porod
pozrdavljeni!
Drugic sem noseca in si zares zelim otroka, vendar pa imam tako velik strah pred porodom, da se ukvarjam samo z mislijo kako bom rodila. Namreč prvič sem imela induciran porod (razloga ne poznam, kljub temu, da sem se zanj v prorodnišnici pozanimala), ki je bi “tako hud”, da sem izgubljala zavest (nemogoče bolečine v zadnji fazi so trajale cca 3 ure).
Kaj se da narediti, da se strah pred porodnimi bolečinami oz. bolečine omilijo (ni potrebe po po epiduralni anasteziji) in prosim, ce mi pojasnite, zakaj je potrebna epizeptomija oz. rezanje presredka, ker mi je babica po porodu pojasnila, da to počne avtomatsko in je s tem olajašno delo porodničarja.
Hvala, v upanju da mi boste pomagali prebroditi paničen strah in omiliti porod z vašimi koristnimi nasveti.
Draga Teja,
pri svojem delu opažam, da številne pacijentke razumejo popolnoma drugače, kot jim je bilo povedano. Dvomim, da je katerakoli babica rekla, da se epiziotomija (rezanje presredka) dela avtomatsko, ker to preprosto ni res. Presredek se prereže zato, da ne bi slučajno prišlo do pretrganja mišice zapiralke zadjične odprtine in črevesa, za poseg pa se babica odloči šele, ko preko presredka prodira glavica. Res pa je, da se pri določenih posegih pogosteje ali celo vedno prereže presredek. Taki posegi so vakuum, klešče in vodenje medeničnega poroda, kjer se le izkušen porodničar včasih odloči, da epiziotomije “ne bo naredil”.
Drugo je bolečina med porodom. Če želite odpravo bolečine, je skoraj edina možnost epiduralna analgezija. Ta je v svetu zelo pogosto uporabljana in jo nudimo, vsaj v dopoldanskem času, tudi v Ljubljani. Se pa trudimo postati “bolj prijazni” in spodbujamo anesteziste k uporabi te odlične metode lajšanja bolečin kadarkoli, ne le dopoldan, ko jih je več in ko se vedno najde kdo, ki to metodo popolnoma obvlada.
Draga Teja,
strahu pred porodom se lahko izognes tudi z boljso informiranostjo. Poskusi priti na kaksno predavanje ali srecanje Naravnih zacetkov – združenja za informiranje, svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva, kjer bos veliko izvedela o nosecnosti, porodu in negi dojencka. Lahko si izposodis tudi knjige iz njihove knjiznice. Tema junijskega srecanja je ravno porod.
Za dodatne informacije poklici Ireno Simnovec, po tel 04/251-12-11 ali se oglasis na el. posto naravnizacetki@hotmail.si.
Zelo rada bi rodila v Ljubljanski porodnišnici. Zanima me ali se lahko prej dogovoriš (s kom) za porod, ker sem oddaljena približno 1.5 ure in verjetno bi bilo z popadki preveč tvegano na pot, še posebno ker bom drugič rodila in prvič je šlo zelo hitro. Ne mislim, da bi mi porod sprožili, ampak če se lahko dogovoriš, da lahko kakšen dan prej prideš ali zadnjih nekaj dni prideš na pregled k vam.
Hvala za odgovor.
Spoštovani dr. Pušenjak,
Kljub temu, da odgovarjate na vprašanja izjemno korektno, pa se mi je pri rezanju presredka porodil dvom o pravilnostih vaših podatkov. V nekem drugem odgovoru ste zapisali da pride do prerezanja presredka v nekaj več kot 50% primerih. S prijateljicami, ki so že rodile, sem naredila mini raziskavo. Od 18 (osemnajstih) jim je bil prerezan presredek 18 (osemnajstim) !Resda gre za relativno majhen vzorec populacije, pa vendarle govori sam zase. Da bi imele ravno vse moje prijateljice takšno smolo, je prav malo verjetno. Ali pa menite, da je na Štajerskem to drugače? Sami se mi nekako zdi bolj verjetna teorija “avtomatizma”…
Pa še to: enkrat ste mi že odgovarjali na vprašanja o epiduralni analgaziji. Kljub intenzivnemu iskanju še nisem uspela v porodnišnici Maribor najti primerne kontaktne osebe, kar me (zmeraj bolj) žalosti, pa tudi navdaja z zmeraj večjim strahom…
Pohvale Vam in forumu!
Nevenka
Draga Nataša,
praviloma netveganih nosečnic ne hospitaliziramo, ker imamo zelo omejen “proračun” že za tiste nosečnice, ki res potrebujejo hospitalizacijo. Še najlažje bi bilo, če si organizirate “bivanje v Ljubljani”, bodisi pri kakšnih prijateljih ali znancih ali kar v hotelu. Tako je tudi v razvitih državah, kjer se zdravstvu namenja veliko več sredstev. Sicer so “okvirni dogovori”, za zdaj sicer še neuradno, možni, če je mogoče porod načrtovati in v tem primeru ga pač lahko le sprožimo v za to najbolj primernem trenutku. Vse babice v porodnišnici namreč delajo v precej napetem turnusu in izven svojega turnusa težko “še dodatno pridejo” k posebej dogovorjenemu porodu. Torej …..možen je kompromis: sproženje poroda v času prisotnosti osebe, s katero bi se dogovorili za prisotnost pri porodu.
Draga Nevenka,
kaj naj dodam? Žal za vse dogodke in postopke s področja ginekologije in porodništva v naši lepi deželi ne morem dati “roke v ogenj” vendar tako vsaj mislim, da delamo v Ljubljani. Moram pa dodati manjšo pripombo, čeprav se bo bralo čudno: kadar je porodnica pri porodu zelo nemirna in “recimo nevodljiva” ter pritiska napačno oziroma v napačnem trenutku to počne, ko bi morala pa ne itd., potem se babica veliko pogosteje odloči za epiziotomijo kot takrat, ko porodnica natančno sledi navodilom babice pri porodu. Saj upam, da razumete zakaj. Nenadzorovano “ritanje” in “pritiskanje” ter “panično obnašanje” babici ne omogoča optimalnegaq varovanja presredka zato ga v dvomu raje prereže, kot da se “raztrešči”, tako da ga je potem zelo težko sestaviti nazaj s šivanjem.
Glede analgezije pa se poskusite obrniti na strokovno vodjo Mariborske porodnišnice dr. Ksenijo Ogrizek-Pelkič, morda vam bo lahko povedala kaj več o postopkih v Mariborski porodnišnici, ker osebno njihovih rutinskih pristopov v analgeziji med porodom žal ne poznam..