Povečani možganski prekati
Spoštovani
Sem v 36 tednu nosečnosti in ugotovili so mi povečanje prekatov , ki merijo 15mm, cisterna magna 9,9mm. Do zdaj je bilo vse BP. Imam sicer povišan krvni tlak, ki pa se je lepo uravnal in nikoli ne gre čez 140/90. Zanima me kaj to pa zame in otroka.
Naj povem še, da ni ravno med težjimi tehta caa 2100g, in, da je pri meni pil vs (cin 3),p16+. Ker me skrbi bi prosila za vaše mnenje.
Hvala že vnaprej
spoštovani,
za začetek, stanje, ki so ga odkrili pri plodu zagotovo nima nič opraviti s problemom vašega brisa materničnega vratu in CIN3, pa tudi z višjim krvnim tlakom ne. Je pa kombinacija lahko problematična, ker smo že precej proti koncu nosečnosti (36 teden je praktično ob terminu), zato tudi ni več dovolj časa za vso prenatalno diagnostiko, ki bi sicer bila smiselna. Ocenjena teža ploda 2100g pri 36tednih kaže na določen zastoj v rasti, širina možganskih ventriklov pa tudi kaže na nek možen problem. skupaj bi lahko zastoj v rasti + odklon v širini možganskih ventriklov kazal na kromosomsko napako pri plodu. Še vedno je sicer možno narediti tudi prenatalno diagnostiko. Mislim, da pri omenjenih ugotovitvah kot prvo potrebujete čim prej genetski posvet, potem pa bomo videli, kaj se še da v diagnostičnem smislu storiti pred porodom.