Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Neredna menstruacija

Neredna menstruacija

Spoštovani!

Stara sem 20 let, menstruacijo imam od 12-ega leta. Prvih šest let in po je bila menstruacija kolikortoliko redna (na 30-34 dni). Zadnje leto in pol pa se je zadeva spremenila. Menstruacijo sem imela na 35-60 dni, vsak ciklus različno. Zanima me, ali je temu lahko vzrok to, da sem v tem letu in pol trikrat vzela tablete Stediril za preprečevanje nosečnosti po spolnem odnosu (tiste, ki se najprej vzamejo do 72 ur po odnosu, potem pa še enkrat čez 12 ur). Ali te tablete lahko tako vplivajo na ciklus? Ali pa so vzroki lahko drugje?

Zdaj že nekaj mesecev jem tablete Cilest in zadeva se je uredila. Me pa skrbi, ali se bo neredna menstruacija ponovila po koncu jemanja tablet.

Pa še to, zadnji ciklus pred začetkom jemanja KT je bil spet dolg 32 dni. Ali to pomeni, da se je ciklus uredil, samo da tega ne vem zaradi KT?

Najlepša hvala,

Irena

Draga Irena,

ob jemanju KT ne moremo ocenjevati “naravnega ciklusa”, ker tega ni, saj ga umetno ustvarjamo s KT, jajčniki pa med jemanjem KT praviloma “spijo” oziroma so neaktivni (ni ovulacij). Krvavitve med jemanjem KT so prekinitvene in niso menstruacije v pravem pomenu.
Zakaj se vam je ciklus spremenil ni mogoče ugibati na pamet, vzrokov pa je lahko veliko, seveda pa je v tistem ciklusu, v katerem ste vzeli postkoitalne tabletke (PKT) možna tudi bistvena zakasnitev. Če ste jih vzeli 3x letos in imate smolo, je tudi PKT lahko edini razlog za “nerednost”. Dokler vam nosečnost ni “v interesu” se s tem ne obremenjujte, saj bo potem še dovolj časa, če bo sploh potrebno.

New Report

Close