Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Ogrevanje enodružinske hiše z lesnimi sekanci

Ogrevanje enodružinske hiše z lesnimi sekanci

Zdravo

Razmišljamo o gradnji nove hiše in smo v dilemi glede ogrevanja.

Ker imamo doma nekaj gozda razmišljamo v smeri ogrevanja na drva. Pleg peči na polena se mi zdi zanimiva varianta ogrevanje z lesnimi sekanci. V obeh primerih bi lahko uporabili lasten les.

Nekje sem prebral, da je ogrevanje z lesnimi sekanci primerno za več stanovanjske objekte. Za enodružinske hiše pa naj bi bilo predrago. Je to res?

LP

a~i , naprava za samo izdelovanje sekancev kar nanese. V primeru, kot ga navajaš, da imate gozd ne bi bilo slabo predelat investicijo

V drugem postu pišeš, da boš gradil/a 180m2 veliko hišo.
Napiši nekaj več glede tega : Kakšna bo gradnja? Klasična ( modularc, siporex, opečna opeka širše dimenzije -porotem-gorex-), Montažna (skeletna, navadna klasična (velikosistemski način), skeletna)
Kje gradiš? Podnebni pogoji (Gorenska-Koper-M. Sobota).
V primeru sekancev potrebuješ tudi skladišče zanje. Tu je bolj avtomatsko izdelano doziranje/nakladanje v peč.
Pri drvah pa se pozanimaj glede peči na pirolizo. Morda tudi bolj kakovostnejšo klasično peč na polena. V tem primeru bi svetoval montažo zalogovnika tople vode.

Brez dodatnih pojasnil/odgovorov s tvoje strani , je tale debata bol na pamet!

LP

Naprave za izdelovanje sekancev ne bi kupoval. Slišal sem da v okolici en kupuje ta stroj in bo potem delal usluge. To se mi zdi kar zanimiva varianta.

Smo v Beli krajini, gradili bomo hišo okrog 180 m2. Smo še čisto na začetku in šele raziskujem o različne možnosti. Načeloma sem bolj za zidano hišo, za material se pa še nisem odločil.

Zraven hiše bi ločeno naredil še garažo ob kateri bi bila pod isto streho tudi drvarnica. V primeru da bi bi bilo cenovno primerna varianta s sekanci, bi mogoče na mestu drvarnice naredil kurilnico, prostor nad njo in nad garažo pa uporabil za skladiščenje sekancev. V tem primeru bi tudi v hiši prišparal na prostoru za kurilnico.

Za začetek dobro razmišljanje, a pred vlogo za izdajo GD ti bo moral projketant dokončno izdelati in prikazti zadevo.
Ne pozabi, glede sekancev, na primerno vlažnost.

LP

Čisto laično – koliko gozda je nekaj gozda? Za 180 kvadratov hiše rabiš kar nekaj lesa/sekancev dolgoročno.

Imamo 5ha gozda.

Včeraj sem si na sejmu Dom ogledal ponudbo in nekako črtal sekance. Investicija bi bila za eno novo hišo prevelika v primerjavi s kotlom na polena. Vrejetno se bomo odločili kar za kombinacijo kotla na polena in hranilnik toplote.

New Report

Close