PCO
Lepo pozdravljeni!
Ko sem prenehala jemati kontracepcijske tablete, ki sem jih jemala 5 let, 4 mesece nisem dobila menstruacije. Bila sem pri ginekologinji, ki je po pregledu dejala, da imam PCO. A sedaj se je menstruacija uredila sama od sebe, že 4 mesece jo imam na 30 dni, BT pa kaže celo na možnost ovulacije. Ali je možno, da je PCO izginil? Hvala.
Draga Manja,
Za pojav ovulacije po prenehanju jemanja KT (ob domnevnem PCO) sta vsaj dve logični razlagi:
1. PCO ni bila prava diagnoza (samo UZ izvid ni dovolj)
2. PCO je začasno “padel iz svoje zanke, ki vzdržuje samo sebe”. KT to lahko dosežejo na daljši rok s popolno zavoro ovulatornega ciklusa (jajčnik dobesedno zaspi). Zato se pri PCO ob sicer nezaželeni nosečnosti močno priporoča nekaj let jemanja KT. PCO namreč ni ena bolezen temveč je končno stanje stoterih razlogov, ki jih z “odpravljanjem posledic na jajčniku” v bistvu ne odpravimo. Zato se bodo anovulatorni ciklusi verjetno slej ko prej vrnili, če imate pravi PCO.
Draga Manja,
Poznamo policistični ovarij in sindrom policističnega ovarija. Med obema je razlika v tem, da policističen ovarij sploh ne pomeni, da je kaj narobe (pravzaprav je samo UZ slika taka kot pri sindromu, vse ostalo manjka), pri sindromu pa so številne motnje prisotne hkrati (vsaj še dve od naštetih):
– odsotne ali redke ovulacije (posledična neplodnost)
– razmerje LH / FSH tipično (podrobnosti niso uporabne za laika)
– povečana koncentracija moških spolnih hormonov
– prekomerna poraščenost, akne, mastna koža
– relativna debelost s centralno razporeditvijo maščobe (trebuh, pas)
– sladkorna bolezen
– hkratne motnje v delovanju drugih žlez z notranjim izločanjem
Spostovani dr. Pusenjak,
Imam PCO sindrom in jemljem Diane-35. Glede na vprasanje ene izmed bralk, ali mi lahko poveste ce se smem sonciti oziroma obiskovati solarij ob jemanju teh tablet oziroma kaksne so posledice? Lise, kot je opisala Mirela, so se pojavile tudi meni na obrazu in ne gredo stran.
Prisrcen pozdrav!
Anita
Draga Anita,
predvidevam, da gre za podobne pigmentacije kot v nosečnosti. Izogibanje sončnim žarkom malo pomaga odstranijo pa se praviloma nekaj tednov ali mesecev po nosečnosti oziroama po prenehanju jemanja KT. Sicer mi ni znano, da bi do teh lis prihajalo posebej po Diane-35 vendar priznam, da so se do zdaj “priglasile” le jemalke Diane-35. Ob prvi priložnosti bom povprašal predstavnika Scheringa za pojasnilo.