Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva PCO, kako do diagnoze

PCO, kako do diagnoze

Spoštovani dr. Pušenjak
kljub temu da je bilo o PCO napisano že zelo veliko (in ker je moja zaskrbljenost že starejšega datuma, sem večinoma spremljala vaše odgovore) pa še vedno nisem našla odgovora na svoje vprašanje.
Stara sem 25 let in imam neredno menstruacijo – v bistvu je zadnje leto sploh nimam. Zadnja je bila lani (leta2000) aprila, potem pa še januarja 2001 sprožena umetno s cikloproginovo. Res je da je velik del krivde moj – na daljših potovanjih vedno zgubim kar nekaj kilogramov in to je do sedaj redno pomenilo več mesečne izostanke menstruacije – to je sicer moja razlaga s katero se je strinjala tudi ginekologinja. Na podlagi tega mi je do sedaj že 3x v preteklih 5 letih predpisala Cikloproginovo, po kateri sem dobila kolikor toliko redne menstruacije (v povprečju na mesec in pol) za določen čas (do poletja) – prvič in drugič po tri cikle, v zadnjem primeru pa že po 10 tabletkah, optem sem po njenih navodilih prenehala z jemanjem. Od januarja menstruacije nisem imela več, že od februarja pa imam redne nezaščitene spolne odnose.
Zanima me sledeče – na podlagi kakšnih testov se lahko postavi diagnoza PCO – ker v času zadnjega pregleda pri ginekologinji nisem bila niti seznanjena z PCO nisem niti vedela, kaj bi morala vprašati, tako da je vse kar sem izvedela bilo da je na ultrazvoku videti “vse OK, da bi če bi si želela zanositi mogoče bilo treba malo spodbujati”, kri ni bila pregledana. Predvsem me zanima ali so za diagnosticiranje PCO nujni hormonski testi krvi, ali se lahko ugotovi to tudi samo z UZ?
Poleg tega sem v odgovorih zasledila, da se PCO lahko pojavi tudi kot posledica debelosti. Glede na to, da je moja težava predvsem to, da sem (bila) presuha – ali je tudi to lahko vzrok da se pojavi PCO?
Kakšen je lahko še drug vzrok za moje težave – skrbi me predvsem zato, ker sem pridobila na teži (namensko) menstruacije pa še vedno ni!!!

Za odgovor se iskreno zahvaljujem, hkrati pa vse pohvale za tale forum,
tina

Draga Tina,

Če ste zelo suhi, potem imate lahko preprosto amenorejo zaradi centralne zavore v možganski bazi, torej neke vrste “hipogonadotropno” stanje. Če na jajčnikih ni videti tipične UZ slike je to še bolj verjetno. Vsekakor bi bilo potrebno natančneje pregledati tako vaš “habitus” kakor imenujemo postavo in vse kar sodi zraven kot tudi hormonsko stanje, šele potem je možno razpravljati o vzrokih za odsotnost menstruacije.
S Cikloprogynovo se seveda vedno lahko ustvari umetno menstruacijo a to ni terapija temveč samo vzdrževanje mesečnih krvavitev.
Pogovorite se resneje s svojo ginekologinjo ali pa naj vas pošlje za dodatne preiskave na katero od ustanov, ki imajo možnosti take diagnostike.

New Report

Close