neredna menstruacija
Lep pozdrav!
Upam, da mi boste lahko kaj svetovali z mojim večnim problemom in to pri 24-tih letih! Imam velike težave z mojo neredno menstruacijo zadnje čase jo imam na 59 dni oz 82 dni.
Naj povem da sem imela neredno m. že v puberteti. Kasneje pri 18 letih sem pričela jemati kontracepcijske tablete – takrat se je stanje normaliziralo imela sem redne m. Pred kratkim (januarja 2001) sem prenehala z jemanjem kontracepcije. Najprej sem mislila, da je pač neredna menstruacija zopet zaradi jemanja oz. prenehanja kontrac. tablet sedaj je pa vseeno že čas da se stanje normalizira.
Upam, da sem bila dovolj jasna in da mi boste lahko odgovorili na moje vprašanje (kaj storiti?), saj imam zelo nerazumevajočo ginekologinjo!
Lep pozdrav!!!
Draga Maja,
če s svojim zdravnikom niste zadovoljni, vam ni nujno ostati pri njem. Povprašajte znanke po kom, ki je “bolj razumevajoč”. Sicer pa imate takoimenovano “oligo-amenorejo” kakor imenujemo redke M z daljšimi odsotnostmi, kar zahteva ustrezno diagnozo, ki predvsem po pošti ni možna. Če ne gre tudi za željo po nosečnosti in je stanje že dolgotrajno brez “slabšanja”, gre verjetno za nenevarno ozadje problema, prav pa bi bilo priti si na čisto, za kaj gre, saj še vedno velja načelo: najprej diagnoza šele nato zdravljenje! O sindromu PCO in o hiperprolaktinemiji, ki sta daleč najpogostejša vzroka za oligo-amenorejo sem že pisal, redkejša stanja pa zahtevajo več preiskav in včasih tudi pritegnitev specijalistov drugih medicinskih strok.