plod v 33 tednu
pozdravljeni!
zanima me par podatkov, pa jih nekako ne najdem…oz. me bega par stvari…
včeraj sem imela UZ v 34+0 tednu… torej polnih 33 tednov
mere ki so napisane v Materinski knjižici so naslednje:
BPD: 86,7 (35+3 ???? – to mi je čudno ker ko gledam po internetu so to mere za ta teden ki je pri meni in ne 36)
HC: 283 (33+3)
AC: 302 (33+4)
predvidena teža cca 1890g …..
torej med UZ je ginekologinja rekla samo da ker je glavica bolj okrogla je zato večji obseg… je možno da se je le zmotila pri vpisovanju v knjižico? ker po vseh merah najdenih na inetrnetu in primerjavah se mi zdi da je 86,7 vredu mera za ta teden?
samo malo sem zmedena, drugače se vam zdi da je mogoče teža otročka malo nizka ?
najlepša hvala za vse odgovore!
LEP DAN
Spoštovani,
Že večkrat sem zapisal, da ne maram komentirati tujih meritev, ker ne vem, kako so nastale in koliko so točne. Sicer pa je tako, da je premer (BPD) pri okrogli glavici večji kot pri ovalni oziroma podolgovati, obseg (HC) pa je pomembnejši od premera. Ocenjena teža ploda je sicer res za 2 tedna manjša od ideala, vendar toliko odstopanja pri 24 tednih ni toliko, da bi nas smelo skrbeti. Seveda pa ob takšnih merah priporočam ponovno merjenje čez 2 do 3 tedne.
Ponovno pozdravljeni,
pred časom ste mi že bili v veliko pomoč, zato se na Vas obračam tudi tokrat. Ravno danes sem dopolnila 33 1/7 teden in opravila UZ kontrole rasti in ploda. Prosim za Vaše mnenje glede današnjih meritev, kajti čez 14 dni sem ponovno naročena na UZ rasti (to je moja 2 nosečnost, prva je potekala bp, razen povišanega krvnega tlaka na koncu nosečnosti, deklica je bilo rojena nekaj dni čez PDP,vendar z majhno porodno težo-2990g in 49 cm):
-GV/TT/BPD: 8,6e 34
-HC:26,8 31
-AC: 6,1e 32
-mehur: +
-srce-FCV,žile: +
-T= 1882 g
-okončine: odg. 32 t
-posteljica je zadaj
-plodovnica: prim.
-2 žili v popkovnici
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Nina
-vodilni plodov del je glav.
Spoštovani,
naj najprej poudarim, da 2990g ni majhna porodna teža. To je povsem normalna porodna teža, ni pa seveda najvišja ampak nekje malo pod povprečjem. Teža 1880 je nekje za dobrih 32 tednov, ostale mere pa težko komentiram, ker so nelogično zapisane. BPD je s 86 mm normalen, HC z 268 mm bi bil za omenjeni BPD absolutno premajhen in bi zadostoval za cca. 28 tednov, medtem ko AC sploh ni možen tako majhen. Mislim,da bo potrebno vrednosti prepisati natančneje ali pa po pravilnih vrednostih vprašati ginekologa, če so v MK zapisane preveč nečitljivo.
Ponovno pozdravljeni,
obenem pa najlepša hvala za tako hiter odgovor. Pravilno ste predvidevali, sem narobe zapisala določene meritve iz materinske knjižice:
-HC: 30,7 e 34
-AC: 26,8 e 31
-FL: 6,1 e 32
Ginekologinja je zapisala meritve kakršne sem prepisala sama, omenila je samo,da je trenutna teža v povprečju, da pa bo glede na to,da je bila prvorojenka rojena z zgoraj omenjeno porodno težo (v prvem letu starosti je bila prvorojenka med ”debeluški”, polno dojena 11 mes), spremljala rast na cca. 14 dni.
Lep pozdrav,
Nina
no, potem je pa vse v najlepšem redu