Odpor do pregledov
Spoštovani.
Moja punca je stara 30 let in je noseča. Ne želi opravljati nobenih pregledov v nosečnosti. Bila je na enem pregledu in še na nuhalnem pregledu, vse je bilo v redu. Pravi da ona najbolje ve in čuti da je vse v redu, ko jo jaz ali kdo drug želi prepričati naj gre na pregled zelo burno reagira, ker je noseča ji ne želim povzročati stres. Zelo veliko bere ta forum in nekje je zasledila ko je še prejšnji zdravnik pisal da je 98% normalnih. Na splošno ne mara poseganja v telo, uporablja samo bio/eko hrano, naravano kozmetiko, homeopatska zdravila itd…
Skrbi me da bi šlo kaj narobe.
Ali se lahko kaj hudega zgodi če ne opravi nadaljnih pregledov (morfologija in vseh ostalih) ?
Kupila si je angelsound in tako bo preverjala utrip otroka.
prosim za odgovor
55566, 07.09.2026 ob 23:00
Spoštovani.
Moja punca je stara 30 let in je noseča. Ne želi opravljati nobenih pregledov v nosečnosti. Bila je na enem pregledu in še na nuhalnem pregledu, vse je bilo v redu. Pravi da ona najbolje ve in čuti da je vse v redu, ko jo jaz ali kdo drug želi prepričati naj gre na pregled zelo burno reagira, ker je noseča ji ne želim povzročati stres. Zelo veliko bere ta forum in nekje je zasledila ko je še prejšnji zdravnik pisal da je 98% normalnih. Na splošno ne mara poseganja v telo, uporablja samo bio/eko hrano, naravano kozmetiko, homeopatska zdravila itd…
Skrbi me da bi šlo kaj narobe.
Ali se lahko kaj hudega zgodi če ne opravi nadaljnih pregledov (morfologija in vseh ostalih) ?
Kupila si je angelsound in tako bo preverjala utrip otroka.
prosim za odgovor
Pozdravljeni,
od uvedbe rednih prenatalnih pregledov sta se smrtnost in obolevnost nosečnic in novorojenčkov drastično znižali. Res je sicer, da je nosečnost pri zdravih mladih ženskah najpogosteje nezapletena, a se kljub temu pri 2-3% pojavijo resni, življenje ogrožujoči zapleti, pri okoli 20-25% pa manj težki (a ne nepomembni) zapleti, ki jih odkrijemo in preprečimo oz omilimo z rednimi pregledi.Med najpogostejšimi so pomanjkanje železa, sladkorna bolezen, visok krvni tlak in preeklampsija, pri plodovih pa motnje rasti in količine plodovnice, razvojne nepravilnosti pa v 2-4%.
Ker je v Sloveniji prenatalno varstvo zelo dobro organizirano in se ga udeležuje več kot 99% nosečnic, so izidi nosečnosti odlični (med najboljšimi na svetu, tako glede zdravja nosečnic kot novorojenčkov, po podatkih SZO), največ zapletov, zlasti resnih, pa je pri ženskah, ki ne hodijo na preglede. Ker morebitne zaplete hitro odkrijemo in praviloma zelo uspešno rešimo, se včasih ustvari vtis, je je nosečnost nekaj varnega in enostavnega, pa žal ni vedno tako.
Težave z obiski pri zdravnikih imajo najpogosteje ljudje, ki so doživeli ali pa slišali za neprijetne izkušnje v ambulantah. Zato bi bilo najbolje, da si vaša punca izbere zdravnika, ki mu bo zaupala. Če želi, mi lahko napiše mail (natasa.tul@guest.arnes.si), pa ji bom pri tem pomagala.
Res bi bilo škoda, da ne bi opravila pregledov.
srečno, N