Pozdravljeni!
V Hervisu sem si kupil nove čevlje La Sportiva Cermis in odšel prvič z njimi na Kališče pod Strožičem…zelo so me ožulili spredaj in zadaj, zato mislim da sem kupil premajhne, ali morajo biti eno številko večje od realne številke noge da je dovolj prostora v čevlju?? Ko sem sestopil sem doma opazil da je pri enem čevlju ven padel vložek in je ves zmečkan ali je to razlog za reklamacijo ali ga enostavno lahko zamenjam, če ga katere kaj priporočate? Hvala za mnenja
Čevlji (pa ne le planinski) se morajo nogi prilegati in ne smejo biti niti preveliki niti premajhni. Pri odločanu o pravi številki imam tudi sam vedno probleme:)) Vsekakor si je v trgovini potrebno vzeti dovolj časa, po možnosti moraš imeti čevlje na nogi vsaj 15 minut, da jih začutiš.
Možno je, da so te čevlji ožulili zaradi zmečkanega vložka – to popravi (morda celo z novim vložkom, če je potrebno) in čevlje še enkrat sprobaj – prvič raje na krajši turi. Aja, pa vezalke vsaj pri sestopu temeljito zategni, da stabiliziraš nogo, da ti ne bo v čevlju drsela naprej.
Sicer pa menim, da zmečkan vložek ne more bitirazlog za reklamacijo, sigurno pa ni razlog za reklamacijo premajhna ali prevelika številka.
Zadaj te ponavadi ožulijo ko greš navzgor,ker se peta drgne ob čevelj.
Spredaj pa ponavadi takrat ko greš navzdol, ko prsti nabijajo v spredji del čevlja.
Ponavadi pomaga če si jih bolj zategneš.
Jaz sem si pa dva tedna nazaj kupila nove treking čevlje in za nasvet vprašala planinskega vodnika. In se je obrestovalo (ker so tudi mene prejšnji planinski čevlji ožulili- kupila sem seveda premajhne). Nasvet pa je tak: čevlje moraš obvezno kupovati popoldan, ko je tvoja noga že malo otečena, pri planinskih ali treking čevljih pa je pomembno, da imaš obute nogavice (enake debeline, kot jo nameravaš nositi v čevljih tudi kasneje) in da ti potem, ko si obul čevelj in nogo potisnil čisto naprej, zadaj še vedno ostane prostora ze en prst. Evo, metoda je preizkušena in učinkovita.