Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje povišan FT4

povišan FT4

Pozdravljeni dr. Pirnat,
za hipotirozo se zdravim dobro leto, je ustrezno substituirana s 150 mikrogrami Euthyroxa. Po danajšnjih izvidih na Adrialabu:
S-TSH: 0,78 (0,27 – 4,2)
S-T4 prosti: 28,84 (12 – 22)
S-T3 prosti. 4,59 (2,8 – 7,1);

je razvidno, da je FT4 povišan, pri čemer mi ni jasno kako in zakaj je do povišanja prišlo. Prosim za komentar izvida ter obrazlago napovednih vrednosti FT3 in FT4. oz. po domače: kateri ima na počutje in splošno funkcioniranje primarni vpliv. Počutje je sicer dobro, le včasih me zagrabi rahla nervoznost (nemir, anksioznost), pa tudi spanje je slabše.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
nakamura

Spoštovani!

Vrednsot fT4 je pri vas povečana, normalni pa sta vrednosti TSH in fT3. Možen vzrok je , da ste vzeli Euthyrox neposredno pred jemanjem krvi za ščitnične hormone, ali pa je dejansko nekoliko prevelik odmerek Euthyroxa na sploh. Glede na to, da je tudi TSH na spodnji meji normale priporočam znižati odmerek Euthyroxa npr. 150 ug dnevno, dvakrat tedensko (pon., četrtek) pa 100 ug. Na počutje sicer najbolj vpliva fT3, ki je pri vas v mejah normale.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozravljeni dr. Pirnat,
ponovno se oglašam na isto temo. Kot ste predlagali, sem odmerek Euthyroxa prilagodil (5×150 + 2×100 ug) in po 4 mesecih so rezultati sledeči:
S-TSH: 3,00 (0,27 – 4,2)
S-T4 prosti: 23,16 (12 – 22) – povišan
S-T3 prosti. 4,63 (2,8 – 7,1).

Jutranjega odmerka na dan odvzema krvi nisem vzel, zaradi morebitnega popačenja rezultatov. Ker je fT4 še vedno malenkostno povišan, vas prosim za nadaljnje usmeritve.

Hvala, lp

Spostovani!

Glede na TSH 3,0 mE/l in T3 4,36 pmol/l je odmerek Euthyroxa ustrezen. Mejno zvisane vrednosti T4 so lahko posledica genetske variante transportnih beljakovin za scitnicne hormone ali laboratorijske metode dolocevanja T4.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,
ali je, glede na višje vrednosti fT4 vendarle možno, da se v telo vnaša več tiroksina, kot ga le-ta dejansko potrebuje, čeprav navedeni vrednosti TSH in fT3 govorita nasprotno. Oziroma, da transformacija iz T4 v T3 ne poteka tako kot bi morala. Višje vrednosti fT4 (t.j. na zg. meji normale) imam vse odkar sem pričel z nadomestnim zdravljenjem s tiroksinom.
Ne morem se namreč znebiti občutka, da so prav te višje vrednosti prostega T4 krive za nekatere simptome, ki so značilne za preveliko odmerjanje: nemir, nervoza, občasni napadi hitrega bitja srca. Teh simptomov pred zdravljenjem nisem zaznaval.
Prosim za vaš cenjeni komentar.

Hvala, lp

Spoštovani!

Najustreznejši parameter za oceno primernega odmerka tiroksna je TSH v serumu. Aktivni hormon v telesu je T3. Ta ima tudi receptorje v vseh celicah organizma. Posledica vezave T3 na receptor so metabolni učinki in učinki na posamezne organske sisteme. Pri vas je vrednost T3 povsem v mejah normale. T4 sam po sebi nima metabolnih učinkov. Vsekakor je pri spremembi odmerka včasih potrebno počakati več mesecev, da se stanje stabilizira. Trenutno vam priporočam nadaljevati z jemanjem Euthyroxa v enakem odmerku (5×150, 2×100 ug).

Lp

Spoštovani!

V ambulanti za bolezni ščitnice sem bila zadnjič leta 2004. Takrat sem imela TSH v mejah normale, zmerno povišan tiroglobulin (vrednosti na izvidu niso napisane) ter vrednost T4 1,12.
Določena mi je bila kontrola samo v primeru naraščanja gomolja v ščitnici.
Zdravil ne jemljem nobenih. Od tedaj dalje imam vsako leto kontrolo TSH, ki je v mejah normale.Že več mesecev se zelo slabo pučitim.Bolijo me sklepi in mišice, imam nekoliko zmanjšano telesno temperaturo kot sem jo imela običajno, sem zmedena. Pri splošni zdravnici sem dobila napotnico za pregled pri tirologu, vendar imam čakalno dobo tri mesece. Običajni kvni izvidi so OK razen majhnih sprememb pri sladkorju 6,4, urei 7,9 in sedimentaciji 2(sedimentacija je že več let povečana).
Ali je po vašem mnenju za moje težave kriva ščitnica?.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani!

Normalen TSH je običajno odraz normalne preskrbe s ščitničnimi hormoni, zato je malo verjetno, da je vzrok opisanim težavam ščitnična bolezen. Če pa je izvid TSH starejšega datuma, je smiselno ponovno opraviti določitev TSH in prostih hormonov.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Spoštovani!

Zdravim se za bazedovko. 9.11.07 sem prejel jod. Trenutno jemljem Euthyrox 125 (od 1.10.08 dalje). Kot je razvidno iz tabele:

TSH FT3 FT4
18.12.2008 | 4,553 | 4,50 | 20,9
08.01.2009 | 2,501 | 4,58 | 19,5
10.04.2009 | 1,284 | 5,00 | 25,2

TSH pada, oba hormona pa se zvišujeta. Predvidevam, da bi bilo potrebno zmanjšati odmerek?
Prav tako me zanima, ali si lahko ščitnica po jodiranju opomore in zopet zacne proizvajati hormone, delno ali v celoti?

Hvala lepa in pozdrav
Janko

Spoštovani,

vsi izvidi so normalni, zaenkrat ni potrebno spreminjati odmerka zdravila. Nekoliko višji T4 v zadnjem izvidu je verjetno odraz jutranjega zaužitja Euthyroxa.
Po radiojodnem zdravljenju se ščitnica običajno ponovno ne aktivira, možne pa so tudi izjeme.

lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Spoštovani,

včeraj , 30.6.2014, sem imela v Adrialabu preiskave in sicer ščitnične hormone:
S-TSH je 1.60
S-T4 je 21.24 ( zgornja meja je kakor veste 22.00 )
S-T3 je 5.16

Zelo sem zaskrbljena,saj je T4 zelo blizu zgornje meje. Kaj mi svetujete? Pred dvemi leti sem pri rutinskem pregledu imela T4 15.45 in vse ostale hormone normalne. Zahvaljujem se Vam za vaš odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Spoštovani!

Vrednost pT4 je pri vas dejansko blizu zgornje meje normale, vendar je TSH popolnoma v sredini normalnih vrednosti. Zaskrbljenost ni potrebna.

Lp

Spoštovani Asis.dr.Edvard Pirnat,dr.med.,spec.internist-tirolog,

najlepše se Vam zahvaljujem za Vaš hiter in cenjeni odgovor! Torej, zaskrbljenost ni potrebna! Ali mi svetujete,da recimo,čez kakšno leto ponovim pregled?
Ne bom Vas več obremenjevala z vprašanji,se pa iskreno zahvaljujem za odgovor na moje zadnje vprašanje!

Vse lepo Vam želim!

Spoštovani gospod dr.,

pozabila sem še nekaj vprašati in sicer: kakšni so simptomi povišanega FT4 in ali je možno,da se povišan hormon”sam od sebe” normalizira in “pade” na bolj normalni nivo? Mogoče je vprašanje sila neumno,vendar sem preprosta oseba in zato zastavljam taka vprašanja.

Najlepša hvala in vse lepo Vam želim!

Spoštovani!

Simptomov s strani ščitnice zaradi mejnop zvišanega pT4 ni pričakovati. Priporočam kontrolo TSH in pT4 čez tri do šest mesecev. Verjetno se bo raven pT4 znižala sama po sebi.

Lp

Spoštovani!

Leta 2007 sem bila zdravljena z radio jodom, hipertiroza, T3 in T4 so bili v mejah normalnega.
Nekaj mesecov po zdravljenju sem začela z terapijo Euthyrox 5o mikrogramov, leta 2009 je terapija bila povišana na 75 migrogramov, T3 in T4 v mejah normanega.
Dne 9.2.2015 S-TSH je bil 4.65, FT3 4,2, FT4 20,8.
Zaradi povišanega TSH zasebni zdravnik mi je predlagal 100 mikrogramov Euthyroxa.
Danes, 10.3. 2015 S-TSH je v mejah normalnega, FT3 tudi v mejah normalnega, FT4 povišan 23.4.
Vljudno prosim za pojasnilo, kakšen razlog bi bil za tovrstno spremembo FT4, nikoli do zdaj ni bil povišan,

Lep pozdrav
Majda Terze

Spoštovani!

Pri oceni ustreznosti terapije z Euthyroxom je najpomembnejši parameter TSH. Nekoliko zvišane vrednosti pT4 so lahko posledica laboratorijske metode določanja, oziroma časovnega odvzema vzorca krvi po zaužitju Euthyroxa.

Lp

New Report

Close