Porod po CR
Pozdravljeni,
Lani v mesecu maju sem v Ljubljani z urg.carskim rezom (zaradi nepravilne – obrazne vstave dvojčice A) rodila MO-BI dvojčici. Pet mesecev po porodu sem zopet zanosila. Trenutno sem v 31. tednu nosečnosti (enojček). Nosečnost zaenkrat poteka bp.
Moja ginekologinja me je zaradi precej hitre zanositve napotila v APN, kjer so mi omenili, da me čaka zopet carski rez, saj naj bi bil razmak med porodoma prekratek za poskus vaginalnega poroda.
Prosim za vaše mnenje glede možnosti vaginalnega poroda.
Hvala in lep pozdrav, Urša
unotar, 01.05.2026 ob 17:25
Pozdravljeni,
Lani v mesecu maju sem v Ljubljani z urg.carskim rezom (zaradi nepravilne – obrazne vstave dvojčice A) rodila MO-BI dvojčici. Pet mesecev po porodu sem zopet zanosila. Trenutno sem v 31. tednu nosečnosti (enojček). Nosečnost zaenkrat poteka bp.
Moja ginekologinja me je zaradi precej hitre zanositve napotila v APN, kjer so mi omenili, da me čaka zopet carski rez, saj naj bi bil razmak med porodoma prekratek za poskus vaginalnega poroda.
Prosim za vaše mnenje glede možnosti vaginalnega poroda.
Hvala in lep pozdrav, Urša
Pozdravljeni,
večina smernic priporoča carski rez, če je preteklo manj kot 18 mesecev od prvega CR, minimalno pa mora preteči vsaj 12 mescev. Pogoj za vaginalni porod po CR je, da pri in po prvem CR ni prišlo do zapletov ter da se porod spontano prične, čakamo lahko do 41 tedna nosečnosti. Seveda pa je treba nosečnost skrbno spremljati, kot vam je že povedala osebna ginekologinja ter sproti ocenjevati stanje maternice in ploda.
Osebno imam z vag porodom 12-18 mesecev po CR dobre izkušnje, če je nosečnica zelo motivirana in so izpolnjeni zgoraj omenjeni pogoji.
srečno, N