Najdi forum

patoloski laznivci

Kaksna je definicija pataloskeg laznivca?

hvala za odg.

lp, vanda

Spoštovana Vanda,
kot patološkega lažnivca je mogoče označit osebo, ki si izmišlja vedno nove in nove podatke ali zgodbe, pri čemer gre za kompulzivno, prisilno ravnanje. Te kompulzije so bistvo njegovega funkcioniranja in včasih dosegajo neskončne dimenzije.Kot koristen primer patološke lažnivosti navajajo nemškega pisatelja Karla Maya.

Imam ‘tako’ prijateljico. Druziva se ze 20 let in sem vedno mislila, da hoce samo zbujati pozornos in narediti svoje zivljenje bolj zanimivo. Zato sem ji vedno govorila, da je zame ze dovolj zanimiva in, da meni res ni potrebno lagati. Ni delovalo in se vedno ne.

Ona je izjemna oseba: prijazna, simpaticna in zelo zelo inteligentna. ko bi vedeli kake vse zgodbe si ona izmisli in se po 10 letih ne pozabi kaj je povedala. Rada bi ji pomagala, zelo rada, pa nimam pojma kako naj to storim.
Ona je sicer obiskovala psihiatra in je kake tri mesece res nehala, potem pa je bilo vse se huje.

Zelo sem bolana in ne vem, ce bom se dolgo zivela in sem si zadala nalogo, da tej prijateljici pomagam pa naj se zgodi karkoli!

Lepo prosim za pomoc!

Spoštovani
Ekstremne oblike in intenzivnost laganja imajo vedno posebno čustveno draž, ki prizadetemu dosti pomeni, zato je motivacijo težko doseči.Nekaj lažje je pri ljudeh z epilepsiji podobnimi stanji.Tukaj je možno simtomatiko omejitii tudi z zdravili.Seveda je pomemben dejavnik EEG izvid.

Vasega odgovora nerazumem. Mi lahko malo bolj pojasnite, prosim.

Iskreno se Vam zahvaljujem!

lp, vanda

Spoštovana Vanda,
nekateri avtorji povezujejo ekstremne oblike patološke lažnivosti s je s spremenjenimim možganskimi električnimi potenciali, ki jih s merimo z metodo, imenovano elektroencefalogram (EEG)Spremembe pa vendar niso toliko specifične,da bi diagnozo potološka lažnivost lahko izpeljali neposredno iz njih.Praviloma gre pri patološki lažnivosti za postopno stopnjevanje intenzivnosti in nenavadnosti zaključkov.kar dopušča razlago da gre za prisilno obliko vedenja.

New Report

Close