Nosečnost in splavi
Pozdravljeni
Stara sem 38 let, prejšnji teden sem bila na pregledu za potrditev nosečnosti, noseca glede na ZM naj bi bila 8t5d, gin. je rekel da gestacijska vrecka in odboji v njej niso pravilne oblike ter da gre verjetno za zamujeni splav. Plod ni bil viden. Svetovali so mi da lahko pocakam da se samo izloci ali da se opravi splav s tabletko. Upanja da bi bilo še lahko ok torej ni vec? Glede na to da so za mano ze stirje splavi trije od teh brez ploda (enkrat ugotovljena triplodija 5kromosa) me zanima kaj priporocate in ali se sploh kaj da narediti, sem pa pred tem ze dvakrat rodila vse potekalo bp. Izgubljam upanje da bom sploh lahko se zanosila in donosila otroka kljub zelo močni želji leta pa tecejo. Mi lahko kako svetujete?
Spoštovani,
če je bil potrojen le 5. kromosom, je šlo za trisomijo, ne triploidijo. Triploidija pomeni potrojitev celotne kromosomske garniture, ta da so od vsakega od 23 kromosomov prisotni trije namesto dva in to se dejansko pogosto najde pri nosečnosti brez ploda. Običajno je to posledica naključja, da namesto 2 spermij v jajčno celico hkrati uspeta skočiti 2 spermija. Proti temu se pravzaprav ne da veliko narediti. Če se ugotovi, da gre verjetno za okvaro “zone pellucide” v jajčni celici, kar je verjetno dedno, je edina metoda, s katero se da to preprečiti postopek IVF po metodi ICSI, kjer se umetno v jajčno celico vnese en sam spermij z mikropipeto. Zdravil ali drugih metod za preprečitev vstopa več kot 1 spermija v jajčno celico sicer žal ni. Proti trisomijam pa itak ni zdravila, saj je to običajno posledica staranja.
klar se tokratne nosečnosti tiče pa priporočam, da se pred splavom vseeno počaka vsaj 1 teden in stanje ponovno preveri takrat, kajti včasih se zgodi čudež oziroma se pokaže, da smo si glede nosečnosti mnenje ustvarili prezgodaj.