Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nosečnost po abrupciji placente

Nosečnost po abrupciji placente

Pozdravljeni,

Leta 2023 se je moja tretja nosečnost končala v 34 3/7 zaradi abrupcije placente. Sledil je urgentni. cr, z otrokom je bilo k sreči vse v redu.

Dejavnikov za abrupcijo sicer nisem imela, razen anemija, gestacijski diabetes, ki je bil obvladljiv s prehrano ter hipotiroidizem, imam terapijo.

Za zaščito sem si nato po posvetu izbrala vložek Flexi T ter po letu in pol nepričakovano zanosila, ker se je premaknil iz pozicije. Do pregleda v 7t je vse potekalo v redu nakar pri 9t ugotovijo da se je srček ustavil in je potreben splav.

Sedaj me pa zanima sledeče, v kolikor bi se odločila za ponovno nosečnost, kakšne so možnosti za ponovno abrupcijo. Vem da se odstotek rahlo poveča. Koliko je sploh primerov da bi ženska imela dve abrupciji zapored, brez kakšnih večjih dejavnikov tveganja?

Hvala za odgovore

Odgovor na objavo uporabnika
Gaia448, 20.02.2025 ob 10:10

Pozdravljeni,

Leta 2023 se je moja tretja nosečnost končala v 34 3/7 zaradi abrupcije placente. Sledil je urgentni. cr, z otrokom je bilo k sreči vse v redu.

Dejavnikov za abrupcijo sicer nisem imela, razen anemija, gestacijski diabetes, ki je bil obvladljiv s prehrano ter hipotiroidizem, imam terapijo.

Za zaščito sem si nato po posvetu izbrala vložek Flexi T ter po letu in pol nepričakovano zanosila, ker se je premaknil iz pozicije. Do pregleda v 7t je vse potekalo v redu nakar pri 9t ugotovijo da se je srček ustavil in je potreben splav.

Sedaj me pa zanima sledeče, v kolikor bi se odločila za ponovno nosečnost, kakšne so možnosti za ponovno abrupcijo. Vem da se odstotek rahlo poveča. Koliko je sploh primerov da bi ženska imela dve abrupciji zapored, brez kakšnih večjih dejavnikov tveganja?

Hvala za odgovore

Možnosti za ponovno abrupcijo so res minimalno večje, tako da se lahko mirno odločite za ponovno nosečnost. Primeri zaporednih abrupcij so zelo redki.

Žal mi je za splav. To, da se je zgodil, pa verjetno ni bilo povezano s Flexi T ali predhodno abrupcijo ali carskim rezom, ampak je bilo nesrečno naključje.

Držim pesti. Srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close