Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Obdobje pred menopavzo

Obdobje pred menopavzo

Pozdravljeni.

Stara sem 44 let.

Lani sem imela vmesno krvavitev ( sicer reden ciklus). Ta krvavitev je bila izredno močna. Bila sem hospitalizirana.

Dobila sem progesteron za 20 dni in nato krvavitev. Zadnji dan krvavitve so mi vstavili Mireno.

Po tem sem krvavela v blažji obliki neredno vsaj še 3 mesece. ( na pregledu po 2 mesecih ravno nisem krvavela, bris bp).

Pojavlja se mi še občasno krvavitev brez vzorca ( brez cikla)  in traja različno dolgo, je pa šibka. Nazadnje je bla po 52. dnevih in je trajala samo 1 dan. Pred tem je bila na 24. dan, in trajala 10 dni… torej vzorca ni.

Od vstavitve Mirene je preteklo 7 mesecev.

Občasno se mi pojavijo zelo napete in boleče prsi. To je verjetno pričakovano. Sedaj imam otekle in boleče dojke že 14 dni. Bolečin v mali medenici nimam.

Sicer sem z Mireno zadovoljna, kakovost življenja je višja in slabokrvnost je odpravljena. Lažje funkcioniram.

Je takšno stanje glede krvavitev ( bolje rečeno izcedka) v redu, ali bi bil potreben pregled in ali bi preiskava hormonov ( kri) bila realna, ali zaradi Mirene – nekaj hormona baje pride v kri, ne bi bila realna? Rada bi pogledala, če bo kmalu nastopila menopavza. Sicer ne vem zakaj mi je to pomembno, ampak nekako se moram psihično pripraviti, da mladost odhaja.

Draga Neža,

težave, ki jih imate, so pri ženskah v “srednjih šitridesetih” kar pogoste. Hormonska os ni več tako točna kot je bila, ovulacije pogosto izostanejo, zato so menstruacije lahko neredne in močne. Žal nimamo preiskave, ki bi napovedala, kdaj bo prišla menopavza. Pa tudi slika vaših ciklusov tega ne napoveduje zanesljivo.

Blage neredne krvavitve so ob Mireni pogoste in pričakovane, ne kažejo na kakšno patologijo, zato pregled ni nujen, razen če imate še dodotne težave.

Srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close