Ali to pomeni da splav ni uspel in bom mogla na ciscenje? 30.1. imam sicer gin.preglec,ampak me skrbi,ker imamo ze od prej 1.2. planiran dopust (10dni) in pet urni let z letalom. Lahko ciscenje pocaka do konca dopusta ali je treba takoj opraviti?se pricakujejo komplikacije?
hvala za odgovor
Spoštovani,
glede na to, da je od splava oziroma poskusa splava že 14 dni, bi priporočil, da se čim prej dogovorite za UZ pregled, da se vidi ali je nosečnost oziroma še kaj v maternici ali ne. Zdravila za splav namreč včasih tudi odpovedo. Če je test še pozitiven brez pregleda ni mogoče oceniti, zakaj. Lahko gre zgolj za ostanek, lahko za normalno stanje po uspešnem splavu v upadanju, lahko pa, da je nosečnost celo nedotaknjena in uspeva dalje.
v obeh primerih velja začeto dokončati, če še vedno vztrajate pri tem, s tem, da se pri nedotaknjeni nosečnosti bolj mudi kot pri zgolj ne povsem dokončanem splavu, kajti normalna nosečnost lahko raste dalje.
Spoštovani
za ukrepanje ob zaostankih po nedokončanem splavu s farmacevtskimi sredstvi imamo na voljo le dve metodi, bodisi še dodamo nekaj zdravil za krčenje maternice, da ta iztisne ostanke, če to ne uspe, pa ni druge kot mehansko čiščenje votline maternice s kiretažo. Prav vsi posegi v medicini imajo lahko zaplete, ampak jih ima tudi neukrepanje, zato posebej velike izbire kot pacient nimate. Lahko le izberete po kateri poti boste šli in tam pričakovali morebitne zaplete. Abrazija naj bi ne bila boleča, saj se jo dela v kratkotrajni narkozi.