poškodba rame
Padel sem s kolesom in si poškodoval predel desne rame. Na urgenci sem dobil izvid, kjer so ugotovili.
Vidna oteklina v predelu desne AC sindezmoze, kjer je boleča tudi palpacija. Pritisk na desno nadlahtnico ni boleč. Boleča je palpacija distalne tretjine desne ključnice. Boleča je abdukcija in anteverzija v d.rami nad 90 stopinj ter zunanja in notranja rotacija v skrajni legi. NC izpadov nima.
Diagnostični postopki: RTG, desna AC sidezmoza +levo primerjalno: AC sidezmoliza Tossy, desna rama: brez prepričljivih znakov sveže poškodbe skeleta.
Obveščen sem bil da bo morebiti potrebno operativno zdravljenje, odločeno bo na kontrolnem pregledu.
Se Vam zdi, da gre tukaj za hudo poškodbo in kako je s tem? Imam še par dni do pregleda. Imam longeto, ne obremenjujem roke. Ko se dotikam s prsti povsod po rami me ne boli. Oteklina je izginila. Kaj priporočate za okrevanje?
Najprej priporočam slikanje obeh ramen z obtežitvijo, s čimer se lahko ugotovi stopnjo poškodbe AC sklepa. Sledi odločitev o načinu zdravljenja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pred 10 dnevi sem se spotaknila ob pločnik in padla na desno rame. Dvig roke nekaj ur po padcu ni bil mogoč. Pri obisku urgentnega zdravnika je po RTG ugotovljeno: vidna abrupcija velikega tuberkula; TH: Gillchrist.
na pregledu po 1 tednu je narejen RTG: položaj odlomkov je nespremenjen.
Predpisali so mi še 2 tedna Gilchrist.
Skrbi me, če morda ni prišlo tudi do poškodbe mehkega tkiva, ki pa ga zdravniki doslej niso pregledali.Slišala sem namreč za zaplete pri zdravljneja ramena, parv zaradi tega, ker so prepozno ugotovili, da je poškodovano mehko tkivo.
Kaj menite? bi bilo potrebno narediti še kakšen pregled? ..
Njalepša hvala naprej,
ps: ne najdem podatka o dnevih ordiniranja Arthrona v MB…
Spoštovana,
poškodba mehkih delov ramena je mogoča, vendar je ob omenjeni kostni poškodbi redka.
Mehka tkiva se da oceniti z ultrazvočno preiskavo.
Ambulante v Mariboru (kjer lahko tudi opravimo ultrazvočno preiskavo) imamo praviloma vsak 1. in 3. ponedeljek v mesecu.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pri dvigovanju uteži, me je zapeklo v desni rami, trening sem opravil do konca. Rama me me je rahlo bolela, vendar se bolečine ni dalo locirati. Deltoidna mišica je v primerjavi z levo otečena. Čez teden dni sem šel k osebni zdravnici, ki je preverila gibalnost skepa, rekla mi je, da je gibalnost sklepa normalna (to se vedel tudi sam, ker me boli samo pri specifičnih gibih), dobil sem Ibuprofen 400 in mirovanje teden dni, ter polaganje ledu na poškodbo. Roko sem počival nekje 14 dni, nato sem začel z razteznimi vajami, delal sem tudi vaje, za poškodbo rame. Roka je bila po teh 14 dneh brez bolečine, če je nisem uporabljal, medtem ko se je bolečina se pojavljala, če sem slučajno spal na desni strani, ali pa pri menjaju prestave v avtomobilu, tukaj je bila prisotna celoten čas.
Poškodba se morala pojaviti, ker se bil slabo ogret pred treningom.
Po teh 14 dneh sem spet začel s treningi, tokrat z boljšim ogrevanjem, ramenski obroč sem vedno dobro segrel, tudi težo sem zmanjšal.
Ta enaka bolečina se je v sredo spet pojavila in se počasi stopnjuje, trening sem v petek spustil, na roko spet polagam led in jemljem Ibuprofen. Koliko sem raziskoval in kolikor se spomnim iz fakultete, (sem študent biologije), bi lahko poškodoval kaj povezano z mišicami rotatorne manšete.
Največji problem se pojavlja, da osebna zdravnica smatra mlade kot da si ne morejo ničesar poškodovati, zato tudi nisem dobil napotnice za rentgen ali ultrazvok. Omeniti sem pozabil, da sem doma v okolici Maribora.
lep pozdrav, že v naprej se zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani,
priporočam klinični pregled ramena in pregled ramena z ultrazvokom, saj je po trebno ugotoviti, kaj se je v ramenu zgodilo.
Oboje lahko opravite tudi pri nas. Do nadaljnjega odsvetujem vse velike in sunkovite obremenitve ramena.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih