plačana bolniška
Ana, tudi žena je bila dalj časa v bolniškem staležu. Prva zanka, ki si jo je spomnil ZZZS je, da greš na komisijo po 30 koledarskih dneh, bolniško pa ti plačuje delodajalec 30 DELOVNIH dni (to je cca. mesec in pol). Na ZZZS moraš potem prinesti veliko stvari (delovno knjižico, pogodbo o delu, original bolniški list, odločbo komisije 1. stopnje, podatek o plači in nadomestilih v letu pred nastopom bolniškega staleža, plačilno listo za mesec pred nastopom bol. staleža, številko tekočega računa). Ne vem od kje si, a Ljubljani so bili na najino veliko presenečenje zelo prijazni. Ko prideš tja ti dajo nek list z vsemi možnimi potrdili in ti obkrožijo tista, ki jih moraš prinesti. Žena je kontaktirala z ga. Majdo Šindič (3077280), ki je bila zelo prijazna. Od bto plače pri delodajalcu cca. 115.000 je potem dobivala nakazila po cca. 65.000 sit. Kako so prišli do tega zneska ne vem, je pa to okoli 90% prejšnje plače. Pa fino je še to, da nisi več dolžna iti na porodniško 45 dni pred predvidenim rokom poroda, ker si v bolniškem staležu. To je samo tvoja pravica.
LP
Janez
Zdravo,
odvisna od kolektivne pogodbe, kateri pripada delodajalec, je tudi višina tvojega bolniškega nadomestila. Delodajalec delavcu izplača od 80 %do 90 % siceršnje plače, ne pripada mu prevoz in prehrana. Tako se na plači kar pozna, če je človek na bolniški.
Bolniški stalež do 30 dni ti plača delodajalec, nad 30 dni pa prav tako delodajalec, samo, da ima pravico do refundacije pri ZZZS.
Lep pozdrav.
Jaz sem v bolniškem staležu že 2 meseca, pa me še iz ZZZS-ja nihče ni klical. Vsak mesec moj osebni zdravnik pošlje vso dokumentacijo izbranemu zdravniku, ki ureja podaljšanje bolniške. Nato mi po pošti pošljjo dopis o podaljšanju. Zanima me po kolikem času ste morali vse todostaviti? Hvala za odgovor. LP MAja
Jaz sem že drugič na “bolniški pred porodniško” in mi tudi ni bilo nikoli potrebno nič nositi na ZZZS. To je pri nas vse urejeno preko službe, od katere tudi dobivam plačo vse do porodniške. V službi pa potem uveljajo pravico do refundacije za delavce, ki so na bolniški nad 30 dni. Je plača približno 90% prejšnje, s tem da (normalno) ne dobiš stimulacije, stroškov prevoza na delo in regresa za prehrano.
Zavod plačuje 90% od povprečja plače prejšnjega leta. Npr., če je 1. dan nastopa boliške v letu 2003, potem ti zavod vzame povprečje plače v letu 2002, če pa je bil 1. dan bolniške v letu 2002, potem ti zavod vzame povprečje plače v letu 2001.
Sama sem tudi nastoplia 1 . dan bolniške v novembru 2002 in potem , ko je preteklo 30 dni, ko mi je bolniško začela kriti zavarovalnica sem dobila povprečje plače iz leta 2001 in me je skoraj kap zadela. Potem sem bolniško za nekaj dni prekinila in jo ponovno odprla.
Lp,
T.
Odkar sem na bolniški, sem prejela 3 plače – prva je bila točno 90% moje povprečne plače v zadnjih nekaj mesecih – ne spomnim se več točno koliko zadnjih plač so upoštevali (to izplača delodajalec), nazadnje sem prejela plačo od ZZZS in ker je vzeto povprečje iz l. 2001, sem pričakovala precej nižjo plačo. Vendar sem bila prijetno presenečena, ker je bila zadnja višja – po moje zato, ker nekaj revalorizirajo. Sem namreč tudi sama pomislila, da bi prekinila bolniško, da bi mi vzeli povprečje 2002, pa sem zdaj prav zadovoljna.