nosečnost
Pišem ponocno ker nevem ali ste prejeli moe sporočilo.Sem noseča v 6.tednu. Imam že enega otroka, za seboj pa dva splava s tabletko, načrtovana. Ali ima to lahko posledice na plod? kako sploh predhodni splavi s tabletko vplivajo name in na novo nosečnost? strah me je, da bo kaj narobe, zato sem spet pomislila na splav. Ali so splavi s tabletko resnično “boljši” kot splav pod narkozo. Sem tudi rh neg, vedno prejela injekcijo.
splav s tabletko ne pušča posledic, zato vam zaradi tega ni treba razmišljati o ponovnem splavu. Vse metode splava so po posledicah primerljivi, ker jih praktično ni.
ker takšne neumnosti širijo aktivisti združenj proti splavu, “pro-life” usmerjeni ipd.
Spoštovani,
Danes dopoldne sem imela pri svoji ginekologinji prvi pregled in sicer v 10. tednu nosečnosti. Želela bi povedati, da sem s svojo ginekologinjo zelo zadovoljna in ji tudi povsem zaupam a vendar me bega njena opomba pri pregledu plodu. Načeloma mi je zatrdila, da je s plodom vse redu, skupaj sva tudi pogledali premikanje plodu, srčni utrip in posamezne dele, ki so v tem tednu že dokaj dobro razvidni. Ker je to moja druga nosečnost, prva se je zaključila v 15.tednu s sproženim umetnim splavom (ugotovljena je bila trisonomija 18 kromosoma) je temu nekoliko več posvečala pozornosti. Omenila je, da jo malo moti mala senca vidna v predelu glave ali bolje povedano v predelu možganov…ko sem jo prosila, da mi odkrito pove ali obstaja možnost ponovne kromosomske nepravilnosti, je pričela obračati besede. Zavedam se, da kot strokovnjak na svojem področju ne more tako na začetku nosečnosti podati nekih konkretnih ugotovitev oz. predvidevanj in da je hotela biti tudi prijazna do mene čeprav me zelo dobro pozna…nisem panik, ne pesimist kajti z usodo v prejšnji nosečnosti sva se s partnerjem soočila povsem normalno kolikor je pač mogoče v takih okoliščinah…tudi danes ni moj namen zganjati panike in še vedno doživljam svojo nosečnost kot nekaj neponovljivega, pa vendar me zanima vaše mnenje…povsem odkrito, ker je do pregleda – biopsija horionskih resic še kar nekaj časa…naj omenim da sem stara že 36 let, s partnerjem pa nama pri prejšnjem genetskem posvetu ni bilo ugotovljeno nič kaj nenavadnega…že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor v kolikor bo ta mogoč in vam želim prijetne prihajajoče poletje…s spoštovanjem, Mateja:)
Spoštovani,
kaj vam lahko povem? Pravzaprav nič, česar ne bi vedeli že sami. Ponovitev kromosomske napake ali pojav druge kromosomske napake je vedno možen, kaj je ginekologinja videla pri pregledu okrog 10 tednov in kakšen pomen lahko ima to, kar je videla, pa nimam pojma, saj ne vem, kaj je ali ni videla. Priporočam lahko le ustrezen, standardiziran UZ pregled ploda okrog 12., 13. tedna nosečnosti z merjenjem NS + morebiti še biokemičnih markerjev za kromosomsko napako oziroma, če boste itak imeli biopsijo horionskih resic, da počakate na izvid tega testa.
Pozdravljeni,
sem v 36. tednu nosečnosti, do tega tedna je vse potekalo brez zapletov.
Sedaj se je pojavila težava, da je otrok še vedno v medenični vstavi in majhen (spodnja meja v nekaterih meritvah). Pred leti sem imela umetni splav (s tabletami).
Zanima me ali lahko splav vzrok za nastalo situacijo in ali lahko vpliva na nadaljni potek razvoja in obrata ploda.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
splav pred leti nima nobene zveze s trenutnim plodovim položajem. Medenična vstava je ena od vzdolžnih leg ploda, ki pod določenimi pogoji omogoča tudi normalen, vaginalni porod. PRi cca. 37 tednih lahko poskusimo opraviti zunanji obrat ploda na glavico, če za to ni kakšnih kontraindikacij (zaostal v rasti, ovita popkovina, nepravilnost v razvoju maternice) in takrat se praviloma tudi odločimo, kakšen porod bi bil v konkretni situaciji primeren.