Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nosecnost in test glukoze

Nosecnost in test glukoze

Pozdravljeni,

ali je test glukoze obvezen v nosecnosti, ali se ga lahko odkloni oz obstaja se kaksna druga pot za odkrivanje nosecniske sladkorne? Imam namrec hodradentis suppurativa, kjer mi najbolj od vsega skoduje presezek sladkorja, se pravi da ga zauzijem vec kot 40g v dnevu, saj mi to sprozi zagon bolezni in to ze v parih urah, zato sladkorja kot samega skoraj ne uzivam, in me je tudi strah opravljanje tega testa ceprav vem da je lahko zelo pomemben.

Zahvaljujem se za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Odgovor na objavo uporabnika
Ancka18, 13.04.2026 ob 17:47

Pozdravljeni,

ali je test glukoze obvezen v nosecnosti, ali se ga lahko odkloni oz obstaja se kaksna druga pot za odkrivanje nosecniske sladkorne? Imam namrec hodradentis suppurativa, kjer mi najbolj od vsega skoduje presezek sladkorja, se pravi da ga zauzijem vec kot 40g v dnevu, saj mi to sprozi zagon bolezni in to ze v parih urah, zato sladkorja kot samega skoraj ne uzivam, in me je tudi strah opravljanje tega testa ceprav vem da je lahko zelo pomemben.

Zahvaljujem se za odgovor in vas lepo pozdravljam.

V nosečnosti preverjamo krvni sladkor na tešče v prvem trimesečju, obremenilni test z glukozo pa delamo med 24-28 tednom nosečnosti. Je priporočen za vse nosečnice, a če imate zdravstvene zadržke, ga seveda lahko odklonite. V tem primeru svetujemo določitev glikoziliranega hemoglobina (HbA1C), ki oceni, kako telo uravnava vrednosti glukoze. Delamo ga izjemoma, če so zdravstvene omejitve, kot ji tudi vi omenjate in pri tem testu ni potrebno uživanje sladkorja.

Priporočam, da se o tem pomenite z osebnim ginekologom.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close