povečana nuhalna svetlina
🙂
Spoštovani,
danes sem imela NS. Moj izvid NS je 1.4, kar je seveda super. Kar pa me zanima je sledeče. Rezutlat za trisomy21,18 in 13, so skupaj z DHT sledeči: trisomy21 BR 1:409 AR 1:822 , trisomy 18 BR 1:4832 AR 1:742, trisomy13 BR1;11375 AR 1:5667. Ginekoliginja mi je rekla, da je sicer izvid normalen, ampak da mi vseeno priporoča NIFTY test, ker vseeno izvid ni tako dober. Ker ta zadeva res ni poceni in si je človek ne more kar tako privoščiti, me zanima vaše mnenje. Ali bi mi vi glede na rezutalte svetovali opravljati NIFTY test. Stara sem pa 34 let. Nisem premočno zaskrbljena, saj se mi zdijo rezutlati glede na vse prebrano na tem forumu kar ok. Gre za to,da je to zame res velik finančni zalogaj,ki si ga težko privoščim in če res ni nujno…
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani,
lepo je, če je omemba testa cffDNA informativne narave, torej da vam pojasnijo njegove prednosti in slabosti ter na nevtralen način informira, da tako drag test zdravnik “priporoča” ob negativnem presejalnem testu, pa se mi zdi sprevrženo, kajti sumim, da za tem ni iskrenega strokovnega, ampak je predvsem komercialni interes, saj imajo tudi zdravniki konkretno materialno korist od ponujanja zlasti Nifty testov. Se opravičujem za tako neposreden odgovor, ampak to agresivno “trženje” teh testov med kolegi, ki opravljajo presejalne teste me tudi osebno moti, ker po eni strani diskreditira sam cffDNA test, ki ni slab ter po drugi strani pa ni v čast zdravniškemu poklicu. Kdor verjame v NS + DHT in ga kakovostno izvaja in pravilno razlaga rezultate, se ne bi smel skrivati za testi cffDNA, kadar so izvidi normalni. Tudi mednarodna združenja perinatologov cffDNA testov ne priporočajo kot univerzalnega presejalnega testa.
[attachment=0]20180710_142844.jpg[/attachment]Spoštovani dr.Pušenjak.
Res je,da je ta tema odprta že kar dolgo,pa se vendar obračam na Vas z enim vprašanjem oz.prošnjo
V 12.t sem imela pregled nuhalne svetline,ki je pokazala tveganje za DS 1:138 in NS 2,4. Stara sem 28 let,doma imam zdravega 18mesečnika in me je zato ta rezultat totalno potrl. Naročena sem že na amniocentezo.
Videla sem,da sta dve uporabnici poslali sliko UZ,da jo interpretirate oz.poveste, če se Vam zdi NS pravilno izmerjena.
Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem
LP
N.
Spoštovani,
pripete slike žal ne morem sneti dol, takšna kot je, pa je za ocenjevanje premajhna. Tudi sicer se mi zdi čudno, da se je pri 28 letih vaše tveganje tako zelo povečalo, kajti pri 28 letih je povprečno tveganje za T21 okrog 1/1000 NS 2,4 pri plodu okrog 13. tedna pa tudi ni tako zelo široka, da bi se tveganje sploh kaj zvišalo. Ste morda poleg NS imeli tudi DHT? Ta bi morda lahko zvišal tveganje.
ne
Spoštovani,
Danes sem opravila NS, točno 1t nazaj pa DHT. Ker sem imela neredne MC, mi je izbran gin.svetoval da počakam na NS, da se točno določi PDP ter tedni nosečnosti. Skratka danes sem v 13/0t (DHT pri 12t), stara 27let, nekadilka, prva nosečnost, brez posebnih družinskih bolezenskih obremenitev. V ožji/širši družini ni DS ali kakšnega drugega sindroma. Sem pa bila presenečena nad izvidom NS+DHT in sicer
T21 1:832 1:143
T18. 1:2069 1:14153
T13. 1:6481 1:13006
Preeklampsija pred 34t. 1:109
Preeklampsija pred 37t. 1:33
Zastoj rasti ploda pred 37t 1:63
Dobila sem th z Aspirin 150mg. Zelo lepo mi je bilo razloženo glede amniocinteze vendar se zanjo (še) nisem odločila tudi zaradi uvedbe Aspirina. Sem pa vprašala ali je Nifty v takšnem primeru opcija in so mi tudi lepo razložili, da je.
Moje vprašanje pa je ali je moj rezultat NS res tako zelo slab? Ker v tistem trenutku, ko sem dobivala najpomembnejše inf.sem si jih zapomnila skoraj nic :-/
Sicer ne vem ali ta info.koristi ampak sem v nosecnosti (iz strani tireologa) dobila th Euthyrox 25ug zaradi nihajočih vrednosti TSH.
Iskrena hvala!
Spoštovani,
škoda, da poleg vseh teh podatkov zgoraj niste navedli še vsaj MoM prostega beta hCG in PAPP-a, kajti iz teh vrednosti bi lahko vsaj objektivno komentiral izvide, tako pa lahko komentiram le izračune, ki vam jih je že izdatno razložil vaš zdravnik, kar pa nima veliko smisla. Bolezen in zdravljenje ščitnice na vse skupaj nima vpliva.
ja, torej profil MoM beta hCG in PAPPa je bolj podoben profilu pri Downovem sindromu kot pri zdravem plodu, zato se je tveganje za DS povečalo. Še vedno pa to ne pomeni, da ima plod DS, ampak je verjetnost, da ga ima le 1 na 143. To je dovolj visoko tveganje, da velja preveriti bodisi z invazivnim testom ali vsaj z NIPT.
Pozdravljeni.
Pred kratkim sem vam pisala zaradi prevelike nuhalne svetline in slabega odvajanja vode (voda naj bi se nabrala v plodu in okolo njega).
V 14.tednu, se mi je zjutraj pojavila huda slabost, šla sem na urgenco, kjer so ugotovili bakterije v seču, dali so mi antibiotik in čakali rezultat po dobljenem antibiotiku, ker mi bolečine niso izzvenele in je bilo vse samo slabše, so me sprejeli na ginekološki oddelek, kjer še cel dopoldan niso vedeli kaj je z mano. Vglavnem okoli 14h sem prosila, če me uspavajo ali nekaj naredijo, ker me obliva mrtvaški pod, potem se je hitreje vse odvilo…
Odkrili so maternico, ki je bila dvojna, ta druga maternica je bila z prvo povezana prek nekega peclja in ta druga je odmrla- plodek pa je zaplaval v njo, in ko je le ta začel rasti je maternica poknila, počasi iz dneva v dan sem krvavela v trebušno votlino.
Pri operaciji so mi delno odstranili maternico, en jajcevod in plodek. Prejela sem tudi “5 vrečk” krvi.
Zanima me, kaj vi menite o okrevanju (moram paziti pri dvigovanju bremen)? Koliko časa je potrebno, da se maternica obnovi? Kdaj lahko ponovno zanosim?
Hvala za vse vaše odgovore.
Spoštovani,
vaša razlaga žal pušča preveč možnih različic, tako da zgolj to za moje razumevanje, za kaj je šlo, ne bo dovolj. Domnevam sicer, da ste imeli dvorogo maternico, kjer je bil en rog z drugim povezan preko kanalčka, nosečnost pa je verjetno bila v tem atretičnem rogu, ki ni prenesel nosečnosti in je počil. Vsaj tako so vam to pojasnili. Pri 14 tednih sicer tipično poči izvenmaternična nosečnost v rogu normalne maternice (kornualna – posebna oblika izvenmaternične nosečnosti). Po takšnem dogodku vsekakor priporočam odločiti novo nosečnost najmanj 6 mesecev. Dvigovanje bremen pa ni problem.