nosečnost in glavobol
Pozdravljeni,
sem med 10 in 11 tednom nosečnosti, stara sem 3o let, prva nosečnost.
Danes me je zagrabil močen glavobol že ponoči, nadaljuje se skozi dan. Ko se prepognem me še močneje zaboli, oz. ko se premikam z glavo. Poleg tega mi je tudi slabo in nimam nobenega apetita, vsa hrana mi neznansko smrdi.
Zanima me ali je kakšna povezava med nosečnostjo in glavobolom možna, oz. pogosta, oz. je to čisto parcialno, ločena zadeva. seveda ne morete vedeti, ampak zanima me če so pogosti glavoboli v nosečnosti? Bolečina je ostra, v predelu senc in na površju glave (gledano iz tlorisa) če razumete kje mislim…. prosim za mnenje glede povezanosti nosečniškega stanja in glavobola. Hvala!
Spoštovani,
v nosečnosti lahko pride do padca sistemskega krvnega tlaka, ki lahko povzroča žilne glavobole podobne “alkoholnemu mačku”. Pomaga pitje veliko tekočine, uživanje nekoliko bolj slane hrane in izogibanje dejavnostim, ki poslabšajo glavobol, kot pravite, pripogibanju in pretiranemu premikanju glave.V sili pa lahko vzamete tudi kakšno sredstvo proti bolečinam, kot je npr. paracetamol.
Spoštovani dr.Pušenjak,
trenutno sem v 14.tednu nosečnosti im me zadnja 2 tedna skoraj vsak dan boli glava. Glavobol sicer ni neznosen, me pa boli glava tudi po 2 ali 3 dni skupaj, še najbolj ponoči, pa za kakšen dan poneha, pa spet.
Že prej me je pogosto bolela glava, imela sem tudi migrene občasno, ampak tole sedaj niso migrenski glavoboli, ti so bili veliko hujši. Glava me boli ob straneh, okrog oči ter zadaj za očmi. Ponoči je še huje, ko glavo naslonim na vzglavnik in me od tega pritiska na glavo samo še bolj boli. Pred nosečnostjo sem imela včasih tudi nizek krvni tlak. Dvakrat do sedaj sem morala vzeti Zaldiar, ker je postalo že neznosno, ampak se trudim, da ne jemljem tablet v nosečnosti.
Ali mislite, da je ta glavobol povezan z nosečnostjo ali je morda od česa drugega? kaj lahko naredim, da ublažim takšne glavobole?
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
glede na lokaliziranje bolečine, bi lahko šlo za sinusni glavobol, kar bi v nosečnosti lahko bilo posledica nabrekanja sluznic nosu in sinusov in mašenja prehodov med sinusi in nosno votlino. Predlagam, da poskusite uporabiti kapljice za nos (Operil) in če bo glavobol ponehal, je to dokaz, da je moj sum o razlogih za glavobol pravilna. Sicer pa gre lahko seveda tudi za vaskularni glavobol ob znižanju krvnega tlaka in še marsikaj drugega, vezanega za nosečnost, ampak za to bo treba verjetno vseeno do splošnega zdravnika. Ko ne poznamo vzroka za glavobol nam seveda ostane le simptomatsko protibolečinsko zdravljenje.
Še enkrat pozdravljeni.
Zgoraj sem vam pisala o svojih glavobolih, ki se še vedno nadaljujejo. Sem v 15.tednu nosečnosti.
S sinusi sem imela že od malega težave oz. vnetja sinusov in možno, da bi šlo za sinusni glavobol. Sicer pa ne čutim, da bi imela kje kaj zamašenom niti nimam izcedka iz nosu ali kar koli takšnega.
Ne vem, če sem vam omenila, da sem imela pred nosečnostjo pogosto tudi prenizek pritisk.
Take glavobole sem imela tudi pred nosečnostjo, kadar sem npr. pretiravala s športom in sem se, po domače povedano, pregrela. To je izgledalo tako, da so mi utripale vse žile po glavi in sem imela zelo povišan srčni utrip. Če je prišlo enkrat do te točke, je potem vedno sledil tak glavobol kot jih imam sedaj. Ob straneh glave, za očmi, okrog oči, pritisk v glavi, utripanje žil v glavi itd….
Včeraj me je spet napadel neznosen glavobol in sem si skušala pomagati z obkladki, vendar ni nič pomagalo. Včasih moram zato vzeti Zaldiar, da ga prekinem, ampak imam ob jemanju tablet med nosečnostjo kar slabo vest.
Ali mislite, da bi lahko imel to kaj veze s pritiskom, ali je to vaskularni glavobol, ali še vedno menite, da gre za sinusni glavobol? Pa še to me zanima, če lahko Zaldiar vzamem brez slabe vesti? Sicer poskušam malo stisniti zobe in zdržati brez tablet, tako da sem ga do sedaj vzela samo 3x.
Hvala in lepe praznike 🙂
Spoštovani,
kakšne narave je vaš glavobol bi težko rekel. Mogoče res ni sinusni, niti ne vaskularni. Predlagam, da se pogovorite s svojim splošnim zdravnikom. Morda je glavobol tenzijski (stres, mišična napetost, slaba drža ???). Morda bi bilo, če že ne gre brez zdravil, bolje poskusiti s kakšnim manjšim, enkratnim odmerkom nesteroidnega antirevmatika (vsaj do 27. tedna nosečnosti občasno ni problematičen). Zalidara se lahko navadimo (vsaj na komponento tramadola) in potem brez ne moremo več 🙁 .
Pozdravljeni.
Tudi jaz imam težave z glavobolom. Sem v 15tednu nosečnosti in skoraj vsaki dan me boli glava. Po celi dan, včasih tudi ko grem spat in se naslednji dan zbudim se bolegina kr nadaljuje. Že prej sem imela bolečine ampak ne tako pogosto. V prvi nosečnosti nisem imela teh težav zdaj pa. Boli pa me na sredini, tako da ko dam roko na sredini čela in malo masiram neha ampak ko neham se kr nadaljuje. Me pa že celo življenje glava boli na sredini nikoli ob straneh. Lp
spoštovani,
žal res težko komentiram, zlasti ob dejstvu(po vaši lastni trditvi), da ste se že skoraj rodili z glavobolom. Brez šale, očitno je vaša glava nekakšna “Ahilova peta”. Glavobol je verjetno način, s katerim se kažejo vse vaše napetosti v življenju.
Spoštovani!
Trenutno sem noseča 20t in imam že par tednov redne glavobole (2x tedensko). So pa različni. Včasih me boli, kot bi mi nekdo zaril nož na levi strani glave od vratu proti vrhu, včasih imam podobne migrenam (slabost, motnje vida) včasih pa tako boli cela glava, da ne razločim kje točno me boli. Če je re hudo vzamem lekadol in grem ležat v temen prostor ampak težava je, ker veliko manjkam v službi. Ali iz povedanega lahko predlagate kakšno rešitev, ker sem od teh glavobolov že pošteno utrujena. Ponoči slabo spim, čez dan sem, posledično, hudo utrujena. Sicer že skoraj 10 let jemljem frotan, ampak migrene imam običajno eno na 2 meseca. Tudi tako me boli glava vendar ne tolikokrat in tako intenzivno kot me med to nosečnostjo. Pregledala sem že precej člankov na temo nosečnost in glavoboli ampak nikjer ne najdem rešitve, ki bi mi pomagala omiliti glavobole.
LP
Spoštovani,
na čudeže se žal ne spoznam in tudi nimam nobenih zvez pri tistih, ki jih delijo med prebivalce Zemlje. Očitno se vam je število migren v nosečnosti povečalo, kar je možno in se zdravi pri nevrologu. Seveda so pri tem nujne omejitve, ker se je pač treba ozirati tudi na nosečnost in plod. Drugega kot je izogibanje morebitno znanim sprožilnim dejavnikom (preutrujenost, stres, tiramin v prehrani, dehidracija, ipd.) ter ob napadih glavobola analgetiki, žal ne poznamo in stalež je pač tudi nujno zlo, ko zaradi bolezni ni mogoče kakovostno in zbrano opravljati dela. skratka, same znane in razumljive reči. dodatnega Jockerja pa žal nimam v žepu…
Spoštovani,
ne bi vedel, zakaj vas tako boli glava, dvomim pa, da je od nosečnosti. Priporočam obisk pri splošnem zdravniku. Diferencialna diagnoza glavobola je namreč precej široka.
Pozdravljeni,
Sem v 25. tednu nosečnosti.
Včeraj, ko sem vstala, sem začutila glavobol v zadnjem delu glave, ki je trajal cel dan. Najhuje je bilo zvečer in danes ponoči, tj. ko sem ležala. Se pa v ušesih sliši, da bi lahko šlo za pritisk, saj se tako sliši, kot da se ušesa “odštopajo”. Trikrat sem si včeraj izmerila pritisk, tudi ponoči, ko me je zelo bolelo, največ sem ga izmerila 128/78, drugače pa si ga celo nosečnost merim vsak dan in je vedno nizek, nikoli še ni bil nad 130/80.
Med vikendom sem bila hospitalizirana zaradi bolečin pod rebri, ki so se izkazali zaradi manjše zamašenosti sečnih kanalov in ledvičnega peska. Ginekolog je predpisal 3x na dan spazmex, bolečine so manjše vsak dan.
Bi lahko bil glavobol morda posledica jemanja spazmexa? Skrbi me, če gre slučajno za preeklamsijo, vendar tam bi verjetno bil izmerjeni pritisk tudi visok, kajne?
Redni pregled pri svoji ginekologinji imam šele v sredo, 20. 12.
Hvala vam za pomoč.
preeklampsije brez visokega krvnega tlaka ni, v bolnišnici pa bi opazili tudi zvišane vrednosti beljakovin v urinu. Skratka, glavobol ni ne od tlaka ne od preeklampsije. Lahko pa bi bil od zdravila, čeprav je to redek stranski učinek. Vzemite kaj proti glavobolu in če ni več težav, poskusite brez Spasmexa.