nosečnost in bolečine v križu
Spoštovani dr. Pušenjak,
sem v 14. tednu nosečnosti in sem ze prejsnji teden cutila bolecine v krizu (nekako v visini trtice, samo na levi strani – proti zadnjici), ki pa so te dni postale na trenutke zelo oste in zbadajoce – predvsem, ce se sklanjam, vstajam iz sedecega ali lezecega polozaja ipd. Ker do sedaj nikoli nisem imela teh tezav, me zanima kaj bi to lahko bilo, kaksni so lahko vzroki?
Ali bi zaradi tega takoj morala k ginekologu, ali lahko pocakam do petka, ko imam redni pregled? Kako naj te tezave omilim oz. preprecim?
Najlepse se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Anita
Spostovani g. Pusenjak,
Imam bolecine v hrbtenici, nekaj visje kot je kriz. Do bolecin pride vecinoma proti jutru, ko moram vstati se sprehoditi in se razgibati, čez dan ti problemi izginejo. Zaradi teh tezav tezje spim. Svetujte, kaj lahko storim, vsak dan hodim v hrib skupaj 45 minut, posebne telovadbe ne izvajam. Sem v 31 tednu nosecnosti.
Hvala.
Draga Katja,
v tretji tretjini nosečnosti se težišče telesa že precej spremeni. Hrbtenica se pri pokončni drži vsloči, sklepi pa so večinoma že zmehčani pod vplivom nosečnostnih hormonov. Težave se boste verjetno morali naučiti premagovati s poskušanjem, tudi z manj hoje v hrib in z večkratnim spreminjanjem lege ponoči. to nekako spada že k običajnim težavam v nosečnosti. Če imate kakšno staro poškodbo ali prirojeno “slabost” od prej pa so težave lahko tudi hujše. Kaže, da bo treba potrpeti.