Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva nosečnost-zdravila

nosečnost-zdravila

Spoštovani!

Na kratko. S partnerjem načrtujeva otroka vendar sem astmatik in redno uporabjam tablete singulair ter inhalator ventolin.
Zanima me, če ta zdravila lahko otežijo zanositev, če škodujejo otroku in ali bi morala prekiniti jemanje.
Brez njihh se mi ponavadi stanje poslabša.

Za odgovor se Vam zahvaljujem!

Lep pozdrav ! kaja

Draga kaja,

O Montelukastu (Singulair) nimam podatkov glede delovanja na plod razpršilo Ventolin pa se za zdravljenje in preprečevanje astmatičnih napadov v nosečnosti uporablja, saj tudi za preprečevanje popadkov, vendar v veliko višjih odmerkih, včasih uporabljamo zelo podabno zdravilo. Če torej načrtujete nosečnost bi bilo koristno obiskati strokovnjaka za zdravila na ginekološki kliniki na oddelku za genetiko v Porodnišnici, kamor vas lahko pošlje tudi osebni ginekolog z napotnico. Morda bo potrebno zdravilo Singulair zamenjati za bolj preizkušeno, starejše zdravilo ali ga ukiniti.

Lep pozdrav!

Sem atmatik. Lanski november se mi je stanje tako izboljšalo, da nisem potrebovala vpihov berodoala in flexotida do sedaj. Noseča sem 5 mesecev in zaradi cvetenja dreves se mi je stanje nenadoma tako poslabšalo, da moram berodual jemati na 6 ur.
Zanima me, če lahko to vpliva na plod in v kolikšni meri?
Včasih se mi stanje izboljša, če napad “prediham”, vendar imam občutek, da postane plod v času, ko me duši, zelo nemiren.
Kaj mi svetujete?

Najlepša hvala za odgovor.

Dunja

Draga Dunja,

Plod postane nemiren kadarkoli ste nemirni vi, sajdolocene snovi, ki se izlocajo v kri nosecnice ob strahu, razburjenju in v stresu lahko prehajajo preko posteljice in pri plodu povzrocijo povecano ťstopnjo pripravljenostiŤ na stres. To zanj verjetno niso “prijetni obcutki” vendar ga ne ogrozajo, dokler pri vas ne pride do pomembnega pomanjkanja kisika v krvi, kar bi se zgodilo le, ce bi zaradi dušenja izgubili zavest. Verjetno se to zgodi takrat, ko vi ne morete dihati kot bi zeleli. Zato ob prvih znakih tezkega dihanja vzemite predpisano zdravilo brez odlašanja in strahu, da bi lahko kaj škodili plodu. Tudi ce bi zdravilo lahko škodilo (kar seveda ne) vendar je to pomembno za nekatera druga zdravila, kot so npr. antiepileptiki, potem stanje pomanjkanja kisika v krvi nosecnice, ki se lahko pojavi pri astmaticnem napadu in tudi med epilepticnimi napadi zagotovo plodu škodijo bolj kot zdravilo, ki ga nekatere nosecnice v strahu, da bi lahko škodili svojemu plodu, opustijo!

Dragi doktor Pušenjak!

Pred nekaj tedni sem vas že spraševala o vplivu jemanja Berodoala – inhalatorja na nosečnost. Vaš odgovor je bil, da naj ne bi bilo stranskih učinkov.
Podoben odgovor mi je dal nekaj kasneje tudi moj ginekolog.
Danes pa sem bila ponovno na ginekološkem pregledu (24/5 tednov nosečnosti). Ker je moj osebni ginekolog na dopustu, me je pregledal drugi in vprašal tudi po splošnem počutju. Ko sem povedala, da moram zaradi astme še vedno dokaj redno (1x na dan) jemati Berodoal, je bil zgrožen in dejal, da to ni v redu, da v nosečnosti to ni priporočljivo, da bo še dobro, če sem ga vzela le enkrat in da bom imela srečo, če ne bo posledic.
Mojo reakcijo vam verjetno ni treba opisovati – sem popolnoma obupana, ne vem, kaj naj storim in mislim, da sem zaradi znerviranosti dobila manjše krče.
Omenjeni ginekolog je potem naročil, da so mi dali dve injekciji – eno intravenozno in drugo intramuskularno, eno zdravilo se je imenovalo DEXAMETASON, za drugo ne vem. Priporočil je, da naj ob težavah raje pridem po injekcijo in naj ne jemljem inhalatorja!
Ker nimam nikogar – trenutno – ki bi ga lahko vprašala za nasvet, se še enkrat obračam na vas in vas prosim za čim prejšnji odgovor, ker sem zelo zbegana.
najlepše hvala!
Dunja

Draga Dunja,

zelo mi vas je žal a za izjave vseh ginekologov v Sloveniji ne morem prevzemati odgovornosti. Berudual spray NIMA NA PLOD NOBENEGA VPLIVA, posebej ne od 13. tedna nosečnosti dalje!

New Report

Close