pomanjkanje železa
Pri moji osemmesečnici je zdravnica ugotovila (na podlagi krvne slike), da ji primanjkuje železa. Poskusili sva s Ferrum Lekom, vendar ni bilo nič bolje, sedaj dobiva Legofer (na naslednjem pregledu bom videla, če pomaga). Seveda pazim na prehrano in uživa dosti živil, v katerih je veliko železa, vendar me vseeno skrbi.
Ali ima kdo kakšne izkušnje s tem? KAkšne so lahko posledice dolgotrajnega pomajkanja…?
Prosim za kak nasvet, hvala! LP
jaz sem moji dajala Legofer kakšno uro po zajtrku in sicer s pomaračnim ali madarininim sokom. Tako mi je svetovala tudi moja pediatrinja. Tudi moji deklici je prav v tem času lani (bila pa je stara devet mesecev) bilo potrebno dodajati železo. Jedla je tudi veliko rozin, suhih marelic in vse kar ti pripoorčajo. Pa meso smo takrat še bolj začeli uživat. Moja je v tem času tudi zelo rada pila sok rdeče pese. In železo se nama je lepo poravilo.
lp
p.s. če se še kaj spomin ti pišem
Mi imamo tudi težavice z železom…naročeno nam je bilo, da lahko tudi mešamo Ferrum Lek z npr. babano????Nič kaj nam ni bilo povedano, da naj bi jemali po zajtrku ali kaj podobnega…
Ja, drugače pa zanima me jemanje pomarančnega soka oz. mandarininega…a ni rečeno, da so zelo alergene in priporočajo užitje okoli1 leta????Jaz se mu sploh ne upam dat!!!!Kaj pa sok rdeče pese?Razdredčeno z vodo?V kakem razmerju???
lp
Za železo oz. dodatke za jemanje železa je značilno, da se le-ta odlično veže prav z C vetiminom (in sploh ne z mlekom). Glede alergenosti ne vem, vendar prav v navodilih za Legofer je piše za takšno jemanje.
Sok rdeče pese je naša pila nerazrečen, ji je tak bil zelo všeč. Sploh ji je še vedno rdeča pesa edina oblika solate, ki jo je res z veseljem. Poskusi pa boš videla kaj tvojemu otroku najbolj odgovarja. Lahko pa kupiš tudi samo sok rdeče pese. Če je otrok dovolj velik in zna jesti koščke hrane pa priporočam suho sadje; rozine, marelice, brusnice, fige, suhe slive,,. Pač narežeš na manjše koščke. ne samo da vsebujejo železo, so tudi odličen “nadomestek” za sladkarije.
veliko železa imajo tudi špinača, blitva, ohrovt, suh fižol, grah, brokoli.
pa ne pozabit na meso (govedina, teletina, beli krajec), že velikost oreha na dan pri tej starosti otrok je dovolj.