Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? O e-oskrbi na domu: odgovarja strokovnjak

O e-oskrbi na domu: odgovarja strokovnjak

Živimo na drugem koncu Slovenije kot mama. Če pride do tega, da pritisne gumb, ali nas pokličejo takoj ali šele ko se izkaže, da je res kaj narobe? Ker nočmo bit vsak teden na poti zaradi lažnga alarma, hkrati pa nočemo izvedeti prepozno.

Mene zanima ena stvar. Recimo da mama pritisne gumb in potem ne odgovori na klic ker je v nezavesti ali kaj. Kaj potem? Pridejo avtomatsko al čakajo? Ker to je tisti trenutek ki šteje in tega nikjer ne piše jasno.

Zanima me ena praktična stvar, kaj se zgodi če zmanjka baterija al pa izpad elektirke in mama ne ve da gumb ne dela. Al sistem sam javi da je kaj narobe al pa to ugotovš šele ko ga rabiš? Ker to se mi zdi kar pomembno vedt.

Z bratom skrbiva za oba starša. Oče ima začetno demenco, mama pa težave z gibanjem. Oba vztrajata, da želita ostati doma. Ali je ta način skrbi primeren tudi za ljudi z demenco in kako deluje v takšnih primerih, ker nisem prepričana, da bi oče zmogel poklicati.

kako zadeva deluje, če stara oseba sproži gumb – a vi pokličete iz centra tega človeka, ali pokličete svojca? Kaj če svojec ni dosegljiv in se ta oseba tudi ne oglasi. A potem koga pošljete? Kdo to plača (je krito iz kakšnega zavarovanja ali se to plača za vsak primer posebej, ali je to vključeno v ceno?)?

Kaj pa v primeru, da je lažni alarm? Kdo je za to odgovoren in ali so kakšne “kazni”. Sprašujem za mamo, ki je včasih malo muhasta in nestanovita, pa ji ne zaupam, da ne bi sprožila klica kar tako. V dom pa tudi noče. Tako sem že mesece razpeta med domom in njenim domom in se mi že meša počasi.

Pozdravljeni in dobrodošli v pogovoru s strokovnjakom o e-oskrbi na domu.

Z nami je mag. Peter Pustatičnik, vodja oskrbe in eZdravja na Telekomu Slovenije, nacionalnem izvajalcu e-oskrbe.

G. Pustatičnik dobrodošli in hvala, da ste se odzvali na povabilo.

Vsi lepo vabljeni k prebiranju odgovorov in postavljanju novih vprašanj.

Odgovor na objavo uporabnika
PinkPanter978, 17.06.2026 ob 15:23

Pozdravljeni! Moja mama živi sama in je lani padla v kopalnici, na srečo brez hujših posledic. V članku sem prebrala, da je e-oskrba od julija 2025 brezplačna v okviru dolgotrajne oskrbe. Zanima me, kakšen je natančen postopek za pridobitev te pravice? Na katero institucijo se moramo obrniti (CSD, zdravnik?) in katere pogoje mora mama izpolnjevati? Kako dolgo se običajno čaka od vloge do same montaže opreme v hiši? Hvala za odgovor.

Vsi postopki uveljavljanja pravice do e-oskrbe ter obrazci so objavljeni na spletni strani Telekoma Slovenije – glejte pod e-oskrbo.

Vaša mama mora najprej izpolniti enega od obrazcev, ki so objavljeni tudi spletni strani CSD:

– Vlogo za uveljavljanje pravice do dolgotrajno oskrbo oz.

– če je starejša od 80 let in rabi samo e-oskrbo Vlogo za uveljavljanje pravice do e-oskrbo in jo oddati na pristojni CSD.

Starejši od 80 let imajo pravico do brezplačne e-oskrbe po poenostavljenem postopku brez obiska na domu in brz ocenjevanja. CSD izda odločbo, ki jo mora upravičenec do e-oskrbe posredovati nam na Telekom Slovenije (po pošti (za E-oskrbo, Cigaletova 10, 1000 Ljubljana) ali pa oddati na katerem koli prodajnem mestu  Telekoma Slovenije). Zraven pripiše še kontaktne podatke, da jo lahko pokličemo in se dogovorimo za priklop.

Glede izdaje odločb na CSD so se postopki v zadnjih mesecih pohitrili vendar lahko upravičenci v določenih krajih na odločbo še vedno čakajo kakšen mesec ali več. Telekom Slovenije po prejemu celotne dokumentacije izvede priklop v tednu ali največ dveh, če je nujno tudi v parih dneh.

mag. Peter Pustatičnik, vodja E-zdravja na Telekomu Slovenije | Več informacij: telekom.si/e-oskrba | T: 080 12 13 - vsak delovnik od 8. do 16. ure.

Janja339, 17.06.2026 ob 15:34

Sistem e-oskrbe se mi zdi odličen, vendar me skrbi naslednji scenarij. Če dedek močno pade ali doživi kap, pritisne na gumb, potem pa zaradi šoka ali nezavesti ne more povedati, kaj je narobe – kako ukrepa vaš klicni center? Ali avtomatsko pošljete reševalce ali najprej kličete svojce? Kako natančno veste, kje v hiši se nahaja?

Ob vsakem sproženem klicu morajo v asistenčnem centru preveriti in ugotoviti kaj se je zgodilo, preden se primer zaključi.

V primeru, kadar je sprožen klic, a z uporabnikom ne uspejo navezati govorne komunikacije, najprej kličejo na telefonsko številko uporabnika (lahko je na primer v drugi sobi ali na vrtu in ne sliši), sledi klicanje neformalnih oskrbovalcev in kadar je potrebno tudi nujne medicinske pomoči. Neformalni oskrbovalci (najpogosteje svojci, dobrodošli so tudi sosedi, ki imajo ključ in lahko hitro priskočijo na pomoč) povejo, če lahko v razumnem času preverijo stanje na lokaciji uporabnika e-oskrbe. Kadar priklic neformalnih oskrbovalcev ni mogoč ali ne bi mogli priti na mesto uporabnika, se po protokolu izvede reševanje s službo nujne medicinske pomoči, s pomočjo gasilcev in policije pa se organizira vlom v stanovanje.

mag. Peter Pustatičnik, vodja E-zdravja na Telekomu Slovenije | Več informacij: telekom.si/e-oskrba | T: 080 12 13 - vsak delovnik od 8. do 16. ure.

Kristina782, 17.06.2026 ob 15:46

Živjo. Pri nas doma smo že skoraj odločeni. Se je oče sam odločil, da se mu zdu prav. Imam pa še vprašanje, katere so po vaših izkušnjah najpogostejše napačne predstave uporabnikov o e-oskrbi? Da ne bo kakšnih presenečenj:)

Na podlagi izkušenj in informacij s terena, ki nam jih posredujejo prostovoljci Zveze društev upokojencev Slovenije, lahko kot najpogostejšo napačno predstavo izpostavimo strah vezan na financiranje storitve e-oskrba. Z odločbo CSD je e-oskrba popolnoma brezplačna (tako priključnina, kot tudi mesečna naročnina).

Pogosto se pojavi tudi, bolj vprašanje, kot strah, če je potrebno biti za uporabo E-oskrbe naročnik telekomunikacijskih storitev pri Telekomu Slovenije, ali e-oskrba potrebuje internet… Odgovor je ne. E-oskrba je samostojna storitev, z lastno mobilno povezavo v asistenčni center, kar predstavlja del storitve.

Pojavlja se vprašanje ali se lahko uporablja zapestnica tudi pod tušem. Da, zapestnicami je vodotesna.

Ernesto777, 17.06.2026 ob 16:30

Doma imam dva starša stara čez 80 let. Mama ima demenco, oče ima težave s srcem, hrbtenico in astmo. Vsak je na svoj način problematičen. V tem primeru je verjetno smiselno, da ima le oče gumb, saj lahko kontaktira reševalce v obeh primerih?

E-oskrba je za osebe v začetnih fazah za uporabo primerna, pri napredujočih stadijih demence pa ne zaradi otežene zmožnosti razumevanja uporabe.

V popisanem primeru predlagam, da se oče odloči za E-oskrbo, priporočam pa nošenje detektorja padca. Ob vključitvi se v asistenčni center poleg zdravstvenih in drugih informacij, ki bi lahko pomagale ob organizaciji pomoči javi, da z njim biva tudi žena in kakšne so njene zdravstvene omejitve. Asistenčni center vedno pomaga z organizacijo pomoči.

Oleg20, 17.06.2026 ob 17:20

Kakšni so pogoji za uveljavljanje pravice do brezplačne e-oskrbe? Je kaj povezano s starostjo ali kroničnimi boleznimi?

Pogoji za uveljavljanje e-oskrbe v okviru Zavarovanja za dolgotrajno oskrbo so različni.

Najenostavnejši pogoj je starostna omejitev 80 let. Po dopolnjeni starosti 80 let je po oddaji vloge za e-oskrbo na vstopni točki CSD in prejeti odločbi, avtomatsko pravica za vse zavarovane osebe. Izjema so osebe vključene v celodnevno dolgotrajno oskrbo (bivanje v domu starejših), kjer jim ta pravica ne pripada zaradi drugače organizirane pomoči.

Mlajši od 80 let in tisti, ki potrebujejo tudi druge storitve dolgotrajne oskrbe, oddajo vlogo na vstopni točki, a v tem primeru vlogo za uveljavljanje DO. V tem primeru gre za »oceno upravičenosti«, ki jo ob obisku na domu vlagatelja pripravi Svetovalec za dolgotrajno oskrbo, zaposlen na vstopni točki CSD. Poleg ocene, pripravi svetovalec »načrt priporočenih storitev« in na podlagi obeh dokumentov pripravi odločbo iz katere je razvidna kategorija dolgotrajne oskrbe.

V pomoč vam bo še SEZNAM PRISTOJNIH OBMOČNIH ENOT CENTROV ZA SOCIALNO DELO

Anonimno 7980, 17.06.2026 ob 18:35

a moraš za delovanje eoskbe imeti internet doma? ker naša mama ga na primer nima, pa si ga tudi ne bi mogla privoščiti, ker ima zelo nizko pokojnino, midva za bratom pa sva trenutno oba brez službe in ji ne bi mogla pomagati pri plačevanju položnice. je pa na meji, ko kmalu ne bo več zmogla – stara je 86 let.

Ne potrebujete interneta.

E-oskrba je samostojna storitev, ki deluje prek mobilnega signala in ne potrebuje nikakršnega dodatnega naročniškega razmerja za internet ali telefon. Dodatnih stroškov ni.

V varovalnem telefonu, to je osrednja komunikacijska naprava, ki se jo namesti v stanovanju uporabnika, je že nameščena sim kartica, ki ima omogočeno komunikacijo prek klicev direktno v asistenčni center (zaklenjena varna povezava) in za tehnični nadzor nad delovanjem naprave v tehnične zaledne sisteme (kot npr. ali je naprava vključena v električno napajanje, kakšno je stanje baterije dodatna opreme, npr. detektorja padca…).

Anonimno 10359, 17.06.2026 ob 18:38

Zanima me starostna meja in če so potrebne kaksne indikacije, da bi nekdo bil upravičen.

Sprašujem za svojo 75- letno.mamo, ki je zdaj dvakrat padla. Vse se je na sreco.dobro izteklo, ni pa nujno, da bo vedno tako.

Je recimo.ona upravičena, da bi imela tak gumb in bi zanjo bil brezplačen?

Vaša mama po trenutni starostni omejitvi dopolnjenih 80 let v okviru Zavarovanja za dolgotrajno oskrbo ni upravičena do pravice do e-oskrbe po poenostavljenem postopku.

Za mlajše od 80 let je postopek nekoliko drugačen.

Za vašo mamo na vstopni točki CSD oddajte vlogo za uveljavljanje DO. Svetovalec za dolgotrajno oskrbo, zaposlen na vstopni točki CSD bo ob obisku na domu pripravil oceno upravičenosti, načrt priporočenih storitev in na podlagi obeh dokumentov pripravi odločbo, iz katere je razvidna kategorija dolgotrajne oskrbe in do katerih storitev je upravičena.

SEZNAM PRISTOJNIH OBMOČNIH ENOT CENTROV ZA SOCIALNO DELO

mxx, 17.06.2026 ob 18:46

Pozdravljeni,

zanima me, kako lahko e-oskrba pomaga v primeru mojih staršev. Oče je po možganski kapi nepokreten, večino časa preživi v postelji in zelo težko govori. Zanj doma skrbi mama, ki je stara 74 let. Najbolj jo skrbi, kaj bi se zgodilo, če bi morala za kratek čas v trgovino ali k zdravniku, saj oče v primeru težav ne bi mogel sam poklicati pomoči.

Ali je e-oskrba primerna tudi za takšne uporabnike, ki ne morejo aktivno pritisniti alarmnega gumba ali poklicati na pomoč? Obstajajo kakšne druge rešitve oziroma senzorji, ki zaznajo težavo tudi brez njegovega odziva?

Zanima me tudi, ali so do e-oskrbe upravičeni ljudje v takšnem zdravstvenem stanju in kako poteka vključitev v sistem.

Hvala za odgovor.

V kolikor je vaš oče v primeru potrebe po pomoči sposoben pritisniti na gumb zapestnice je e-oskrba zanj vsekakor priporočljiva. Koristno je tudi potezno stikalo.    

Anonimno 1326, 17.06.2026 ob 19:34

Mene pa zanima, če se za to lahko prijavi tudi moja mami. Stara je 64 let, je polovično invalidsko upokojena, ker ima multiplo sklerozo, in tam so padci problem. A je ona tudi upravičena do brezplačne e-oskrbe?

Vaša mama mora oddati na CSD vlogo za uveljavljanje pravic iz dolgotrajne oskrbe. Strokovnjaki CSD bodo ocenili, ali ji pripada pravica do brezplačne e-oskrbe.

vloga za uveljavljanje DO

SEZNAM PRISTOJNIH OBMOČNIH ENOT CENTROV ZA SOCIALNO DELO

Anonimno 2635, 17.06.2026 ob 19:40

Kdaj je smiselno razmišljati o e-oskrbi? Koliko časa traja, da sprovedete postopek? Je potrebno to urejati že prej, ali takrat, ko nastanejo potrebe? Koliko dni/tednov traja od tega, da pokličemo/pišemo na vaš naslov in do tega, da je aparat v hiši. A to lahko ureja stara oseba sama, ali kot pri drugih zadevah potrebuje nekoga, da ji sproti “prevaja”, da bo razumela, kaj in kako se zmeniti. Ali obstaja ena sama storitev ali so neki različni paketi?

Oprostite imam veliko vprašanj in hvala za to priložnost, da lahko vprašam.

Sprašujem pa za staro gospo, ki je naša soseda in se njeni otroci bolj slabo zanimajo za njo. Je že dementna, stara nekje med 80 in 85. Skrbi sama zase, mi ji kaj prinesemo iz trgovine, jo gremo malo pogledat, ampak včasih ko je čisto vse tiho ali pa ko kaj ropoče, pa vlečem na ušesa in me skrbi, kaj se ji dogaja. Ali je živa, je padla, samo spi ali kaj je z njo.

Razmišljam, če bi ji predstavila to, vendar ne vem, kako zapleten je postopek. Ne mi reči, naj pokličem v klicni center, ker tako ena na ena potem zablokiram in pol stvari pozabim vprašati. Kaj bi mi svetovali, kako naj se lotim tega?

E-oskrba je namenjena starejšim, kroničnim bolnikom in invalidom, ki živijo doma in so občasno sami. Dosti starejših potrebuje pri uveljavljanju pravice do brezplačne e-oskrbe pomoč. E-oskrba je enostavna za uporabo. Demonstracija delovanja e-oskrbe je prikazana na naših internetnih straneh in v  Telekomovih centrih, kjer si lahko v živo ogledate in preizkusite kako deluje e-oskrba.

mimi739, 17.06.2026 ob 19:54

Po smrti moža sem ostala sama v hiši. Otroci me vabijo, naj se preselim (bližje) k njim, jaz pa bi rada ostala v svojem domu, kjer se počutim najbolje in kjer bivam že skoraj 65 let. Ne želim drugam. Zanima me, ali je e-oskrba dovolj varna, zanesljiva in natančna, da bi pomirila tudi moje otroke in bi lahko še naprej živela sama? V kakšnih primerih ne deluje oz. lahko odpove?

Če je zanesljiva, je to morda moja rešilna bilka, ker otroci vedno bolj pritiskajo name.

E-oskrba je varna in zanesljiva storitev ter je pomagala že zelo veliko uporabnikom. Skrajšala je čas čakanja na pomoč, preprečila številne zaplete in rešila številna življenja. V okviru nacionalnega projekta je okoli 5000 uporabnikov sprožilo v dveh letih 60.000 alarmov, organiziranih je bilo okoli 6000 pomoči na domu in več kot 600 nujno medicinskih pomoči. Trenutno imamo več kot 9.000 uporabnikov e-oskrbe. 

Janja339, 17.06.2026 ob 19:54

Imam mamo, ki je starejša, ima začetni kognitivni upad. Je to primerno za njo?

A to tehnilogoijo sprejmemo starejši, ki so nezaupljivi do tehnologije?

Kako poteka uvajanje uporabnika in ali je zagotovljena pomoč pri prvih korakih? Se vsi naučijo oz. a si morajo kaj zapomntiit?

Ali lahko e-oskrba nadomesti obiske patronažne službe ali jih le dopolnjuje?

Imate kakšne izkušpnje z uporabo pri starejpihg dementnih?

Hvala za odgovor!

E-oskrba je zelo enostavna za uporabo in je prilagojena starejšim. Pomaga lahko tudi starejšim, ki imajo začetni kognitivni upad. Ob priklopu storitve, naš tehnik pokaže delovanje e-oskrbe in ga usposobi za uporabo e-oskrbe.

E-oskrba je za osebe v napredujočih stadijih demence za uporabo neprimerna zaradi otežene zmožnosti razumevanja uporabe.

E-oskrba je za osebe v napredujočih stadijih demence za uporabo neprimerna zaradi otežene zmožnosti razumevanja uporabe.  E-oskrba dopolnjuje dopolnjuje druge zdravstvene in socialne storitve.

JankoPugelj, 17.06.2026 ob 19:56

A e-oskrba pomeni, da me nekdo ves čas spremlja? Katere podatke sistem zbira in kdo ima dostop do njih? A lahko storitev kadarkoli prekinem, če ugotovim, da mi ne ustreza?

E-oskrba nima nobenih kamer in uporabnike ne spremlja. Kontaktne podatke o uporabniku e-oskrbe in njegovih neformalnih oskrbovalcih ima zdravstveno osebje v asistenčnem centru, ker jih potrebuje za organizacijo pomoči. E-oskrba je vezana na lokacijo, saj bi v primeru da npr. oseba pade in izgubi zavest ter ni zmožna komunicirati prišla pomoč lahko na napačen naslov. E-oskrbo lahko kadarkoli prekinete.

Miran342, 17.06.2026 ob 20:06

Mama je že dvakrat padla letos. Enkrat je ležala na tleh skoraj uro, ker ni mogla do telefona. Iščemo rešitev zdaj, ne čez pol leta. Koliko časa realno traja od prvega klica do tega, da je oprema nameščena doma in deluje? In če se plačam sam brez CSD — je to hitreje kot če grem skozi uradni postopek?

Po prejemu odločbe in potrebne dokumentacije Telekom Slovenije izvede priklop e-oskrbe v roku omejenem na 18 dni, praviloma pa že dosti prej. Na trajanja postopka izdaje odločbe Telekom Slovenije nima vpliva. V vmesnem času, ko se čaka na odločbo se veliko tistih, ki nujno potrebujejo e-oskrbo, odloči za samoplačniško e-oskrbo, ki jo lahko priklopimo v nekaj dneh od prvega klica.

Tema je zaprta za komentiranje.

New Report

Close