Odstranitev maternice in jajcevodov
Pozdravljene, zaradi bolečih menstruacij, močnih krvavitev in neprestanih miomov ki mi nagajajo, mi je g. predlagala odstranitev maternice in jajcevodov. Ker me je precej strah in ne vem kako naj se odločim bi mi zelo pomagalo oz. potolažilo če bi katera delila izkušnjo z menoj.
Prosim brez nesramnih komentarjev ker sem v stiski.
Hvala
(je bila katera na posegu? Kakšna je terapija po tem? Ste imele težave? Jemljete zdravila?)
Lp
Spoštovani,
ta portal ni namenjen medsebojnim izmenjavam izkušenj ampak posvetovanju z zdravnikom. Če vas kaj konkretnega zanima, vam lahko poskusim pojasnit.
hm? Ampak za mnenje potrebujem še nekaj vaši osnovnih podatkov, npr. starost, morebitni ciklus, reproduktivna preteklost(splavi, porodi) konstitucija, siceršnje zdravje, oziroma kronične bolezni itd. V bistvu bi bilo smiselno vedeti tudi kaj več o vaših miomih, npr. koliko so veliki, koliko jih je, kje so glede na maternično steno (pod sluznico, v steni ali na površini maternice) itd. Tudi mnenje o operaciji ni brez vsakršne zveze z ostalimi atributi posameznice.
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., 26.09.2021 ob 19:15
hm? Ampak za mnenje potrebujem še nekaj vaši osnovnih podatkov, npr. starost, morebitni ciklus, reproduktivna preteklost(splavi, porodi) konstitucija, siceršnje zdravje, oziroma kronične bolezni itd. V bistvu bi bilo smiselno vedeti tudi kaj več o vaših miomih, npr. koliko so veliki, koliko jih je, kje so glede na maternično steno (pod sluznico, v steni ali na površini maternice) itd. Tudi mnenje o operaciji ni brez vsakršne zveze z ostalimi atributi posameznice.
Sem malo pred 40 letom. Sem manjše postave in normalno kilažo. Za mano sta 2 poroda, oba bp.Splavov nisem imela. Zdravje je zaenkrat dobro. Mogoče nižji pritisk in slabokrvnost.
Imela sem v preteklosti že 3x operacijo laparoskopsko zaradi težav z miomi. Nazadnje je krvavitev trajala 10dni plus. Sprejeta sem bila v bolnišnico, dobila transfuzijo krvi in zaostavitev menstruacije.Laparoskopsko so mi miome odstanili in postrgali ostanke. Miom je bil velik nekje 6cm ampak v steni maternice.
Sedaj sem imela cca 1.5leta mir. Težave so se spet začele s daljšimi M in krvavimi izcedki, kepicami.Na pregledu je bilo polno malih miomov ter 2, eden v sredini M in eden ob steni. Velika oba nekje 3cm.
Ampak bolečine ob M so grozne, zadnje 3 leta ob pojavih miomov prav trpim in sem cel teden le doma ker včasih tako pokrvavim da si ne upam nikamor, da mi ne premoči oblačil(to ni tako močno da bi bila panika ampak ni prijetno) Hvala bogu da imam takšno službo da lahko počivam ob teh dnevih.
Upam, da sem vsaj dokaj opisala kar potrebujete. Lp
Spoštovani,
zdaj ima pa zadeva rep in glavo in lahko rečem kaj več. Ja, lahko bi se dogovorili za laparoskopsko odstranitev telesa maternice z jajcevodoma brez materničnega vratu, pa bi imeli mir pred krvavitvami, ne bi bili več slabokrvni, ohranili pa bi integriteto medeničnega dna, ki mu le to daje prav maternični vrat in maternične vezi, ki ta vrat pričvrščujejo na stransko steno medenice.
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., 26.09.2021 ob 20:12
Spoštovani,
zdaj ima pa zadeva rep in glavo in lahko rečem kaj več. Ja, lahko bi se dogovorili za laparoskopsko odstranitev telesa maternice z jajcevodoma brez materničnega vratu, pa bi imeli mir pred krvavitvami, ne bi bili več slabokrvni, ohranili pa bi integriteto medeničnega dna, ki mu le to daje prav maternični vrat in maternične vezi, ki ta vrat pričvrščujejo na stransko steno medenice.
Najlepša hvala za vaše mnenje.
Kako pa je potem po posegu oz okrevanju? So potrebne terapije? Hormonska terapija ali le ta ni potrebna?
Za inf. bom hvaležna
če se ob operaciji ne odstrani jajčnikov, hormonska zaščita ostane. Okrevanje traja približno 6 tednov. Sicer se na podlagi odsotnosti M ne da več natančneje določiti, kdaj bo nastopila menopavza, ampak to se da preverjati tudi s preiskavo FSH in LH, če bi nastopili določeni simptomi.
predlagam, da se z dvigovanjem in na sploh težjimi fizičnimi deli pazite vsaj 6 tednov.