Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva neredni ciklusi in Klomifen

neredni ciklusi in Klomifen

Stara sem 28 let in imam ze od 14. leta neredne cikluse.-Razen v casu jemanja kontracepcijskih tablet(6 let). Pred 2,5leti sem prenehala z zascito in zanosila.(po treh mesecih brez menstruacije)
Pred 3-mi meseci sem spontano splavila (vendar naj bi bilo sedaj vse v redu) sedaj pa bi rada spet zanosila. Ker imam neredne cikluse, mi je moj ginekolog predpisal tablete Klomifen. Ker ne vem kdaj imam ovulacijo, je zelo tezko planirati nosecnost. Zato me zanima:
– ali je Klomifen prava resitev
– stranski ucinki tega “zdravila” ce ne zanosim
– kaj ce vzamem Klomifen in ne zanosim in potem spet ne dobim menstruacije – kdaj naj zacnem z nasednjo skatlico? Imam jih namrec za tri mesece.
– ali je to pravo zdravilo, ker mislim, da imam policisticne jajcnike – vsaj pred leti v casu jemanja kontracepcije, mi je ginekolog pokazal ciste na mojih jajcnikih s pomocjo ultrazvoka. Vendar so se le-te manjsale – kako je sedaj, ne vem.
Tudi moji jajcniki so bili takrat mocno povecani(4-5 cm po dolzini), sedaj pa so normalne velikosti.

Draga Lara,

za odgovor na vsa vaša vprašanja bi lahko napisal manjšo knjigo, zato bom bolj kratek. Za sproženje ovulacije je klomifen najbolj primeren prav pri PCO, kar je stanje, ki nastane na najrazličnejše načine in z najrazličnejšimi razlogi, pretežno “notranjimi”. Ker KT začasno sprevijo jajčnike v mirovanje se lahko tudi zmanjšajo in policističen izgled pogosto skoraj popolnoma izgine. To ne pomeni, da je vzrok za razvoj PCO odpravljen in se ta ne bo ponovil. Pogosto se PCO ponovi kmalu po prenehanju jemanja KT, po tem, ko se včasih za kratek čas vzpostavi normalen ovulacijsko-menstruacijski ritem.
Najpogostejši stranski učiek je večplodna nosečnost (dvojčki, trojčki, itd.), v literaturi pa se pojavljajo tudi podatki o povečani možnosti za razvoj raka na jajčnikih pri ženskah, ki so imele številne stimulacije ciklusov. Dejstvo je, da je rak na jajčnikih pri dolgotrajnih uporabnicah KT redkejši kot pri tistih, ki jih nikoli niso uporabljale in da je pogostejši pri ženskah, ki so bile dalj časa pod vplivom zdravil za sprožanje ovulacije kot pri takih, ki teh sredstev nikoli niso uporabljale.

Pri ženskah s PCO je nekoliko večja možnost za predčasno “odpovedovanje rumenega telesca”, ki v prvih tednih vzdržuje nosečnost. Zato ima smisel pri njih takoj po zanositvi uvesti dodatek hormona progesterona (Utrogestan, Dabroston) vsaj do 8. ali 9. tedna nosečnosti, ko funkcijo sintezetega hormona prevzame posteljica. Morda je zato (samo ugibam) prišlo do splava v prejšnji nosečnosti?

Hvala za odgovor, vendar imam še eno podvprašanje.
Ali obstaja možnost, da (če s plodom kaj ni v redu, jaz pa jemljem progesteron)
vseeno donosim otroka, ki bi bil npr. prizadet? Ali v tem primeru ne bi deloval obrambni mehanizem telesa (spontani splav)?
Lep pozdrav z Dolenjske.

Ne vem kaj si predstavljate pod pojmom “prizadet”. Če mislite duševno prizadetost, potem moram poudariti, da je za veliko večino teh stanj razlog nepoznan oziroma se predvideva, da gre za genetsko pogojene razloge.
Progesteron samo preprečuje zgodnji splav pri tistih, ki bi jim sicer odpovedalo rumeno telesce v jajčniku in bi zato prišlo do splava. Seveda to nima nobene zveze z morebitnim zdravjem ploda. Če je plod slučajno nosilec katere od dednih bolezni ali ima katero od prirojenih napak, se bo pač tudi to pokazalo kasneje vendar ne povezujte “naravne selekcije s hormonskim preprečevanjem zgodnjega splava”! V takih primerih gre namreč za takoimenovane “letalne anomalije”, ki jih z ničemer ne moremo zdraviti in zato pride do splava.

New Report

Close