poškodba kolena
prosim za razlago izvida
MR desnega kolena
Srednje velik izliv. Vsaj subtotalna ruptura ACL v srednjem delu, krna ležita tesno skupaj, defekt je širok 5mm. PCL je vredu.
Periferna vertikalna ruptura zadnjega roga in korpusa medialnega meniskusa prekinja zgornjo in spodnjo artikularno ploskev. Lateralni meniskus je ohranjen. Kolateralna ligamentarna kompleksa, tetiva kvadrecepsa ter ligament patele so vredu.
Znakov za hrustančno lezijo ni.
Signal edema kostine proksimalne tibije posteriorno pod platojem.
Mnenje:
Vsaj subtotalna ruptura ACL v srednji tretjini s krnoma tesno skupaj.
Periferna vertikalna ruptura medialnega meniskusa.
Kontuzija kostine proksimalne tibije posteriorno pod platojem.
Spoštovani!
Imate strgano sprednjo križno vez in medialni meniskus.Poleg tega še udarnino kostnine golenice.Svetujem pregled pri ortopedu,ker bo najverjetneje potreben operativni poseg.
Lep pozdrav
Hvala za hiter odgovor. V primeru, da bo ortoped svetoval operacijo, me zanima koliko casa traja okrevanje? Lahko po operaciji normalno stopim na noge ali si moram pri hoji pomagati z berglami in koliko casa?
Pred 3 leti sem ze imela podobno operacijo levega kolena. Takrat sem imela strgano stransko krizno vez in meniskus. Okrevanje je bilo dolgotrajno. Polno sem zacela koleno obremenjevati sele po 1 letu. Je tudi ta operacija oziroma okrevanje tako dolgotrajno? Hvala za odgovor
Spoštovani!
Potrebna bo verjetno rekonstrukcija sprednje križne vezi.Po operaciji potrebujete bergle nekje 2-3 tedne,na nogo lahko stopite.Do polne rehabilitacije (kontaktni športi) pa traja vsaj 9 mesecev.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Imam eno vprasanje. Namrec zasledil sem da se pri starejsih produkcija etrotrocitov rdecih krvnick obicajno izvedejo na prsnici oz. sternumu. Zdaj pa me zanima kako je s tem ce si bil kot otrok operiran zaradi prirojene srcne napke in so ti prsnico prerezali za dostop do srca in potem so ti z absorbilnimi sivi zasili nazaj prsnico.
A to pomeni da ko bom starejsi nebo produkcije eritorcitov na prsnici ?
Prosim za odg.
Lp
Spoštovani!
Ko boste starejši,ne boste imeli manjše produkcije eritrocitov.Ta operacija vam na to ne bo vplivala.Vse bo normalno.
Lep pozdrav!
Zdravo,
Zanima me se samo ce bi v primeru imel zice na prsnici za zasitje prsnice, bi se to mogoce vidlo na lateralni projekciji rentgen sternuma ? Na posnetkih lateralno ni nic opaziti prav tako na nobenem rentgen izvidu nimam nic napisano o prisotnosti zic, potem jih nimam ne ? Razen ce se to ne vidi na lateralni projekciji ?
Prosim za odg.
Lp
Spoštovani!
Kovina se na rtgju vedno vidi,na vseh projekcijah.Če ni opisano,potem žic nimate.
Lep pozdrav!
Prejsnji teden ste mi odgovorili na vprasanja, ki sem vam jih zastavila glede MR desnega kolena. Ker imam ortopeda sele cez 14 dni, me zanima, (glede na to, da bo potrebna operacija sprednje krizne vezi in meniskusa) ali lahko delam kaksne vaje za koleno pred operacijo? Koleno me ne boli, tudi hodim normalno. Le ce dolgo sedim in ponoci, ko je noga dolgo v enem polozaju, cutim rahlo bolecino na notranji strani kolena.
Spoštovani!
Lahko delate vaje brez problema za kvadriceps – za mišico vastus medialis – notranjo stegensko mišico, kolesarjenje, vaje na fitnesu na trenežerjih, dvig iztegnjene noge…
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Subtotalna pomeni, da je skoraj v celoti strgana.
Lep pozdrav!