Povečani trombociti
Pozdravljeni!
Moji mami so na rednem pregledu pri zdravniku ugotovili, da ima povečane trombocite in sicer kar 824. Ponovni odvzem krvi je imela čez 3 mesece, ko so ji trombociti malo padli, vendar ima še vedno visoke (766). Včeraj ji je zdravnik naredil punkcijo. Ker se mu je mudilo, ni točno povedal kaj se s tem lahko ugotovi. Sama sklepam, da je to odvzem kostnega mozka, s katerim se ugotovi ali ima pacient levkemijo.
Ker o teh stvareh res nimam pojma me zanima, če mi lahko kdo odgovori na nekaj vprašanj.
Zakaj točno se naredi punkcija in kaj pokaže?
Kateri so še znaki za levkemijo? Moja mama se drugače počuti čisto vredu in nima nobenih drugih problemov.
Zaradi česa vsega lahko pride do povečanja trombocitov v krvi? Moja mama ima kar močne hemeroide iz katerih tudi krvavi. Ali je lahko tudi to vzrok za povečanje trombocitov? Ko je to vprašala svojega zdravika se je samo nasmejal rekel pa ni nič.
Zelo bi vam bila hvaležna, če bi mi znal kdo odgovoriti na kakšno vprašanje, saj me vse to močno skrbi.
Hvala!
Pozdravljena, jaz sem sicer popoln laik, lahko pa napišem kaj sva mi2 z mojo splošno zdravnico debatirali na temo trombocitov, ko sem jih med kemoterapijami imela 600 in nekaj.
Ona pravi,da ne bi delala še nobene panike tja do 1500 in več. Da je aparat, ki naredi laboratorijsko preiskavo ravno pri trombocitih najmanj natančen, ker se trombociti menda radi krušijo in prešteje tudi te okruške ter morajo delati specialno preiskavo, če jih res želijo natančno prešteti. Sama napaka štetja pri običajni preiskavi pa je precejšna.
Jaz imam vedno višje od meja na izvidih, je pa zadeva menda tudi dedna. Enako jih ima vedno več moj sin, moj stric, moja babica,…
Toliko vem jaz. Upam,d a bo odgovoril še kdo.
LP Lenka
Mene jemanje kostnega mozga ni preveč bolelo. Malo že, ampak se je dalo lepo zdržati. Bi rekla, da zobrar bolj boli. Najbolj boli pa STRAH. 🙂