Najdi forum

Rada bi zaslužila kakšen tolar s pisanjem člankov. Rada bi pisala recimo o kakšnih slovenskih krajih, znamenitosih, običajih, tudi kake novice…
Kako priti zraven?
Do sedaj mi je uspelo objaviti 5 člankov v lokalnih časopisih, ampak vse brez honorarja. Jaz pa nujno rabim denar, saj sem brez službe.

Kako priti zraven? Težko. Ker so stalne rubrike v revijah bolj ali manj razdeljene med stalne sodelavce.
Edina možnost je, da prvo najdeš konkreten časopis za katerega bi pisala oz. v katerem vidiš svoj članek. Potem jim pošlješ kar tako na blef en članek in zraven natrosiš še kup idej o čem bi lahko še pisala. Pa več možnosti imaš, če sama poskrbiš tudi za fotografije. Včasih se zgodi, da jih prepričaš, ali pa imajo ravno luknjo in se spomijo nate.

Vprašaj na Delo – radi vzamejo članke npr. za Trip (o izletih, krajih, običajih), vendar ne vem če kaj plačajo. Pozanimaj se prosim sama, jaz sem se zanimala samo če kaj objavijo kar tako – ne od svojega novinarja.

Hčera je bila pred leti s strani okoljevarstvene organizacije Mission Antarctica izbrana, da kot edina iz Evrope prisostvuje njihovim prizadevanjem in nato javnost v svoji državi obvesti o njihovem delu. (TO JE BILA ZAHTEVA TE EKSPEDICIJE). Zadevo je vzela skrajno resno in napisala več člankov v 7d, Navtiko, Pionirski list….edino Delo ni pokazalo nobenega interesa (pisala bi brezplačno). Na njeno ponudbo se niso niti odzvali. Sama pa kot dijakinja tudi ni imela časa za večjo “agresivnost”.

Zato poskusi biti čim bolj prodorna, poklicat čim več odgovornih urednikov.

Dosti uspeha!

Hvala za nasvete.
Jaz sem tudi mislila tako le priložnostne članke. Ne želim zaposlitve pri časopisu, ampak le taki občasni članki.
Poskusila bom Svet in ljudje. Tam sicer vabijo zunanje pisce oz. svojih sploh nimajo, ampak menda imajo gužvo. Mogoče pa mi vseeno uspe.
NE vem pa kako bi mi uspelo v kakšnem lokalnem časopisu?

Prava pot je pogovor z urednikom. Če potrebujejo nove dopisnike, ti bodo prispevke radi objavili in verjetno tudi honorirali. Tule odgovora ne boš dobila, torej, kar korajžno do najbližje redakcije.

Piši mi na mula@email.si, če želiš, pa ti povem kaj bolj konkretnega.
Je pa res – odgovorni urednik je tisti, ki da svoj “žegen”. Seveda v skladu s politiko medijske hiše.
Ne vem kako to, da ti lokalni mediji člankov niso honorirali… Meni so jih vedno. Pa tudi to je res, da plačila niso visoka :((

tudi jaz imam podobne izkušnje, kot Burja. lokalni časopisi plačajo (pri tebi je ta denar pospreavil nekdo drug)- res pa precej malo. S tem, ko objabljaš v časopisih- še ni nujno, da si pri nih zasposlena- gre le za dopisništvo…
LP

Burja,
s kateraga konca Slovenije pa si?

Glede lokalnih časopisov pa sem že pri treh poskušala pa so objavili plačali pa ne. V enem časopisu sem imela 2 reportaži in eno (celostransko poročilo oz. novico). V treh različnih številkah seveda.
V drugih dveh časopisih pa sem v enem imela novico (A4 cela stran), v drugem pa tudi eno reportažo.

Sem od tam, kjer nas burja mal pokoncu drži. Piši mi na mula@email.si

New Report

Close