odpoved ledvic
Zanima me če ima kdo izkušnje, pozna primer…
Pri psu, mladiču, pitbull, so ugotovili več kot 70% odpoved ledvic. Prirojeno. (pes ima rodovnik!) Na UZ so ugotovili da ena ledvička je že čisto nič ne dela, so jo komaj našli, posušeno, druga pa kaže iste znake, vendar “še” odpoveduje. Kuža je bil sedaj 14 dni vsak dan na infuzijah, sicer je test krvi pokazal minimalno izboljšanje, vendar…z izpiranjem telesa. Sedaj pa bodo poskusili počakati, kaj bo brez infuzij, samo z dieto in zdravili. Naslednji teden ima kontrolo, vendar je pes popolnoma podivjan…liže, grize, skače….po dveh dneh in pol brez infuzije. Po telesu ima polno bulic (zdravnik je rekel da so ciste, eno celo vsak dan punktiral ter dal na analizo). In vseskozi se delajo nove… Občutek imam, da ga tudi bolijo, saj trzne, če se dotakneš ali ga pobožaš. Obnašanje pa – enostavno je grozen, kot da se mu je pripeljalo. Verjetno ima bolečine, ampak – enostavno ne more nihče k nam niti mi k njim, saj pes znori – grize, skače, “nateguje”….grozno, res. A je to lahko posredno povezano? Prej to ni delal. Oziroma pred ugotovitvijo stanja je bilo v mili obliki, ob infuzijah sploh nič, sedaj dobra dva dni po infuziji pa…obupno stanje.
Naslednji teden je kontrola, veterinarja bomo seveda povprašali o tem, vendar – je imel kdo podoben primer? Kako se je rešilo odpovedovanje ledvic? Nam so povedali, da naj razmislimo o uspavanju če bodo rezultati ponovno porazni, saj kuža ne bo imel kvalitetnega življenja, brez infuzij ne bo preživel, transplantacija (če bi uspela) pa tudi ne bi prinesla kvalitete, kot jo tak pes potrebuje. Po trenutnem obnašanju…žal, ampak pes ni za med ljudi in če se bo to stopnjevalo me je strah, kaj se lahko zgodi, saj se res obnaša kot podivjan. Noben ukaz ne zaleže.
Res smo v dilemi kaj storiti, je to normalno, bo boljše….Če ima kdo izkušnje – prosim, povejte kaj in kako!