povečana nuhalna svetlina
Spoštovani,
preveril sem vse priponke in slike. Še najbolj jasna je srednja slika prve priponke prvega dopisa, ki bi sicer res lahko bila velika NS 4,8 mm, obstaja pa tudi možnost, da ne. Iz statične slike bo nemogoče rekonstruirati, kaj je res. Slike z drugega pregleda 3 tedne kasneje so prav tako prepričljive, kar zadeva NS 2 mm, zmanjšanje za toliko pa se res zdi skoraj neverjetna, čeprav je v literaturi omenjeno tudi to. Na vašem mestu bi za zdaj ostal pri domnevi, da je bila NS velika in bi izkoristil vse možnosti, ki jih prinaša prva ugotovitev, torej velika NS. Tekom nosečnosti pa se bo izkazalo, če je kaj narobe ali ne. Več ta hip žal ni mogoče reči. Sama velika NS na srečo ni bolezen niti poškodba ampak “pojav”, ki nam narekuje določene ukrepe, ki pa so si bili uporabljeni.
Spoštovani g. Stanko,
prebiram vaše odgovore in potrebujem pomoč. Pravkar sem bila na NS in sem prejela naslednji izvid:
Fetal heart activity – visualised
Fetal heart rate – 173 bpm
Crown rump length – 76,6 mm
Nuchal translucency – 2,0 mm
Biparietal diameter – 23,8 mm
Condition – Background risk – Adjusted risk
Trisomy 21 – 1:829 – 1:3059
Trisomy 18 – 1:2143 – 1:6494
Trisomy 13 – 1:6688 – 1:784
Ginekologinja je predlagala pregled DHT (dvojni hormonski test), rezultati bodo čez 14 dni. Stara sem 28 in je to moja prva nosečnost, zato je bil kar šok “da ni vse vredu”. Prosim za vaš komentar izvida.
Kdo pravi, da ni vse v redu? Samo tveganje za trisomijo 13 se je nekoliko povečalo, ampak na podlagi česa? Na podlagi nekoliko višjega srčnega utripa pri plodu, kar je lahko preprosta reakcija na vašo nervoznost med preiskavo! Skratka, ni anatomskega ni narobe. Sicer pa so vsa tveganja za kromosomske napake nizka in dodatne preiskave niso potrebne. Dobro, počakali boste še na izvid DHT in to bo verjetno vse.
Spoštovani,
točno kot ste povedali. Tveganje za trisomijo 13 se je povečalo zaradi povečanega srčnega utripa. Moram priznati, da sem bila zelo, ZELO živčna. Če vam povem, da sem živčna, če samo stopim v bolnišnico ali ZD. Zato mi nikoli ne merijo pritiska, ker je vedno povišan.
Je potem to vse ok? Hvala za pomiritev!
Temu podatku o frekvenci plodovega utripa se v programu za izračun tveganja vsekakor daje prevelika teža, zato sam ob zvišanem utripu tega vedno preverim večkrat in če je le mogoče še enkrat popolnoma na koncu preiskave, ko se že dodobra “sprostimo” in ko se nosečnica že malo pomiri. Tudi upoštevam ne najvišjega utripa ampak najnižjega, vendar to je že nekakšen “upgrade”…:-)
Pozdravljeni
Včeraj sem bila na testu nuhalne svetline pri doktor Pelkičevi. Moj rezultat je:
Trisomy21 1:88
Trisomy 18 1:701
Trisomy 13 1:3408
Skrbi me prvi rezultat za davnov sindrom. Guba na vratu bi naj bila debela 3mm in zdravnica je opazla neko tekočino na zadnji strani glavice. Zdravnica mi priporoča invazivno prenetralno preiskavo ter kariogram ploda. Sklepam da je to amiocenteza oz. horonska biopsija. Kaj bi mi priporočali vi? Nebi rada čakal do 16 tedna ker sem zaskrbljena, po drugi strani pa sem slišala da je pri Horionski biopsiji bolj invaziven poseg. Ali horinsko biopsijo izvajate vi in kdaj bi mi jo lahko izvedli? Sedaj sem 13 tednu.
Hvala za vaš odgovor že v naprej.
spoštovani,
BHR opravljam tudi jaz, ampak le v Ljubljani. Pokličite na tel.: 01 5226284 ali 01 5226169 in vprašajte, kako je s posegi naslednji teden, ker so prazniki in obstaja možnost, da laboratorij ne bo delal vseh storitev. Po 14. tednu pa se BHR ne izvaja več in bo zato morda vseeno treba počakati na AC. sicer pa priporočam BHR, ker je izvid prej kot pri AC, tveganje za splav pa ni nič večje, čeprav je seštevek tveganj za splav pri 13 tednih res večje in znaša okrog 2 do 3%, seštevek tveganj okrog 16. tedna, ko se izvaja AC pa je okrog 1 do 1,5%. Samo tveganje, ki je vezano za poseg pri obeh postopkih pa je okrog 0,5%.
Pozdravljeni,
Hvala za vaš odgovor. Na horionsko biopsijo sem se naročila 22.4.2014 v UKC lj, prosila sem da me za poseg naročijo pri vas, tako da upam da se vidimo. Zanima me le še to kakšne so vaše izkučnje glege gube na vratu 3mm ali je ta vrednost zaskrbljujoča?
Lep pozdrav in še enkrat hvala za odgovor.
Spoštovani,
pri nuhalni svetlini ne gre za izkušnje. Pomembno je tveganje za kromosomske in druge napake. Lastne izkušnje pri tem nič ne pomagajo, ker so preredke, da bi lahko imele pomemben vpliv na statistične možnosti. Tveganje za kromosomske napake pri vašem plodu je bilo izračunano in tolikšno pač je, da bo kaj narobe, kar bomo preverili z invazivnim testom.
Pozdravljeni,
tudi jaz potrebujem vašo pomoč, ker sem bila na NS in je slab rezultat. Stara sem 25 let in sem noseča 12 tednov in 5 dni.
Rezultati NS so:
-fetal heart rate 167 bpm
-crown-rump length 63,8 mm
Nuchal translucency 5,1mm
biparietal diameter 23,1mm
Trisomy 21- 1:968, 1:13
Trisomy 18-1:2362, 1:24
Trisomy 13-1:7411, 1:92
Poleg tega je gin. opazila okrog srčka in pljučk še neko tekočino. 🙁
Prosim, če mi lahko komentirate izvid NS
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor!
Spoštovani,
omenjeno stanje kopičenja tekočine v več kot enem organskem sistemu imenujemo hidrops. To je stanje, ki resnično nima dobre prognoze in samo po sebi omogoča odločitev za prekinitev nosečnosti. Tveganje, da se bo tudi ob normalni kromosomski zgradbi ploda rodil zdrav otrok, je pravzaprav < 10%. Domnevam, da še niste opravili genetskega posveta, ki je običajen preden, se opravi odvzem tkiva posteljice (horionska biopsija) ali plodovnice (amniocenteza). Do takrat, ko boste na tem posvetu, razmislite vsaj pri sebi tudi o tej, ne najbolj prijetni opciji.
Hvala za odgovor!
Ne nisem še bila na genetskem posvetu!Se pravi, da je v mojem primeru najboljše, da prekinem nosečnost in da sploh ne grem na odvzem tkiva posteljice?Ne vem kaj naj naredim, ker sem zelo šokirana, ker imam doma že enga zdravega otroka in tega sploh nisem pričakovala.
Hvala za odgovor
Spoštovani,
ne trdim, da je najbolje, če prekinete nosečnost. Povedal sem le, da obstaja tudi ta opcija in da je verjetnost rojstva zdravega otroka kljub temu, da je verjetnost Downovega sindroma pri vas le 7%, <10%. Razlogov za hidrops ploda je ogromno. V osnovi ločimo imunksi od neimunskega hidropsa. Imunski hidrops se ponavlja tudi v naslednjih nosečnostih, neimunski pa se načeloma ne ponavlja, če ni v ozadju kaj genetskega (kakšna nepravilnost v sestavi vezivnega tkiva ipd.). Razloga za neimunski hidrops pa je več 100, zato je nesmiselno karkoli naštevati.
Spoštovani,
tudi pri nas v Ljubljani smo za ta teden zasuti s horionskimi biopsijami in mislim, da ne bo šlo več skozi do prvih dni maja. Posege namreč ta teden opravljamo le danes in jutri in imamo žal tudi že poln izvedljiv seznam. Lahko pa pokličete na tel: 01 5226284 in povprašate neposredno pri sestrah v naročanju.
Spoštovani!
Danes sem prejela izvide NS in Dvojnega hormonsega testa. Kljub temu, da se mi zdi, da naj bi bilo vse v redu, bi Vas vseeno prosila, če lahko prosim pogledate izvid in mi podate svoje mnenje, saj se sama (kljub brskanju po netu) ne spoznam na te zadeve prav nič. To je moja prva nosečnost, stara sem 28 let in kot kaže je otrok precej majhen. Tako mi je rekla ginekologinja in prav tako gospa doktor na nuhalni, ki ga nikakor ni našla, zato je ultrazvok opravila vaginalno. S partnerjem sva oba precej visoka in v družini se rojeva kar precej veliki in težki dojenčki, zato sem malo zaskrbljena.
Fetal heart rate: 158 bpm
Crown-rump lenght: 68.5 mm
NT: Nuchal translucency 2.0 mm
Biparietal diameter: 23.0 mm
Amniotic fluid: normal
Nasal bone: can not examine
Fetal anatomy:
skull/brain: appears normal
spine: appears normal
heart: visible
abdomen: appears normal
stomach: visible
bladder: visible
hands: both visible
feet: both visible
comments: nosna kost je vidna
Maternal serum biochemistry:
Free B-hCG: 29.6IU/l equivalent to 0.915MoM
Papp-A: 2.500 IU/I equivalent to 0-667 MoM
Estimated risk Trisomy 21:
Trisomy 21: Background Risk (1:800) Adjusted Risk (1:5934)
Trisomy 18: Background Risk (1:1997) Adjusted Risk (1:39943)
Trisomy 13: Background Risk (1:6253) Adjusted Risk (1:12567)
Zakaj mi na koncu piše:
“Priporočamo podrobno morfološko oceno ploda v drugem trimesečju nosečnosti z oceno vseh kromosomskih označevalcev ter kasneje v nosečnosti sledenje rasti ploda.” ?
A ta stavek pomeni kakšno paniko zaradi rasti?
Najlepša hvala za Vaš čas in lep dan Vam želim!
Spoštovani,
zakaj na koncu piše vse to, kar omenjate, nimam pojma, ker ni potrebno in ni v nikakršni zvezi z izvidom, katerega ste dobili. Lahko si to razlagam le kot napis, kakršnega po ameriškem vzoru najdemo povsod za vsak slučaj, da bi ja ne mogli reči, da vam česa niso priporočili, kot npr. da je v lončku za kavo vroča kava, s katero se lahko poparite ali, da je treba med šofiranjem avtomobila držati obe roki na volanu ipd. skratka informacije, ki so za normalno inteligentne in razgledane ljudi prej moteče in odveč kot v pomoč.
Tveganja za vse tri kromosomske napake pri plodu, ki jih test določa (trisomija 21, 18 in 13) so namreč izredno nizka in kot takšna ne kličejo po nobeni od naštetih dodatnih preiskav. So pa omenjene preiskave lahko del normalnega vodenja nosečnosti, ne glede na izvid presejalnega testa z merjenjem NS in DHT.
Pozdravljeni dr.Pušenjak,
Da vam javim kako napredujem po povisani nuhalni svetlini (4,8mm). Ravno danes sem imela UZ pri dr.Veselu in je rekel, da je srček normalen, sicer še imam en pregled v 24t ampak je rekel, da ne pricakuje nic hujsega (ce bi prislo do sprememb). Drugi izvid od BHR pa še čakam. Upam, da se na koncu vse dobro izteče.
Lp
:-)…tudi jaz…vse bolj kaže tako.