Nova zanositev kmalu po porodu
Pozdravljeni,
pravkar sem pregledala vaše odgovore, da bi zasledila podoben odgovor na moje vprašanje, vendar ga nisem našla. Zato bi vam zastavila naslednje vprašanje.
Torej, januarja letos sem prvič rodila in še vedno imam močno željo kaj kmalu zopet zanositi (razlogov za to je več – majhna razlika v starosti, 2 otroka en za drugim, da je potem “mir”, služba – kariera,…), kar pomeni nekje od novembra naprej. Med prvo nosečnostjo sem bila na bolniški, saj sem v 3., 4. in 5. mesecu bruhala in to čez dan (od 2 – 5-krat). Kasneje je bilo vse v mejah normale. Ginekologinja mi je priporočala vsaj 12 mesecev razmaka med porodom in drugo zanositvijo, saj bi imel drugi otrok manjšo porodno težo.
Zdaj me pa zanima ali je res tako zelo tvegano, če zanosim prej kot čez 12 mesecev (npr. od 9. ali 10. meseca naprej) in kakšne težave me potem lahko čakajo (glede mene in tudi ploda)?
Najlepša hvala vnaprej za vašo strokovno mnenje!
Lep pozdrav,
Anita
Draga Anita,
prepogosti porodi drug za drugim žensko izčrpajo, tako fizično kot psihično, poleg tega vsak otrok potrebuje mamico samo zase vsaj 2-3 leta ne da jo deli še s kom drugim. Tudi za vas bosta dva otroka, ki si vas bosta lastila oba, vsak 80%-no preveč. Telo po nosečnosti in porodu potrebujeres 6 tednov, da se formalno “postavi v prejšnje stanje” vendar pa v resnici potrebuje vsaj 12 mesecev, da so izpolnjeni res vsi pogoji. Po zanositvah pred razumnim obdobjem 12 mesecev po donošeni nosečnosti, porodu in dojenju je več spontanih splavov, več prezgodnjih porodov, več infekcij v nosečnosti in na splošno več težav v nosečnosti, saj boste za svojega prvega otroka kljub nosečnosti morali poskrbeti enako kot pred njo. Formalno seveda 2 meseca ne igrata velike vloge, saj z “12 meseci premora” ni mišljeno, da je zanositev v 13. mesecu O.K., v 11. pa ne. Premislite sami, odločitev je tako ali tako vaša.
živjo
rada bi ti povedala samo eno zgodbico (nočem strašiti, sama še nimam otrok). zgodilo se je moji sosedi, ki je enakega mnenja, le da ona hoče 3 otroke, enega za drugim.
Tako je bil prvi otrok 6 mesecev, ko je že”delala” na novem. Posledica je bila splav…….sedaj pa ne more in ne more zanositi, čeprav je tamali že eno leto in pol. Jest ti predlagam, da počakaš vsaj 12 mesecev ali še kak mesec več, boš imela morda več od tega, kot pa za tiste dva meseca prehitevati in potem je”lahko” joj. Saj se pri otrocih 10 mesecev (+9 mesecev nosečnosti) ali 15 mesecev (+9mesecev nosečnosti) kaj dosti ne pozna. Huje je 9 let, kot sva jaz in moja sestra.
Odloči se pa sama.
lpdaša