Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva neredna menstruacija

neredna menstruacija

Spostovani doktor!
Stara sem 25 let. Moj problem je cedalje daljsi menstruacijski ciklus oz. zdaj ze amenoreja.
vse skupaj se je zacelo pred priblizno letom in pol. V tem casu sem nastopila svojo prvo sluzbo, ki pa mi je povzrocala vec problemov in depresij kot veselja. V tem casu (januar2000) sem imela 47 kg (pri telesni visini 167). Menstruacijo sem imela na 35-45 dni in zato samo 10 krat v letu. Jeseni tega leta sem zamenjala sluzbo s katero sem zadovoljna ,vendar se mi je ze po enem mesecu pojavila alergija na topila s katerimi delam. Priblizno takrat so se pojavili tudi se daljsi ciklusi, v letosnjem letu pa sem imela menstruacijo samo dvakrat. Ginekolog mi je predpisal minulet.
Preden se je vse skupaj zacelo sem imela 49 kg in normalno dolge cikluse (28-35dni). Zanima me ali je mojemu problemu vzrok alergija, telesna teža, stres..?
Ali se te stvari uredijo same (kliko casa je potrebno) ali je potrebno zdravljenje?
Ali v tem času (neredne menstruacije) lahko zanosim?
Ali so mozni problemi z zanositvijo?
Ali so podobni problemi pri zanskah pogosti?

Za odgovore se vam vnaprej najčepse zahvaljujem!

Glede na vaš telesni ustroj dvomim, da bi bil ta odgovoren za amenorejo. Stres je lahko “soodgovoren” vendar je redko sam kriv za težave. Huda depresija (psihiatrično stanje, ki zahteva hospitalizacijo in zdravljenje) bi bil lahko vzrok vendar pri vas zelo verjetno ne gre za to, ker bi sicer ne bili sposobni normalne komunikacije. Lahko gre za netipično obliko PCO, ki bi se jo dalo dokazati z ustreznimi laboratorijskimi testi (hormoni) in ultrazvokom. Koristno bi bilo preveriti tudi vrednosti prolaktina v krvi. Ali imate morda kak izcedek iz dojke, glavobol, motnje vida, karkoli od naštetega?

Običajno se take oligo – amenoreje kot jo omenjate vi ne uredijo same, zanositev pa je bolj izjema kot pravilo, vendar ni nemogoča. Podobni problemi so pri ženskah redki (če upoštevam vaše podatke, ki govorijo za sicer normalno zdravo žensko).

New Report

Close