Porodnišnica Celje
Izkušnja iz avgusta. Brez pripomb. Tako v porodni, kot na oddelku. pred tremi leti se mi je marsikaj zamerilo in je sedaj dosti bolje. Imela sem srečo in dobila spet nadstandardno sobo (5) in tako je lahko moja triletnica veselo skakala in ni nikogar motila. Tokrat je zelo veliko dojenčkov veliko jokalo in sem bila vesela, da sem sama v sobi. Če te še kaj zanima, kar vprašaj.
Obakrat brez problemov, v nadstandardni sobi, pri porodu babice krasne, zdravniki sicer ne delajo z nami ravno v rokavicah ( ampak to tako nikjer ne ) , ampak na srečo jih nisem veliko potrebovala.
Še najbolj so me motile snažilke. Dan se v porodnišnici namreč začne že pred šesto ( vsaj tako je bilo ) in snažolke pridejo v sobo že ob 5 30, pa to na ves glas.
V Celju sem rodila pred letom in pol in imam zelo dobre izkušnje. Prostori so res bolj tako tako (v primerjavi z LJ), osebje pa je zelooo prijazno! Posebej na oddelku za otročnice je super. Nikoli ni zmanjkalo brisač, oblačil…, sestram tudi sredi noči ni težko priti pomagati npr. pri dojenju. Še ena prednost je, da UZ kolkov naredijo otročku ob odpustu, v LJ pa je prvi UZ šele pri treh mesecih. Lep porod in zdravega otročka ti želim!
LP Punček
Kako pa je v Celju s prisotnostjo očka pri porodu – ali nujno rabiš potrdilo o materinski šoli ali ne? To me zanima zato, ker ko sem pred 3 leti tam rodila, očka ni bil prisoten (imela sem namreč CR), opravljeno pa sva imela materinsko šolo. Zdaj pa mislim, da se v teh 3 letih ni toliko spremenilo, da bi jo ponovno obiskala.
Torej – ali očka rabi sveže potrdilo o opravljeni materinski šoli.
Hvala in LP Hanči
Hanči, očka ne rabi svežega potrdila, poveš samo, da je šolo za starše opravil. Zaračunali mu bodo 4000 tolarjev za prisotnost pri porodu.
Nives, odvisno je na koga naletiš, saj veš, vsak ima lahko slab dan, v glavnem pa so punce v porodnišnici krasne z nekaj izjemami. Če je le mogoče, si v sobi sam, oziroma največ dve mamici. Hrana je dobra, morda je je včasih malček premalo, sicer imajo tri menije in lahko izbiraš za en dan naprej. Perila in vložkov dobiš dovolj, sicer pa prosiš sestre in uredijo.
Pediatri pogledajo novorojenčka v 24 urah po porodu (UZ kolkov, Uz ledvic, UZ glave, TEOAE, sluh) in te pridejo seznanit v sobo s stanjem otroka. Če je vse v redu greš domov tretji dan.
Lep porod in obilo užitkov pri crkljanju z zakladki,
Tadeja
Glede na to, da imam še kar svežo izkušnjo te malo moram popraviti. Otroka res pregleda pediater v roku 24 ur. Ker sem rodila malo pred sedmo zjutraj, je bil ta mali pregledan že ob desetih. Domov sem šla četrti dan. Rodila sem v soboto, domov v torek. Prej ni mogoče. UZ pa naredijo v prisotnosti mamice tretji ali četrti dan in sicer naredijo UZ kolokv in ledvičk in dajo navodila če je kaj posebnega. To je seveda procedura, če že prej ne opazijo kaj posebnega. V primeru zlatenice se lahko bivanje seveda zavleče. Čisto pred kratkim so odprli tudi novo porodno sobo za alternativne porode. Edino kar je res za grajati je to, da so sanitarije zelo stare in da bi bil lahko kakšen tuš več. Spalnih srajc, vložkov, mrežastih spodnjic in brisač ter tetra pleničk pa je bilo v izobilju. Prijazni pa so vsako leto bolj. Ko sem jaz rodila, smo kar v vrsti čakale na sprejem in CTG in klistir, brili me pa tokrat celo niso.
Za novo porodno sobo ne vem, ker so jo odprli šele pred kratkim. Moj tamali pa ima že dva meseca. Prvič sem rodila v ta mali porodni, drugič pa kar v ta veliki, mi je bila kar všeč ker sva se v njej rodila tudi jaz in moj mož. Mož je bil ves čas z mano, ko se me pa uredili za v sobo pa so že pripeljali novo porodnico. Tisti dan je bila kar gužva. Za nadstandardno sobo na oddelku je tako, da mora biti prosta. Sem pa omenila že sestri ob vpisu, da bi jo rada imela in tudi v drugo sem imela srečo, da je bila prosta.
V sobi za alternativne porode je švedska lestev, blazina in velika žoga za sproščanje mišic med porodom. Vem le toliko, ker sem trenutno na PD. Škoda, da takšne sobe niso imeli nekaj mesecev nazaj, ko sem jo potrebovala sama. Me smo “sproščale” mišice tako, da smo hodile po stopnicah goooor pa doool, med popadki pa…tko enih šest ur po tamalem,brrr…Še dobro, da je bil težek drugi porod, sicer bi imela samo enega sončka. Sicer pa ponavljam, vse je odvisno od tega, kdo te sprejme, kakšen dan ima za sabo-vsi smo samo ljudje, kajne?
Andrea, sama ne delam v porodnišnici, ampak v intenzivni terapiji, zato dajem nekoliko večji pomen porodu brez bolečin, človečnosti, prijaznosti, ustrežljivosti…
To v trenutkih, ki so marsikomu nepredstavljivo težki -pa naj bo to rojstvo ali smrt- šteje največ…
Lepo in mirno nočko, Tadeja
Tadeja, kapo dol. Na žalost sem že hodila na obisk na vaš oddelek in vem kako izgleda delovni dan.
Da ne bo to postal čvek, bi samo napisala, da je meni obakrat zelo veliko pomenilo ko me je babica božala po trebuhu. V drugo me je tudi brisala po čelu z vlažno brisačko in na sploh spodbujala. Pa da ne bo kdo mislil da sem bila sama. Tudi mož me je božal ampak v tistem trenutku mi je nežnost s strani babice veliko pomenila in samo utrdila zaupanje v to, da bo vse OK in sploh nisem nikoli pomislila da bo kaj narobe.