Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Nisem PRAVA enostarševska družina zaradi preživnine??

Nisem PRAVA enostarševska družina zaradi preživnine??

Sem mama mladoletne hčerkice, z otrokovim očetom sem se razšla noseča. Z odločbo sodišča je urejeno, da imam skrbništvo, določena preživnina in določeni so stiki otroka z očetom.

Do letos sem prejemala otroški dodatek povečan za 10%, ker s hčerjo tvoriva enoroditeljsko družini: mama in mladoletna hčer.

Te dni me je doletela nova odločba CSD, kjer mi 10% povečanja otroškega dodatka ne priznavajo več, češ da nisem PRAVA enostarševska družina, saj prejemam preživnino za preživljanje hčerke.

Nič več mi ni jasno: kakšna družina sva potemtakem s hčerko??

Po novi razlagi so enostarševske družinesamo družine kjer oče ni znan – ni vpisan v rojstni list otroka ali je en starš umrl.

Za Ministrstvo za delo, družino in soc. zadeve (MDDSZ) sta s hčerko dvostarševska družina, jaz z mojima dvema pa sem tristarševska družina, ker imata otroka vsak svojega očeta.

Pač nekdo tam gor se je spomnil, da so po novem družina tudi člani, ki ne živijo več skupaj ali pa celo nikoli niso živeli skupaj. Si ne znajo izmisliti novega termina in uporabljajo tega (enostarševska družina), ki je vedno pomenil “skupnost otrok z enim staršem”.

Ali pa jim je enostavneje odvzeti tistih 10% na tak način, da preprosto spremenijo pomen izraza “enostarševska družina”. Če bi si izmislili nov izraz, bi za odvzem10-procentnega dodatka morali spremeniti zakon, kar je malce težje.

V glavnem… tega niso naredili samo tebi, ampak vsem. Meni celo tudi za lansko leto, ker so letos spreminjali že lani pravnomočno odločbo in so pri tem upoštevali njihovo letošnje tolmačenje izraza “enostarševska družina”.

Če potegnemo črto…. ta forum je čisto brez veze, ker enostarševske družine v novem pomenu besede (kjer je oče neznan ali je eden od staršev umrl) nimajo problemov s stiki, s preživninami, z nagajanji med partnerji… itd.

tole reka pa podpišem…….mogoče bo treba reči Primožu naj spremeni naslov foruma……jaz tukaj nimam več kaj delati po definiciji oz. razlagi našie vlade in njenih služb………:(

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Aja, otrokov oče je zdaj del najine družine?? In če si jaz, on, morda oba osnujeva novo družino, hočem reči z drugimi partnerji in imava z drugimi partnerji celo otroke, bomo živeli v eni moderni poligamiji, džizus??

Do nedavnega je veljala ločnica: samohranilstvo – kjer en starš v celoti sam skrbi za otroka ali otroke (oče neznan, oče pokojen, oče ne plačuje preživnine) in enoroditeljske družine, po kateri nisem bila samohranilka ampak nosilka enoroditeljske družine.

Kaj sem zdaj?? Mislim, ko se bom znova prijavljala na razpis za neprofitno stanovanje, bom morala upoštevati ločeno gospodinjstvo otrokovega očeta?? Pretiravam, a zakaj je bilo to potrebno??

Starš samohranilec ali samohranilka, ki za preživljanje otrok ni prejemal preživnine, je že tako prejemal višji otroški dodatek, saj so pri izračunu v kateri razred pade upoštevali dohodek le enega člana.

Starši, ki smo nosilci enoroditeljske družine smo se nadejali lahko le tistih 10%, saj so pri razvrščanju v razrede upoštevali preživnino kot dohodek in smo posledično vedno pristali v nižjem razredu oz. manj ugodnem razredu.

Mislim, čestitam domovina pri tem brilijantnem mehanizmu varčevanja. Mislim, da bo država privarčevala dovolj, da bo rešila 2 Vegrada v enem letu. A ne? Bruh.

ok, vam bom pomagala. 🙂

glede otorškega dodatka je tako, da 10% dodatka pripada enostarševski družini, kjer je oče neznan, je en od staršev umrl ali je enemu od staršev odvzeta roditeljska pravica. v slednjem primeru je starš, ki mu je rod. pravica odvzeta, še vedno obligatoren plačevanja preživnine.

kar se pa sicer tiče enostarševske družine pa velja, da je enostarševska družina skupnost otrok in enega starša. tako piše tudi na uradni strani MDDSZ-ja. citiram //•posamezni znesek otroškega dodatka se lahko poveča za 10 % – če živi otrok v enostarševski družini; pravico do izjemne višine otroškega dodatka za otroke, ki živijo v enostarševski družini, ima eden od staršev, kadar otrok oziroma otroci živijo samo z enim od staršev // linkhttp://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/druzina/starsevsko_varstvo_in_druzinski_prejemki/druzinski_prejemki/otroski_dodatek/
kar je sicer v popolnem nasprotju z zakonom in tajnim obvestilom, iz katerega je razvidno, da so si CSD-ji leta in leta napačno interpretirali zakonskih dodatnih 10%.
še kaj?
seveda, v novem Družinskem zakoniku je enostarševska družina jasno definirana že v začetku.

in še …. na vlogi za štipendijo velja, da sem jaz enostarševska družina. preverjeno in še vedno velja.

Se bodo pa otroški dodatki s 1.1.2011 tako ali tako zvišali (oz. se spreminjajo razredi), kar je pravzaprav veliko bolje od teh dodatnih desetih procentov. Meni itak niso bili logični, če se pa upošteva dohodek na glavo (čeprav je seveda res, da otroci rabijo več kot odrasli).

Reka, CSD imajo očitno pri tolmačenju zakonov popolno avtonomijo, ki je ne more povoziti niti ministrstvo. Moja kolegica bije boj z njimi vsako leto, ker si nek člen razlagajo po svoje (in to samo njen CSD, vsem ostalim je stvar logična). In tako leto za letom vlaga tožbe, ki se seveda vlečejo leta in leta … Nekdo očitno nima dovolj dela s pomembnejšimi stvarmi.

Hahahah, s cim si delajo probleme, samo da vas muvajo, kaj pa vas brigajo izrazi, DENAR NAJ DAJO, packe.
Za mene smo vse mame samohranilke, jaz sem iz starih cajtov in se mi nic ne spremeni, se najmanj pa da se bom ucila teh novih slovenskih izrazov, ja ja, seveda.

Naj povisajo otroski dodatek na 150 euro minimalno po otroku, pa mirna bosna, ne pa nekaj srat s spreminjanjem izrazov, SAMSKI STARS Z OTROKOM JE SAMOHRANILEC IN PIKA, tako se je to reklo in ve se za kaj se gre, itak pol poves ce koga zanima ce dobivas prezivnino ali ne, kolko je dobivas in ne.
Dostikrat je prezivnina itak tako nizka, da z njo ob pokritju dela otrokovih stroskov res niti ene zemlje ne mores kupit, torej otroka same prezivljate, haha.

Naj ponovim, kar piše na spletni strani Ministrstva in kar si citirala:

Kje je tisti del o neznanem očetu? Se močno opravičujem, ampak jaz ga v vseh uradnih zapisih o otroškem dodatku, komu pripada,kdaj, ipd, nikjer ne vidim.

http://www.zurnal24.si/slovenija/nad-kvazi-locence-147268/clanek

Nova definicija je najprej začela veljati za otr. dodatek, kasneje bo očitno še za druge transferje, tudi štipendije. Dodajam pa, da bodo hkrati začeli veljati ugodnejši cenzusi.

žalostno je samo to, da sicer lažni enostarševci ne bodo imeli več možnosti manipulacij, kar pa v praksi pomeni, da bodo otroci, ki dejansko živijo v enostarševskih družinah oškodovani zaradi preprečevanja manipulacij lažnih enostarševcev……žalostna država, ki kaznuje skupino ljudi, da stopi na prste goljufom…..

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

kukuc..noni…
..a material girl..???

[/b]

????????

New Report

Close