nuhalna svetlina 1,8
Spoštovani,
iz vašega vprašanja oziroma dopisa ni razvidno, da bi vam bil preiskavo merjenja NS opravil nekdo, ki ve, kaj vse mora opraviti, da gre nosečnica od njega primerno obveščena?!? Vsaki UZ preiskavi merjenja NS sledi namreč nekajminutni pogovor, skozi katerega se zdravnik potrudi pojasniti, kaj se s preiskavo ugotovi, kaj pomenijo številke in meritve ter kaj s tem početi v naprej!!! Skratka, manjka vam posvet, ki je obvezni del preiskave! Absolutno povečana NS je suicer od 3 mm dalje, ko to velja za vse plodove, vendar je lahko povečana tudi že NS širine 2,2 mm ali pa 2,8 mm še ni povečana! Vse to je odvisno od starosti nosečnice in dolžine oziroma starosti ploda! Vaše tveganje 1:1700 je nizko, torej načeloma ne kliče po dodatnih ukrepih.
Pozdravljeni!
Nevem če mi boste lahko pomagali ampak moram vprašati nekoga za mnenje. Na nuhalni svetlini, je bila ta malo čez mejo normalnega 2.2 ampak ne povišana. To so besede ginekologinje. (ji zaupam). Tveganje za DS je bilo 1:14000, za ostala dva sindroma pa 1:20000. Nosno kost je videla. Metuljček (možgani) oz vse se je videlo. Kakšno je vaše mnenje o dodatnih preiskavah? Sem v dvomih, ker niso poceni. Upam da razumete moje skrbi ter dvome. Skrbijo me moji grehi. Marsikatera ženska me je zamorila z svojimi zgodbami. Pa da se ne prehranjujem pravilno itn. Tudi spim ne zaradi skrbi. S čim si naj pomagam? Prav tako me je strah zapletov pri porodu. Teh 6 mesecev bo predolgih, če se bom takole obremenjevala. Imam pa povišan srčni utrip, je to normalno? Tudi dojenček je imel 170 utripa.
Lp, Sanja K.
Hvala
Spoštovani,
ne vem, o kakšni meji 2,2 govori kolegica, ki vam je opravljala NS!? Takšne meje ni. Je le program za izračun tveganja, ki vsebuje vse potrebne spremenljivke, vaše tveganje za T21 1:14.000 pa je zanemarljivo majhno. Domnevam, da gre pri dodatnem ponujenem testu na NIPT (Nyfty) ali kaj podobnega. Ta test ponujamo predvsem kot nadomestilo invazivni preiskavi, kadar za to obstajajo resnejše ovire ali če je nosečnico preveč strah, da bi splavila, kadar invazivni test ni indiciran pa tudi NIPT ni. Sicer gre res za zanesljiv test, vendar se mi zdi, da so nekateri kolegi/kolegice pri ponujanju teh testov malce preveč zaslepljeni(e) in imajo že zaradi provizij prevelik konflikt interesa, zato vsaj kar zadeva priporočila za NIPT pri vašem, tako nizkem tveganju po NS ne gre jemati resno.
Spoštovani
s preiskavami glede kromosomskih napak pri plodu so presejalni testi samoplačniški do dopolnjenega 35. leta ob PDP, med 35. letom ob PDP do dopolnjenega 37. leta ob PDP ima nosečnica pravico do presejalnega testa na napotnico (NS in DPT ali ČHT), po dopolnjenem 37. letu ob PDP pa ima nosečnica pravico do invazivne diagnostike brez presejalnega testa, torej do AC ali BHR (biopsije horionskih resic). Vi ste padli v zadnjo kategorijo, starih nad 37 let ob PDP, zato vam pripada invazivni test na napotnico, presejalni test pa ne več, zato je ta za vas samoplačniški, ni pa več predpogoj za invazivno diagnostiko, kar je pri vseh ostalih, mlajših.