Perimenopavza ali … ?
Pozdravljeni!
Stara sem 47 let in sumim,da sem “tam”…V glavnem,kakšne 3 mesece mi je M čisto “ponorela”-prej sem jo imela na datum in je trajala cca 6 dni…sedaj pa npr. 40 dni nič,potem obe skupaj v razmiku 3 dni….Sem se naročila k ginekologu…naredili so mi vaginalni UZ…rezultat_zadebeljena sluznica,drugače bp.Ker je temu tako,mi je ginekologinja predpisala primolut nor 5,ki jih moram sedaj jemati 11 dni(2×1 na dan),po tem naj bi nastopila M in potem še 1x UZ.Zanima me,kaj pomeni zadebeljena sluznica-se bliža menopavza oz.kaj lahko poleg tega še to pomeni-mislim na kaj resnejšega? Hvala,lp
no… dveh menstruacij v razmaku, ki je krajši od 20 dni, ni. Lahko, da imate krvavitve, med katerimi je nekaj dni razmika, ampak najmanj ena od obeh ni menstruacija, lahko tudi nobena. Zadebeljena sluznica je normalno stanje med ovulacijo in pred začetkom M. O bčližini menopavze takole ni mogoče sklepati, se pa seveda pri vaši starosti pričakujejo klimakterične težave, kar pomeni vse mogoče na meji med normalno reproduktivno funkcijo in popolno odsotnostjo ciklusa, vključno z vročinskimi polivi, motnjami razpoloženja, spomina, apetita, spanja itd. Če so tovrstne težave prehude za normalno funkcioniranje v življenju in v poklicu, priporočamo nadomestno hormonsko zdravljenje.
Predlagam, da ravnamo pragmatično. Na ponovni UZ pač ne boste šli, če bo odtegnitvena krvavitev v polnem teku, če bo malo krvavega izcedka pa to ne moti. Se boste prenaročili, ko bo jasno, če boste lahko na UZ šli ali ne.