Poskok v rasti?
Pozdravljeni!
Najprej hvala zato, ker ste! Ker ste tukaj, ker sem eno uro nazaj prevrela vodo in pripravila vse da pripravim prvi dodatek, pa sem prebrala vaše odgovore na probleme mnogih mamic… in je vse že nazaj zapakirano, dodatek pa potisnjen v najglobjo omaro.
Sem mamica prvemu utroku, fantku, star je 3,5 meseca. Porodna teža 3.220, 51cm, zadnji pregled pri malo več kot 3 mesecih 5.800, 62cm.
Do sedaj sva se dojila brez problema. Pribljižno tri ure, oziroma kakor mu je zapasalo, v bistvu nekje med dvemi urami in tremi in pol, pač kakor kdaj in kakor je želel. Ponoči se za hrano zbudi enkrat okoli treh, tirih, potem pa okoli šestih ali sedmih spet.
Zadnjih nekaj dni pa bi neprestano samo jedel in spal. Dojiva se na dve uri… največ. Velikokrat še na manj, zvečer je mleka tako malo, da ga prestavljam iz ene dojke na drugo večkrat, da se vsaj nekaj nabere, potem iz izčrpanosti zaspi. To je sedaj nekaj dni. Najprej je bil problem samo zvečer, sedaj pa je tudi že čez dan. Prej sva jedla iz ene dojke, sedaj skoraj vedno iz obeh, s tem da se dojenje preneha z jokom, prej se je pa sam odstavil in bil dobre volje. Je tudi zelo jokav v primerjavi s prej. En teden nazaj smo imeli cepljenje, obvezno in za rotavirus.
Lula normalno, kakanje pa je problem že kaken mesec. Sedaj kaka na 4 do pet dni. Nekaj časa smo mu dajali lactacom, vendar smo prenehali, ker ni nič drugače. V zadnjem tednu opažam, da blato ni več tako tekoče ampak je bolj kot pasta (nevem kako drugače opisati).
Skrbi me, da bi morala poseči po dodatku, saj tega res nebi rada, ker je dojenje res čas samo za naju in uživam v tem.
Kako bi spodbudila več mleka oziroma ali mislite da je to poskok v rasti in se bo stvar umirila, mleka pa bo spet več oziroma dovolj?
Hval za pomoč,
M.
Pozdravljeni, M!
Hvala, ko preberem, da je forum pomagal pri tem, da ni bilo treba dodatka, tudi meni poskoči energija in je dan takoj lepši!
Vaš fantek lepo napreduje in raste, pridobil je 2,6kg od porodne teže in najbrž še malo več od najnižje, od katere merimo.
Tudi jaz sem naprej pomislila na poskok v rasti, saj je ta okoli 3m značilen pojav, traja pa lahko nekaj dni ali tudi dlje. A ker pravite, da kar naprej spi in je videti nezadovoljen, po dojenju joka, sem vas želela vprašati, ali je bil morda kaj prehlajen, bolan, cepljen, morda je bil bolan kdo drug v družini, ali pa je bila tudi kakšna večja sprememba, npr. potovanje na počitnice ipd.. Lahko bi bilo povezano s cepivi, orda mu je povzročilo prebavne težave, pozorni bodite in se posvetujte s pediatrom, če še ni bolje ali še posebej, če je slabše in otrok kar spi in spi. Ste opazili kakšno nenavadno blato, znake kolik ali prebavnih motenj v drugih oblikah?
Dojenčki s prebavniki težavami, ki so lahko različnih vzrokov (kolike, alergije, črevesni virusi ipd.), pogosto hlastajo po dojki, imajo serije zaporednih podojev, lahko dojko odklanjajo in se hkrati želijo dojiti, kajti z dojenjem se umirjajo, tolažijo, sesanje jim omili bolečine. Ker jim to v celoti ne uspeva nujno, so ob umiku z dojke ali tudi med samim podojem videti jokavi, sitni, nemirni.
Laktacija pri vas zelo dobro deluje, saj to vidiva po dobrem napredovanju fantka v prvih treh mesecih. Če ne bi bilo tako, bi se to že pokazalo! Torej je treba težavo iskati pri rasti/razvoju/počutju/zdravju otroka.
V vsakem primeru naredite najbolje, če sledite njegovim potrebam, ga dojite tako pogosto, kot je mogoče, vaše mleko mu pomaga umirjati morebitne prebavne težave, pogosto dojenje dovaja več maščob, ki otroku pomagajo tako pri rasti in razvoju kot tudi pri raznih bolezenskih težavah.
Če je tretji mesec dobro napredoval na teži, potem je kakanje na 4-5 dni primerno in trenutni ritem, ki ga ima. Dojenčki po 6t lahko kakajo tudi na nekaj dni. Če blato ni bilo trše ali neobičajne barve, smrdeče, sluzasto, potem je vse vredu in otrok ni bil zaprt. Nekateri dojenčki normalno kakajo tudi enkrat tedensko ali celo redkeje, pa jih to ne moti in primerno napredujejo. Ritem sami spremenijo sčasoma.
Če ima vaš fantek kakršnekoli težave z zdravjem, bi dodatek tu lahko celo poslabšal stanje črevesne flore, ta je namreč temelj zdravega imunskega sistema, zato ga ne bi svetovala. Če se pogosto doji in lula ter kaka podobno kot prej (mislim količinsko), potem je še manj verjetno, da bi bila težava v pomanjkanju mleka, dodatka torej ne potrebuje. Če bi se dojil slabo, pa bi merili en teden, tehtali v istem delu dneva, in videli, kako točno mu raste težav. Če bi napredoval vsaj 85g na teden, potem bi sklepali, da dodatka kljub nekaj vidnim težavam pri dojenju ne rabi, da pa verjetno rabi nekaj več umirjanja, tolažbe in pomoči z vaše strani, da bodo težave minile.
Po tem, kar ste napisali, menim, da je tvorba mleka povsem primerna. Pomislite tudi na to, da otrok že po nekaj minutah sproži nov izcejalni relfeks, torej ni treba čakati, da se mleko nateče. Mleko je ves čas globoko v vodih in se sprošča v valovih. Sesanje za tolažbo in umiritev dobro spodbuja tvorbo mleka, torej je povsem vredu, če se otrok doji tudi tako. Menjajte doji, kot ste napisali, če mu to pomaga, da se umirja. Če je laže dlje časa na eni dojki, bo tudi tam dobival maščobe in je lahko tudi tako. Vseeno priporočam, da vedno ponudite obe dojki, da se bo tvorba mleka dvignila na višjo raven še hitreje. Otrok, ki sesa na ta način, veliko laže pride do več maščob. Čeprav se zdi, da količinsko pije velikokrat po malo (in vas zato morda tudi skrbi), je to mleko izjemno kalorično in bogato, in lahko na ta način celo bolje napreduje!