povečana nuhalna svetlina
Pozdravljeni,
tudi jaz imam eno vprašanje in sicer. Danes sem bila naročena na pregled za meritev nuhalne svetline. Zadnjo mestruacijo sem imela 21.01.13, vendar so bile te zelo neredne, redko kdaj na 28 dni večinoma na 30 ali 35 dni. Ginekolog mi je določil datum poroda 27.10.13
Nazadnje sem na pregledu bila 07.05.13 in sem bila noseča 13 tednov. Danes ko sem prišla na pregled nuhalne svetline (08.05.13) pa mi pove, da je plod že prevelik za meritev nuhalne, saj je že 15.teden. Tako, da mi pregleda ni mogel opraviti, ker je že bilo prepozno in tudi ni želel tvegati,da ne bi bilo kasneje kaj narobe. Lahko mi je le povedal, da bitje srca je normalno, prav tako možgani in hrbtenjača se vredo razvija. Plod je velik 11.8 cm, je to normalna velikost ?
Sedaj me zanima kako je možno da je prišlo do takšne razlike v tednih, in je potem kriv ginekolog, da je narobe izračunal tedne nosečnosti? ali so krive neredne mestruacije ?
In kako to, da je sedaj datum poroda v začetku novembra?
Zanima me, če še imam možnost do kakšnih drugih preiskav ?
lp
Spoštovani,
žal iz vašega dopisa ni razvidno, kako je ginekolog sploh ugotavljal trajanje nosečnosti ob prvem pregledu, dan pred NS? Če je to bilo zgolj na osnovi ZM, potem to pač ni dovolj, kajti pri 1/4 nosečnic datum ZM nima prav nobene zveze s trajanjem nosečnosti. Nekatere bodisi pozabijo datum ZM, si kakšno krvavitev narobe razlagajo ali pa zadnja krvavitev ni bila M temveč vgnezditvena ali celo že kar v nosečnosti. Kakorkoli, če je dolžina ploda od temena do trtice > 83 mm, preiskava NS ni več možna, ker tudi računalniški program tveganja za kromosomsko napako več ne izračuna. Za izračun tveganja za Downov sindrom in druge kromosomske napake imate na voljo še četverni oziroma trojni hormonski test, ki se ga izvaja po 15. tednu oziroma, ko prečni premer plodove glavice doseže vsaj 32 mm.
Spoštovani,
na tej spletni strani si lahko za vse države, tudi za Slovenijo (izberete v okencu) preverite, kateri zdravniki imamo licenco za NS in če katerega prepoznate, da dela na vašem koncu, lahko pri njem opravite preiskavo merjenja NS.
Tokrat bi se z izmero strinjal. Slika je sicer nekoliko manj ostra, ampak NS je pravilno izmerjena.
Pozdravljeni!
Opravila sem NS in DHT, tveganje je izmerjeno na 1: 1400. Prej sem vedno govorila, da bom šla na AC, sedaj ne bi šla, saj se mi tveganje zdi nizko. V prejšnji nosečnosi je bilo teganje slabše, a vseeno ne visoko in je bilo vse ok.
Me pa bega podatek, da sta NS in DHT 93 % oz nad 90 %. Kaj pomeni tistih slabih 10 %? da se pri nosečnicah, ki so opravile obe preiskavi, še vedno rodi 10 % plodov z DS? To bi bilo veliko. Ali je praktično možno,da se pri takšnem tveganju in obeh preiskavah vseeno rodi otrok z DS?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
odstotek 90% pri NS + DHT pomeni, da s tem postopkom populacijo “očistimo” 90% primerov DS, 10% pa jih ostane. Če bi se vsi DS rodili, bi jih bilo približno 1 na vsakih 600 porodov, kar pomeni pri 20.000 porodih v SLO cca. 33. Če od teh 33 primerov odštejemo 90%, to pomeni, da se rodijo še 3 ali 4 primeri letno, neodvisno od dobrega razultata. TE primere lahko odkrijemo potem samo z invazivnimi testi, ki pa jih pri vseh nosečnicah ne moremo zagotoviti. tiste, ki si same privoščijo tovrstno preiskavo, se seveda s tem izločijo iz skupine žensk, ki jih še grozi tako redek primer rojstva otroka z DS.
Pozdravljeni,
včeraj sem bila na NS. Noseča sem 12t+4. Vsi organi so bili vidni, srček je utripal 158 udarcev na minuto, nosna kost je bila vidna. Izračun za Downov sindrom je pokazal 1:122, nuhalna svetlina je merila 2,9. Zdravnica je priporočila genetsko posvetovanje in BHR. Stara sem 27 let. odločila sva se za BHR in me zanima, kako hitro se pride na vrsto za BHR pri vas. Za BHR sva se odločila brez opravljanja dodatnega krvnega testa, saj je BHR bolj zanesljiva. Sicer še vedno upam da bo vse ok, saj je zdravnica rekla, da je bilo drugače na uz videti vse ok, pa tudi to, da je nosna kost vidna, je dober znak.
Hvala za odgovor in LP
Spoštovani,
naročite se na BHR na tel.: 01 5226284, kjer vam bodo povedali tudi, kako se naročite na genetski posvet, ki je predpogoj za BHR. Preiskavo delamo le v prvih dneh tedna (pon.,tor.,sre.) in ob naročanju omenite mene. Če bo le mogoče, bom poseg opravil jaz, izvajamo pa ga 4 zdravniki in zato vseh želja ni mogoče upoštevati. Čakanja na BHR pravzaprav ni in se vse naroči v roku največ 1 tedna.
Pozdravljeni dr. Pušenjak,
Stara sem 24 let, noseča prvič (trenutno 12t 5d), zapleti v začetku nosečnosti (v 6-10t) so bili: rahla krvavitev (posledično hospitalizacija) in izcedki (rjavo-roza), terapija pa je bila Dabroston 3×1 tbl in seveda folna kislina. Predvčeraj sem bila na nuhalni svetlini (v 12t 3d) in je ginekolog izmeril NT 4,8mm (tveganje za DS 1:20, nosna kost vidna, srčni utrip 164 utripov/min), kar je za mene seveda bil zelo velik šok, saj nimamo v družini nikogar, ki bi imel kakršne koli kromosomske ali katere koli druge napake. Da povem, da sem nekadilka in živim zdravo. Nato sem še šla k svojemu osebnemu ginekologu z izvidi nuhalne, sam je naredil ultrazvok in ponovno izmeril nuhalno svetlino, ki je bila enaka (nosna kost je bila vidna, utrip bp). V torek sem naročena na biopsijo horinskih resic. Vas pa lepo prosim, da mi poveste, so sploh možnosti po takšni svetlini, da se še rodi zdrav otrok in pa, ali imam glede na rezultate nuhalne svetline možnost, da se odločim za splav, saj se bojim, da če bodo izvidi BHR vredu, da bom morala čakati še do 20. tedna na UZ srca in da če bo takrat slab izvid, bom morala komaj v 20. tednu na splav. Zelo se bojim, da bi se otrok rodil bolan, saj tega ne privoščim nobenemu otroku, da preživi življenje po bolnišnicah ali po raznih zavodih. Dajte mi prosim lepo kakšen nasvet glede vsega tega, kaj vi mislite o vsem tem. Hvala.
Spoštovani,
težko je pri takšnem izvidu biti pameten. se strinjam, da je verjetnost kromosomske napake “le” 5% in s tem 95% verjetnost, da bo kromosomsko v redu, hkrati pa ni zagotovila, da bo kljub vsem ostalim negativnih izvidom otrok brez težav. Po statistiki primerov z res veliko NS je verjetnost, da otrok nima nobene bolezni niti nepravilnosti v razvoju ter bo rojen živ in zdrav morebiti 35 do 40%, pri tako visokem tveganju pa se starši lahko za prekinitev nosečnosti odločijo tudi zgolj na podlagi NS. Prekinitev mora seveda odobriti etična komisija za prekinitve nosečnosti, utemeljitev za to pa je z medicinske strani res visoko tveganje slabega izida, ki ga utemeljita ginekolog in genetik, pri katerem ste ali boste še na posvetu.
spoštovani
prosim za razlago rezultatov, ker smo zelo v skrbeh.
starost 20 let
nosečnost:12t4d
NT -2.5
free 33,8 Equivalent to 0,820mom
PAPP 5.600 1,407
trisomy 21
Background 1:1079
Risk 1:11678
prporočamo podrobno morfološko oceno ploda v drugem tromesečju nosečnosti z oceno vseh kromosomskih označevalcev ter kasneje v nosečnosti sledenje rasti
hvala
jaz ne vidim večjega problema. NS niti ni problematična, DHT pa je tveganje za Downov sindrom pomembno znižal, tako da zdaj znaša 1:11.600
Pozdravljeni dr. Pušenjak,
Pred tremi tedni sem vam pisala (v tej temi), da so mi na nuhalni svetlini izmerili 4,8mm (starost otroka po UZ 12t 0d, CRL 5.42cm) in tveganje za DS 1:20, nosna kost je bila vidna, utrip je bil vredu. Vmes sem bila na biopsiji horionskih resic in je prvi izvid (za trisomije 13,18,21) pokazal, da so ti kromosomi normalni in da ni odstopanj (sedaj čakam še na drugi izvid). Včeraj sem bila na pregledu pri osebnem ginekologu, kateri je plod uz pregledal in komentiral: da ima vse kosti na okončinah, prste smo tudi prešteli, srček ima 4 votline, utrip je 157/min, možgani in hrbtenica so vredu, ledvička in mehur tudi naj bi bila vredu, vglavnem da naj bi bil plod ultrazvočno bp. Moj prvi dan zadnje menstruacije je 15.12.2013, ampak ker nikoli nisem imela rednih menstruacij mi tedne starosti ploda in PDP računajo glede na ultrazvok. Včeraj sem ginekologa prosila, če lahko ponovno pregleda nuhalno svetlino, če se je zmanjšala. Otrok je po UZ na dan merjenja bil star 14t 1d, CRL 8.29cm. Izmerjena nuhalna svetlina je bila 1,7mm, ko pa je plod dal glavico čisto nazaj pa 2mm. Vem, da naj bi se nuhalna svetlina merila do 13t 6d oz do velikosti ploda 84mm. Sedaj pa me zanima, ali je možno, da je bila tista povišana nuhalna svetlina 4,8mm prehodnega značaja oz. da smo mogoče malo prehitro merili, saj točne starosti ploda ne vem oz se sproti spreminja. In ali je kakšna možnost, da bo prognoza vsega tega glede na sedanjo nuhalno svetlino dobra? Naj povem tudi, da sem že nekaj časa rahlo prehlajena, lahko tudi to vpliva na merjenje NS? Sedaj me še čaka UZ v Ljubljani pri doc. Vesel.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,
da bi se NS iz 4,8 mm znotraj obdobja, ko se dela NS in pri vas se je vse dogajalo znotraj tega obdobja, zmanjšala na < 3 mm še nisem srečal. Sicer NS opravljajo samo licencirani prieskovalci, ampak ne izključujem možnosti, da tistih 4,8 mm morebiti ni bila NS, temveč kaj drugega??? Morda razdalja med kožo in amnijskimi ovoji, kar je na 1. mestu po možnostih zmote? Za bolj podrobno oceno bi moral videti shranjene slike primera.
lahko jih skenirate in pripnete vprašanju, če ne boste prikrili vaših podatkov, pa jih seveda ne bom objavil oziroma jih bom pred objavo vprašanja in odgovora odstranil.