Nova zanositev in spermiogram
Lepo pozdravljeni dr. Pušenjak!
Sem mamica leto in pol starega sina. Z možem sva se po 8. mesecih odločila za drugega otroka in nekako nama ne uspe (8 mesecev).
Ali se lahko v tem času moškemu spremeni spermiogram, ali velja vzrok iskati pri meni?
Bojim se, da nama do 12 mesecih še ne bo uspelo zanositi.
Ali najprej pregledajo spermiogram pri moškemu, ali najprej naredijo preiskave pri ženski?
Naj povem, da sem pri prvem porodu imela čiščenje maternice.
Ali se na ultrazvoku vidi, če so na maternici kakšne zarastline kot posledica posega pri porodu. Ali se z laparoskopijo da odstraniti te zarastine?
Hvala lepa za odgovor,
Vilma
Draga Vilma,
pri moškem je spermiogram zelo preprosta in neinvazivna preiskava, zato jo priporočamo pred vsemi drugimi, čeprav je res, da se ta običajno ne spremeni tako hitro, ni pa povsem izključeno. Na UZ se zarastlin ne vidi, če niso zelo očitne in debele, vidi pa se lahko kakšna druga nepravilnost, miomi, polipi in kaj drugega, kar bi lahko oviralo, zato se med prvimi preiskavami pri ženski naredi UZ. sledijo histerosalpingografija (HSG – slikanje maternice in jajcevodov) in po potrebi še laparoskopija, histeroskopija. Vseeno si pustite vsaj 12 mesecev in se ne obremenjujte s “strahom” da tudi v 12 mesecih ne bo nič. Med prvimi prijemi priporočam optimizem. Če sami ne verjamete vase, kdo pa bo? Veliko sreče!