Najdi forum

Naslovnica › Forum › Zdravje › Splošno › Cepljenja › Okužba s HIV

Okužba s HIV

Spoštovani, pri oralnem odnosu obstaja tveganja predvsem za prejemnika, to pomeni, da ste predvsem vi ogrožali osebo, ki vam je nudila oralo. Tveganje za dajalca je na  navedeni način  praktično zanemarljivo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Zaradi razlicnih razlogov imam sum na okuzbo s HIV. Do rizicnega stika je prislo pred 10 meseci. Testiral sem se prejsnji teden s samotestom iz lekarne in ta teden se enkrat saj me je misel mucila. Oba testa sta bila negativna. Lahko razultat smatram kot dokoncen ali je zanesljivost teh testov vrpasljiva v primerjavi z laboratorijskimi?

Najlepsa hvala za odgovor.

Spoštovani, komercialnih testov za samotestiranje ne poznam, ne njihove občutljivosti, oz. zanesljivosti. Za presojo so potrebni testi, ki jih izvajajo uradni laboratoriji.

Pozdravljeni,

prosil bi za mnenje infektologinje glede mojih HIV testov po enem rizičnem dogodku 1. 5. 2018. Predvsem me skrbi en rezultat iz leta 2022, kjer pri kvantitativnem PCR piše <48 IU/mL.

Vse HIV teste sem opravljal na ZTM (Zavod RS za transfuzijsko medicino) oziroma IMI (Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljani). Edino leta 2022 sem naredil WB, PCR kvalitativno in kvantitativno v Beogradu (BeoLab)

Kronološko sem imel naslednje HIV teste:

14.–15. 5. 2018 – HIV-1 RNA NAT: nereaktivno/negativno.
    12. 6. 2018 – kombinirani HIV Ag/Ab test (anti-HIV-1/2/O + p24Ag), opravljen na ZTM: nereaktiven.
    26. 6. 2018 – anti-HIV-1/2/O + p24Ag, ZTM: nereaktiven.
    23. 7. 2018 – anti-HIV-1/2/O + p24Ag, ZTM: nereaktiven.
    4.–5. 2. 2019 – anti-HIV-1/2/O + p24Ag, IMI: nereaktiven.
    6. 2. 2019 – anti-HIV-1/2/O + p24Ag, ZTM: nereaktiven.
    11. 2. 2019 – HIV-1 RNA PCR, kvantitativno, IMI: NEGATIVNO. Tu so mi naredili se enkrat anti-HIV-1/2/O + p24Ag (negativno).
    11. 2. 2019 – HIV-2 DNA PCR, IMI: NEGATIVEN.
    april/maj 2019 – daroval sem kri na ZTM; kolikor vem, se kri preseja tudi za HIV Ag/Ab in NAT. O kakršnemkoli pozitivnem rezultatu nisem bil obveščen, vendar laboratorijskega izvida te donacije nimam.
    5.–7. 2. 2020 – anti-HIV-1/2/O + p24Ag, ZTM: nereaktiven.
    17.–19. 1. 2022 – HIV Ag/Ab + p24Ag presejalni test, opravljen na IMI: nereaktiven.
    28. 2. 2022, Beo-lab Beograd – HIV-1+2 Western blot: NEGATIVEN, vsi navedeni proteinski pasovi negativni.
    28. 2. 2022, Beo-lab – HIV-1+2 PCR kvalitativno: NEGATIVEN, navedena spodnja meja detekcije 20 IU/mL.
    28. 2. 2022, Beo-lab – HIV-1+2 PCR kvantitativno: rezultat <48 IU/mL, navedeno kvantitativno območje testa 48–10.000.000 IU/mL.

Moje vprašanje je predvsem glede zadnjega rezultata:

Kaj natančno pomeni zapis “<48 IU/mL”?

Ali pri takem kvantitativnem PCR rezultat <48 pomeni samo, da ni bilo mogoče kvantificirati virusnega bremena nad spodnjo mejo 48 IU/mL, oziroma lahko pomeni tudi, da je bil zaznan signal HIV RNA pod mejo kvantifikacije?

Če bi bil HIV dejansko zaznan pod mejo kvantifikacije, ali ne bi laboratorij običajno navedel nekaj v smislu “detected below LOQ” / “pozitivno pod mejo kvantifikacije”?

Kako naj se ta <48 interpretira glede na to, da je bil isti dan kvalitativni HIV-1+2 PCR NEGATIVEN (LOD 20 IU/mL), Western blot NEGATIVEN, pred tem pa sem imel številne negativne kombinirane Ag/Ab teste na ZTM/IMI več mesecev in let po dogodku?

Ali lahko glede na celoten niz testov HIV iz dogodka 1. 5. 2018 medicinsko dokončno izključim in ali ima rezultat <48 v tem kontekstu sploh kakšen klinični pomen?

Po dogodku ni bilo nove rizične izpostavitve.

Najlepša hvala za strokovno razlago.

This topic is pending moderation.

Spoštovani, na vprašanje sem večkrat obširno odgovoarjala, a sistem ne dovoli objave. Bom skrajšala, glede na serijo testov, ki so bili vsi negativni, in edino izpostavitev leta 2018, ni nikakršnih dokazov, ki bi govorili za okužbo z virusom HIV. Zelo poveden je že test iz let 2018, 14 dni po dogodku, HIV-1 RNA NAT: nereaktivno/negativno, pri katerem je okno izjemno majhno.  

Virus HIV se tekom leta podvojuje /replicira/, koncentracija narašča, zato bi moral tekom let v primeru prisosnoti okužbe vsaj kakšen izmed testov postati jasno pozitiven, Pa ni: tako HIV-1 RNA PCR kvantitativno/kvalitativno, kot WB testi so bili ves čas negativni.

Zapis <48 IU/mL”?   pomeni, ali da nečesa ni bilo mogoče zaznati (ker je pod mejo detekcije), ali pa je prešibko, da bi bilo smatrano kot zaznano (govori o laboratorijski meji/sposobnosti). 

Klinično to za vas ni pomembno, ker sta bila isti dan jasno negativa t.i. potrditvena testa : Western blot, ki je ključni potrditveni test in HIV-1+2 PCR kvalitativno.

28. 2. 2022, Beo-lab Beograd – HIV-1+2 Western blot: NEGATIVEN, vsi navedeni proteinski pasovi negativni.
28. 2. 2022, Beo-lab – HIV-1+2 PCR kvalitativno: NEGATIVEN, navedena spodnja meja detekcije 20 IU/mL.

Hvala za razlago torej lahko zgodbo dokončno zaključim?

Da, v koliko ni bilo dodatnih rizičnih stikov, lahko zadevo definitivno zaključite.