Najdi forum

Pozdravljeni

hcerka je stara 13 let in mi je priznala da je imela spolni odnos.

Cisto sem izven sebe. Bi jo morala peljati h ginekologu ? Bodo v karton zapisali da je imela odnose pri 13/14 letih ? Iz medicinskega vidika, kaj naredit, kako naprej postopat. Zanosila ni.

lp, zaskrbljena mamica

Odgovor na objavo uporabnika
Mama najstnice, 08.08.2026 ob 21:10

Pozdravljeni

hcerka je stara 13 let in mi je priznala da je imela spolni odnos.

Cisto sem izven sebe. Bi jo morala peljati h ginekologu ? Bodo v karton zapisali da je imela odnose pri 13/14 letih ? Iz medicinskega vidika, kaj naredit, kako naprej postopat. Zanosila ni.

lp, zaskrbljena mamica

Pozdravljeni,

razumem vašo zaskrbljenost in zelo dobro je, da vam je hči to dejanje zaupala. Ali morda veste tudi to, kdo je bil njen spolni partner in ali je res prišlo do penetracije?

To je namreč zelo pomembno. Če je bil partner tudi tako zelo mlad in pred tem še ni imel spolnega odnosa, ste lahko mirni, možnost za prenos spolnih okužb je zanemarljivo majhna. Nosečnost pa je že bila izključena, če sem prav razumela?

Če je bil partner starejši, pa gre za kaznivo dejanje, tudi če je hči v odnos privolila. In v tem primeru smo dolžni to prijaviti na CSD ali policijo ali na tožilstvo. V tem primeru je tudi večja možnost za prenos okužb in je smiselno, da gre dekle na pregled k ginekologu ali na urgenco, kjer bo po potrebi dobila antibiotično profilakso. Zdr delavci pa so dolžni dejanje prijaviti.

V vsakem primeru je smiselno, da hči cepite proti HPV, če še ni bila in se jo seznani z varno spolnostjo (kontracepcija in spolno prenosljive okužbe). Po mojem bi bilo smiselno, da gre do ginekologa ali šolskega zdravnika.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze