Nosečnost in vodene koze
Pozdravljeni
vem, da je za nosečnico oz . otroka nevarno, če zboli za vodenimi kozami, ker pa sem vodene koze kot otrok že prebolela me zanima ali je kaj nevarno tudi, če si npr. v stiku z okuženo osebo. V vrtcu rasajajo vodene koze in ne vem ali naj hčerko poskušam obvarovati pred tem ali ni bojazni za plod in je strah odveč . Pa brez zamere, če delam malo panike in sprašujem neumnosti.
hvala
ne. DA bi lahko bile norice za plod nevarne, mora zboleti nosečnica, to pa se v življenju zgodi le 1x.
Pozdravljeni!
Imam nekaj vprašanj v zvezi z vodenimi kozami. Prijateljica ima doma sinčka, ki ima vodene koze, ker se mu izpuščaji sušijo, baje ni več kužen, pediater pa je rekel, da je inkubacijska doba do 3 tedne. Zanima me sledeče: v kolikor se je od sinčka nalezla tudi ona, pa še ne ve, zaradi inkubacijske dobe, ali je potem takem kužna tudi ona (ona ne ve, ali jih je kot otrok že prebolela). Zanima me namreč zato, ker se družimo, jaz pa sem noseča 5 tednov in me je strah, da bi se nalezla, sicer pa sem kot otrok že prebolela vodene koze. In še nekaj, ali lahko jaz prenesem bolezen na svojo leto in pol staro hčerko, če se družim z njim? Ali je res, da lahko zboliš za vodenimi kozami tudi 2x v življenju, to sem že večkrat slišala?
Hvala za odgovore!
LP
čim ste že preboleli norice, te niso več nevarne ne vem niti vašemu plodu. Za prenos na plod mora nosečnica zboleti.
spostovani,sem noseca 24.tednov in moj brat je dobil vodene koze saj,jih kot otrok ni prebolel,jaz sem jih in trenutno nisem v stiku z bratom sem v avstriji,kjer so mi testirali kri in rezultat je ROE positiv 1:512 in ROEIGM negativ in ne vem kaj to pomeni sedaj ali je bolje,da se brata se nekaj casa izogibam,vodene koze je dobil pred 4 dnevi jaz pa moram 21.4. domov kjer tudi brat zivi,zanima me ali obstaja kaksna nevarnost za otroka??koliko je inkubacijska doba,ker imam ze hcerkico staro 2,5 ona jih se ni prebolela in me zanima koliko casa bi se morali izogibati mojemu bratu,da jih tamala ne bi dobila ali pa jaz???hvala za odgovor.
čim ste norice preboleli, za vas in vašega otroka ni več nevarnosti tudi, če bi bili v stiku z bolnikom.
pOZDRAVLJENI,
Kaj pa se lahko zgodi v primeru, da jih nosečnica v otroštvu ni prebolela.. sama jih nisem , sem v 18.tednu , pa me zanima kako naj se čuvam, saj v vrtcu ki ga obiskuje otrok trenutno razsajajo norice .. sicer zaenkart jih naš še nima, ampak kako naj ravnam v primeru da jih dobi, oziroma če je slućajno že kužen ..
Najlepša hvala
Spoštovani,
če se bodo v vrtcu pojavile norice, kar se skoraj vsako zimo, se s splšnim zdravnikom dogovorite, da vas pošlje na infekcijsko kliniko na testiranje. Med osebami, ki mislijo, da niso prebolele norice je pravzaprav le manjšin takšnih, ki jih res niso. Če ste jih že preboleli jih ne morete več, če jih niste pa obstaja velika verjetnost, da jih boste dobili od okuženega otroka in ob tem tudi nekaj verjetnosti, da se bo okužil ob tem tudi vaš plod ter nekaj % verjetnosti, da bi zaradi tega lahko utrpel posledice. Skupna verjetnost, da bo plod utrpel kakšno škodo je ta hip izredno majhna.
Pozdravljeni,
da ne odpiram nove teme. Stara sem 30 let drugič noseča 25t, doma pa imam hčerko 4 leta, dobila pa je vodene koze. V otroštvu sem jih prebolela, zanima me pa naslednje. Pred enim letom sem dobila herper na očesni roženici, kateri se je ponavljal vsak mesec vse do zanositve. Moje vpr pa je, so trenutne vodene koze nevarne za plod?
Hvala
lp
če ste norice preboleli kadarkoli pred nosečnostjo, jih vi ne morete več dobiti plod pa jih ne more dobiti še pol leta po rojstvu, dokler ima pač vaša protitelesa.
Spoštovani g. Pušenjak!
Pišem v imenu sestre in sicer noseča je 21 tednov. Včeraj sva bili skupaj in danes so se mojemu sinu pojavile norice. Žal se najina mami ne spomni, če jih je ona prebolela.
Zanima pa me naslednje ali je možno, da jih sama res ni prebolela, čeprav je bila v preteklosti v stiku z najmanj z 4 osebami, ki so jih prebolele med njimi sem bila jaz kot otrok, mlajša sestra in njena dva otroka? Kaj svetujete ali naj preventivno gre na testiranje, da se pokaže če jih še ni prebolela in v kolikšnem času bi morala biti obravnavana pri zdravniku za pravočasno zdravljenje?
Hvala za informacije.
ja, če bi bilo potrebno zdravljenje, bi morala biti obravnavana znotraj 72 ur po stiku z okuženim. Po drugi strani pa, če je vse to res, kar pravite, da je bila v tesnem stiku z najmanj 4 obolelimi v življenju, pa domnevno ne ve, če je zbolela, potem mislim, da je skoraj zanesljivo zbolela, le da pač ni imela izpuščaja po celem telesu. Odločitev o tem ali bo želela biti na vso silo obravnavana pri infektologu znotraj 72 ur, pa prepuščam vam. Nenazadnje norice tako zelo nevarne za plod pa spet niso. Velika večina plodov jih preboli brez posledic, zlasti v 2. in 3. trimesečju nosečnosti.
Spostovani g.Pusenjak
Nahajam se v 38+5 tednu nosecnosti in hcerka preboleva vodene koze,ki razhajajo v vrtcu ne da bi vedela prej(vceraj zvecer sem opazila izpuscaje).V otrostvu naj bi sama prebolela vodene koze v 4.razredu osnovne sole ( po mnenju mojega oceta).Bi bilo pametno opraviti kaksen test,oz. ali se naj normalno obnasam,sama skrbim za hcerko,moznosti za varstvo nimam.Pa tudi ce je vceraj dobila izpuscaje ,v primeru da tudi jaz zbolim,bi ze imela izpuscaje?moram biti na kaj pozorna in ali se lahko zgodi da se enkrat prebolevam Varicelle?Hvala za Vas odgovor
spoštovani,
varicello se preboli le 1x in če ste norice preboleli, jih ne morete več dobiti. Sicer pa je inkuacijska doba za norice 21 dni, kar pomeni, da ob izbruhu prvih izpuščajev lahko predvidevamo, da je do okužbe prišlo že 3 tedne pred tem.
Pozdravljeni!
Najprej – se opravičujem ker bo moje pisanje najbrž zmedeno, ampak sem trenutno v totalnem šoku. namreč, noseča sem 20t3d in sem bila včeraj in danes v stiku z nečakinjo, ki preboleva vodene koze. S hčerko sva čisto nevede uleteli na obisk, kjer je bila tudi nečakinja s kozami.
Moja mama je 100% zatrjevala, da sem vodene koze že prebolela v otroštvu, zato nisem delala neke panike. Hčerka (2,5 leti) jih tudi še ni prebolela, ampak to pač vzamem v zakup, saj v končni fazi enkrat jih bo prebolela, še posebej zato, ker je v vrtcu.
No, kakorkoli … Vseeno sem se šla testirati na infekcijsko kliniko in izvid me je popolnoma šokiral … saj je negativen. Kar pomeni, da vodenih koz sploh nisem prebolela.
Jutri grem po injekcijo.
Zdaj me pa seveda dajejo panika in skrbi.
Ok, dobim injekcijo. Ampak kaj pravzaprav pomeni injekcija? Da bom koze vseeno dobila, a naj bi bil potek blažji?
Glede na to, da sva bili obe s hčerko v stiku z nečakinjo, je velika verjetnost, da bova obe zboleli. Kaj to pomeni zame? zdaj sem dobila injekcijo. koliko časa drži? A če bo zbolela hčerka, a moram še enkrat na infekcijsko po injekcijo.
In seveda najpomembnejše – kaj to pomeni za še nerojenega otroka? Kakšne so nevarnosti zanj? Ste nekje napisali, da najbolj nevarne so koze v prvem trimesečju in na koncu nosečnosti. Kaj pa sedaj v 21. tednu (oz. če upoštevam inkubacijsko dobo v 24. tednu?)
Saj vem, da panika ni vredu, ampak jaz sem res povsem iz sebe od šoka.
Spoštovani,
dobili boste hiperimune gamaglobuline, ki vas bo vsaj 6 do 8 tednov ščitilo pred infekcijo z noricami, če bi jih kljub vsemu dobili pa bodo zelo blage, plod pa se zaradi prisotnosti imunoglobulinov ne bo mogel okužiti. Če bo hčerka zbolela, kar bi se zgodilo čez 3 tedne, seveda ponovno obiščite infekcijsko kliniko, da se preveri, če je raven zaščite z IgG še primerna.
Pozdravljeni g. Pušenjak.
Sev v 13. tednu nosečnosti. V vrtcu razhajajo vodene koze in jaz jih še nisem prebolela. Sem bila testirana za protitelesa in jih nimam. Moj sin je bil v stiku z vodenimi kozami pred 3 tedni. Do danes še ni zbolel, niti noben drug otrok v vrtcu. Zdaj v vrtec ne hodi.
Infektolog mi je povedal, da moram čimprej dobiti protitelesa imunoglobulin, jaz bi pa rada počakala, saj če moj otrok še ni imel izbruha vodenih koz (po 21 dneh), še jaz nisem bila v stiku z njimi. Ker zaščita drži cca. 6 tednov, sem prosila infektologa, da malo počakamo in vidimo če se pri mojem otroku razvijejo in bi takrat vzela protitelesa. Kakšno je vaše mnenje? Ta protitelesa so kaj škodljiva za plod?
LP
Spoštovani,
vodene koze imajo sicer inkubacijsko dobo 3 tedne, torej bi morale izbruhnit te dni ali pa jih ne bo. sicer pa imajo tudi prodromalno fazo bolezni, ki je kot nekakšen prehlad tik pred izbruhom bolezni. Če otrok nima niti tega, potem se očitno ni okužil ali pa ima naravno zaščito proti kozam, ki jo prav tako očitno imajo nekateri posamezniki, saj vsi ob stiku ne zbolijo. Za enkrat torej kaže, da se niste odločili narobe.